to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:13 | 07.10.2016

Διεθνή

Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ: Με βέτο απειλεί η Ρωσία στο γαλλικό σχέδιο για τη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα έπειτα από αίτημα της Ρωσίας προκειμένου να καταθέσει ενώπιόν του ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού για τη Συρία σχετικά με τη σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στο ανατολικό Χαλέπι.


Η Ρωσία απείλησε σήμερα να ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει την έγκριση του γαλλικού σχεδίου απόφασης το οποίο προβλέπει την εκ νέου κήρυξη εκεχειρίας στο Χαλέπι της Συρίας και την απαγόρευση των υπερπτήσεων όλων των στρατιωτικών αεροσκαφών.

«Απλούστατα δε βλέπω πώς θα μπορούσαμε να αφήσουμε αυτό το σχέδιο απόφασης να εγκριθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βιτάλι Τσούρκιν, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη χρήση από τη Μόσχα του δικαιώματος αρνησικυρίας που διαθέτει.

Έπειτα από μια συνεδρίαση του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών για την κατάσταση στη Συρία, ο Τσούρκιν εκτίμησε πως το γαλλικό σχέδιο απόφασης «καταρτίστηκε βιαστικά» και πρόσθεσε: «ειλικρινά πιστεύω ότι δεν καταρτίστηκε για να γίνει πρόοδος, αλλά για προκαλέσει ένα ρωσικό βέτο» στην ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία, σύμφωνα με τον γάλλο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ, αναμένεται να γίνει αύριο Σάββατο.

Τα μέλη του ΣΑ διαπραγματεύονται επί μία εβδομάδα επί του σχεδίου απόφασης που καταρτίστηκε από τη Γαλλία κι έχει στόχο να τερματισθούν οι σφοδροί βομβαρδισμοί της πολιορκημένης πόλης του Χαλεπιού, να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να σταματήσουν όλες οι υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών.

Ο Ντελάτρ είπε από την πλευρά του ότι διαπίστωσε πως υπάρχει «πολύ σθεναρή υποστήριξη» στο γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος μεταξύ των δεκαπέντε κρατών μελών και τόνισε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» μπροστά στην εξελισσόμενη καταστροφή στο Χαλέπι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό σημείωσε ότι η αυριανή ψηφοφορία θα είναι η «στιγμής της αλήθειας για όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον.

Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί την Ρωσία ο Τζον Κέρι

Τη διεξαγωγή έρευνας για "εγκλήματα πολέμου" από το συριακό καθεστώς και τους Ρώσους συμμάχους του στο Χαλέπι ζήτησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μετά από ένα μια νέα αεροπορική επίθεση εναντίον ενός νοσοκομείου στην πόλη αυτή.

"Την περασμένη νύχτα το καθεστώς (του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) επιτέθηκε σε άλλο ένα νοσοκομείο και 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν. Η Ρωσία και το καθεστώς οφείλουν στον κόσμο κάτι παραπάνω από μια εξήγηση όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους δεν σταματούν να χτυπούν νοσοκομεία, ιατρικές υποδομές, γυναίκες και παιδιά", τόνισε ο Κέρι στους δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Μαρκ Ερό.

"Οι ενέργειες αυτές απαιτούν μια έρευνα για εγκλήματα πολέμου και αυτοί που τις διαπράττουν θα πρέπει να λογοδοτήσουν", πρόσθεσε.

Η Γαλλία και η Βρετανία στο μεταξύ έκαναν για άλλη μια φορά έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο πολιορκημένο Χαλέπι.

"Η προτεραιότητα είναι να σταματήσουμε το λουτρό αίματος στο Χαλέπι", είπε ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ντελάτρ λίγο πριν μπει στην αίθουσα για τη συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)