to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:17 | 27.08.2019

Πολιτική

Πλήρης απομόνωση της ΝΔ στη Βουλή για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επιλέχτηκαν τα υποψήφια νέα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Η ΝΔ απομονώθηκε πλήρως στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αφού τελικά ψήφισε μόνη της τα μέλη που πρότεινε για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά την αντισυνταγματική παύση των μελών της προηγούμενης διοίκησης» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. «Υποκρισία και αντιφατικότητα» καταλογίζει ο Γ. Κατρούγκαλος στην κυβέρνηση.


Με τη θετική γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας παραπέμπονται στην τελική κρίση του υπουργικού συμβουλίου προς διορισμό τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι προτεινόμενοι Ιωάννης Λιανός (για την θέση του προέδρου), Καλλιόπη Μπενετάτου (για τη θέση της αντιπροέδρου) και Μαρία Ιωαννίδου και η Μαριάννα Ράντου (ως τακτικά μέλη-εισηγητές).

Υπέρ της εισήγησης του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για την τοποθέτηση των τεσσάρων αυτών προσώπων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ψήφισαν τα 10 μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής από την πλευρά της πλειοψηφίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη διαδικασία έκφρασης γνώμης, ενώ συμμετείχε καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25) τοποθετήθηκαν με το «παρών».

ΣΥΡΙΖΑ: καταρρέει και κάθε ρητορεία της Κυβέρνησης περί δήθεν αποκομματικοποίησης της Ανεξάρτητης Αρχής

Η ΝΔ απομονώθηκε πλήρως στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αφού τελικά ψήφισε μόνη της τα μέλη που πρότεινε για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά την αντισυνταγματική παύση των μελών της προηγούμενης διοίκησης.

Με αυτή την εξέλιξη καταρρέει και κάθε ρητορεία της Κυβέρνησης περί δήθεν αποκομματικοποίησης της Ανεξάρτητης Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Ε. Θάνου είχε λάβει ευρύτερη διακομματική στήριξη και θετικές γνώμες στην αντίστοιχη διαδικασία, μετά μάλιστα από δημόσια προκήρυξη της θέσης της. Η Νέα Δημοκρατία παρέλειψε κάθε σχετική διαδικασία δημοσιότητας, μολονότι αυτή θεωρείται από τον ΟΟΣΑ μία από τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας της Αρχής.

Για όσους δε ακόμη αμφέβαλαν για τις πραγματικές προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας, ήταν αποκαλυπτική η προσωπική και αήθης επίθεση προς την πρώην Πρόεδρο της Αρχής από τον Υπουργό κ. Α. Γεωργιάδη.

Επιβεβαιώνεται ότι μοναδικός στόχος της Κυβέρνησης, με τις φωτογραφικές ρυθμίσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήταν να μην προχωρήσει η έρευνα σε κρίσιμες υποθέσεις, όπως αυτές των μονοπωλίων Τύπου. Για αυτό το λόγο, εξάλλου, μόλις χθες η Κυβέρνηση αρνήθηκε να επεκτείνει τα σχετικά κωλύματα στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, παρά μάλιστα την αρχική προς αυτό δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πλήρως σεβαστεί την ανεξαρτησία όλων των Αρχών και δεν έπαυσε κανένα από τα μέλη των διοικήσεών τους. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει, αντιθέτως, ότι κινείται με αποκλειστικό κριτήριο τις παραδοσιακές πελατειακές λογικές της Δεξιάς για χειραγώγηση του Κράτους, προς όφελος πάντα των μεγάλων συμφερόντων. Οι επιλογές αυτές αποδοκιμάσθηκαν ήδη στη Βουλή και θα κριθούν πολιτικά και νομικά τόσο στην Ευρώπη, όσο και ενώπιον των Δικαστηρίων.

Αντιπαράθεση κατά τη συνεδριάση

Με αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την πρώτη της συνεδρίαση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αφορμή τον διορισμό των νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έχει προτείνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Αθανάσιος Μπούρας, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης δεν έκαναν δεκτό το αίτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου να αναβληθεί η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.

Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε την αναβολή της καθώς εκκρεμεί η εξέταση από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, του αιτήματος αναστολής που είχαν καταθέσει, η πρώην πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου και 'Αννα Νάκου, ζητώντας να παγώσει η έκπτωση τους, στην οποία οδήγησε η ψήφιση του νόμου για το ασυμβίβαστο.

