to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 16.09.2016

Κοινωνία

Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως το δημ. συμβούλιο της Λέσβου για την προοτπική δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου συγκαλείται αύριο στις 6 το απόγευμα, με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για την προοπτική δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, στην περιοχή Λεμονού, στον Καρά Τεπέ, βόρεια της Μυτιλήνης.


Σύμφωνα με την πρόσκληση, η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και των φορέων της Λέσβου, «ώστε να αποφασιστούν και εφαρμοστούν άμεσα οι περαιτέρω συντονισμένες και από κοινού ενέργειες αντίδρασης, αναφορικά με την προοπτική δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί».

Όπως μετέδωσε το πρωί το ΑΠΕ - ΜΠΕ, από την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιούνται εργασίες διαμόρφωσης σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, στην περιοχή Λεμονού, στον Καρά Τεπέ, βόρεια της Μυτιλήνης. Οι εργασίες αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Δήμου και της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου. Μάλιστα, με επιστολές του στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, εξέφρασε «ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια ή ακόμα και πρόθεση των συναρμόδιων Υπουργείων, που έχει να κάνει με τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέσβου».

Ζήτησε δε, να υπάρξει άμεσα έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, των βουλευτών της Λέσβου, εκπροσώπων των αρμόδιων σωμάτων ασφαλείας και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποφασιστούν από κοινού και να εφαρμοστούν άμεσα οι περαιτέρω ενέργειες, σε σχέση με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο.

«Έχω τονίσει επανειλημμένα σε προηγούμενες επιστολές μου, το επικίνδυνα εκρηκτικό κλίμα που επιβάλλει την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και δηλώνει ξεκάθαρα την αδυναμία να σηκώσουμε επιπλέον βάρη σε ό,τι αφορά την διαχείριση του προσφυγικού. Συνεπώς, παραμένω κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας στο νησί της Λέσβου και απευθύνω για ακόμα μια φορά έκκληση για την από μέρους σας λήψη μέτρων άμεσης αποσυμφόρησης» κατέληγε στις επιστολές του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.197, στη Χίο 3.535 και στη Σάμο 1.120. Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται στους 9.852.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)