to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 05.01.2018

Πολιτική

Π.Σ. ΣΥΡΙΖΑ: «Αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις»

«Κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική» η στάση της ΝΔ


Συνεδρίασε την Παρασκευή το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ (σ.σ.: διαβάστε αναλυτικά), καθώς και την προετοιμασία για την προσεχή συνεδρίαση της ΚΕ.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο, όπως ανακοινώθηκε, εκφράστηκε η στήριξη στις ενέργειες της κυβέρνησης και επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος, το οποίο κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσηλωμένος σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση  σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις.  

«Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και η εμπέδωση της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποτελούν κυρίαρχους στόχους της κυβέρνησης και του κόμματος, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τη σημασία αυτών των στόχων πρέπει να αντιληφθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση που εμμονικά επιμένει σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίσης, στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε η προετοιμασία των εργασιών της ΚΕ του κόμματος η οποία αναμένεται να διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «χαιρετίζει» τη δημοσιοποίηση της θέσης της ΝΔ

Η ΝΔ, σε ενημερωτικό της σημείωμα, υπενθυμίζει τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 2016 και τον Ιούλιο του 2017 για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που όπως τονίζει «καταδεικνύουν από μόνα τους την σταθερή προσήλωση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές θέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Βουκουρέστι, και κυρίως ποιος, εντέλει, αντιμετωπίζει με εντελώς ανεύθυνο τρόπο ακόμη και τα εθνικά θέματα». 

Η Πειραιώς τονίζει επίσης, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: « Σε μία ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες της για την απουσία ενιαίας κυβερνητικής θέσης ως προς το θέμα της πΓΔΜ, ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει σήμερα νέα ψέμματα, σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία τάχα "σύρθηκε στη γραμμή του Βουκουρεστίου". Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη γελοίο επιχείρημα της Κυβέρνησης από αυτά που διακινεί σε καθημερινή βάση, καθώς η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε άφησε οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τη θέση που η ίδια, άλλωστε, επέβαλε με την διαπραγμάτευση του Βουκουρεστίου και την οποία σήμερα έχει ως βάση διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ και από χθες - απ' ό,τι καταλάβαμε - και ο πολιτικός ακροβάτης κ. Πάνος Καμμένος».

«Χαιρετίζουμε την κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσει τη θέση της για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», σχολιάζει επί του ζητήματος ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, αν η θέση που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει σύμφωνους τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον αντιπρόεδρό της, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, πριν από δύο μέρες, προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως, σε περίπτωση που πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, θα μετατραπεί σε “χρήσιμο ηλίθιο” της κυβέρνησης», αναφέρει επίσης το σχόλιο της Κουμουνδούρου.

Αλ. Τσίπρας για ΠΓΔΜ: Παράθυρο ευκαιρίας, ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ζητήματος του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική δήλωσή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί αύριο.

 

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού.

Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία. Αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μιας χώρας που προοδεύει και λύνει προβλήματα. 

Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008. 

Ελπίζω, σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Υπεύθυνη στάση, όχι υπονόμευση

«Στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει λόγος να πορεύεται κανείς με όρους κυβερνητικής αυτάρκειας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για ένα «εξαιρετικά σύνθετο, εξαιρετικά λεπτό, εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα». «Ο βασικότερος όρος για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε είναι ακριβώς να οικοδομηθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος» υπογράμμισε και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί με σαφήνεια. «Περιμέναμε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο φέρει βαριά τη σκιά της αποτυχίας της κυβέρνυσης της τότε Ν.Δ. του 1992 να το επιλύσει, θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτική» σημείωσε, υπενθυμίζοντας τα ιστορικά γεγονότα που εκθέτουν την στάση της σημερινής ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η μονοκομματική κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1992 προσήλθε στο τότε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με δύο εισηγήσεις. Μία εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών, τότε, του κ. Σαμαρά, και μία εισήγηση του πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας «μάλλον ειρωνικό» το να κατηγορεί τη σημερινή δικομματική κυβέρνηση για διγλωσσία σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική ακριβώς γιατί το ζήτημα της ονομασίας ήταν ένα θέμα το οποίο τη δίχασε πάρα πολύ βαθιά» σημείωσε και πρόσθεσε: «Σήμερα δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύεται ή να αξιοποιεί τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις -που εύλογα και θεμιτά, κατά τη γνώμη μου, εκφράζονται- έτσι ώστε να υπονομεύσει την πιθανότητα μιας λύσης. Υπεύθυνη, λοιπόν, στάση, όχι υπονόμευση και σοβαρότητα για ένα εθνικό ζήτημα το οποίο έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις να επιλύσουμε εντός του 2018».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)