Σημειώνεται ότι έχει απορριφθεί η αίτησή τους για την έκδοση προσωρινής διαταγής ενώ στις 30 Αυγούστου θα συζητηθεί στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ η αίτηση αναστολής και τον Δεκέμβριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης που επίσης έχουν καταθέσει. «Είναι αυτονόητη η υποχρέωση σεβασμού μας προς την δικαστική εξουσία να μην προκαταλάβουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενόψει της εξέτασης του αιτήματος αναστολής που έχει κατατεθεί από την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου. Όταν μια πράξη έχει πλήρως εφαρμοστεί δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην εξέταση της αναστολής. Αυτό πρέπει να κάνουμε ως δείγμα σεβασμού προς τη δικαιοσύνη και τον εαυτό μας αλλά και στα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, αιτιολογώντας το αίτημα του για αναβολή της συνεδρίασης.

«Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το άρθρο 49Α εμείς λειτουργούμε ως Επιτροπή Θεσμών. Δεν είμαστε κυβέρνηση. Είμαστε μέλη μιας Επιτροπής που διατυπώνει γνώμη. Πρέπει εντός 5 ημερών από την υποβολή των βιογραφικών σημειωμάτων να συνεδριάσει και εντός 4 ημερών από σήμερα να διατυπώσει την έκθεση της περί των προτεινομένων προσώπων στην οποία θα καταγραφεί και η άποψη της μειοψηφίας. Η κυβέρνηση είναι η επισπεύδουσα και ο υπουργός επισπεύδων», ήταν η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Θανάση Μπούρα.

Στήριξη στο αίτημα του κ. Κατρούγκαλου έδωσε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι «έχει και πολιτική και νόμιμη βάση για τη λειτουργία της Επιτροπής Θεσμών».

«Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο προηγούμενο όπου κατόπιν αμφισβητήσεων ή παρεμβάσεων της εκτελεστικής εξουσίας να καθαιρεθούν μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να προσφεύγουν στο ΣτΕ. Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο να νομολογούμε επί της ουσίας σήμερα», τόνισε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε: «Βεβαίως μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην απόφαση του ΣτΕ, όμως ήταν σε γνώση της κυβέρνησης όταν, με πολιτική προπέτεια έσπευσε για λόγους δικούς της να προχωρήσει σε καθαιρέσεις. Κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να κάνει και έτσι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν υπήρξε καμία διακοπή αλλά σεβασμός στο εργασιακό δίκαιο. Ήταν μια πρωτοφανής παρέμβαση και καλείται κατόπιν της πολιτικής αυτής προπέτειας της κυβέρνησης η Επιτροπή Θεσμών να συνεδριάσει».

Ο κ. Κατρούγκαλος επέμεινε ότι η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να εξετάσει το αίτημα αναβολής, και υποστήριξε ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο νόμο ότι μέχρι την ανανέωση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεχίζει η θητεία των ίδιων μελών ακόμα και αν έχει λήξει. Σημείωσε ακόμα ότι «η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει την επίσπευση της απόφασης για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

«Αν ευδοκιμήσει η αίτηση αναστολής θα σημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο διορισμός των νέων μελών. Για λόγους εθνικού συμφέροντος πρέπει να δοθεί αναβολή μέχρι την απόφαση του ΣτΕ για να μην έχουμε μεγάλο κίνδυνο ακυρότητας», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος. Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μπουγάς κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο ότι, «αυτό που ζητά στην ουσία είναι αναβολή της συνεδρίασης για να βοηθηθεί η κ. Θάνου που είναι προσφεύγουσα καθώς θα επικαλεστεί την απόφαση της Επιτροπής Θεσμών ότι αμφιβάλει για την επιλογή της».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, υπογράμμισε ότι «η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής δεν μπορεί να είναι όμηρος των όποιων δικαστικών η άλλων εκκρεμοτήτων» και πρόσθεσε ότι «την πολιτική ευθύνη για όσα προκύψουν στο δημόσιο διάλογο την έχει απόλυτα η κυβέρνηση η οποία και θα χρεωθεί και την όποια αρνητική εξέλιξη αν υπάρξει».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης, τόνισε ότι στην ουσία αυτό που γίνεται είναι μια αντιπαράθεση για τα πρόσωπα που στελεχώνουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει τη κ. Θάνου και τη ΝΔ που δεν τη θέλει. Αυτή ακριβώς η αντιπαράθεση δείχνει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει καμία σχέση με ανεξαρτησία για αυτό και εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Κατσιώτης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, διερωτήθηκε «σε περίπτωση που στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρξει διαφορετική απόφαση και δικαιωθεί η πρώην ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού τι θα γίνει αφού θα έχουν διοριστεί ήδη τα νέα μέλη της και τι αντίκτυπο θα έχει στη κοινωνία αυτή η αντίφαση».

«Υποκρισία και αντιφατικότητα»

H δήλωση του τομέαρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργου Κατρούγκαλου, για τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα νέα μέλη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών έθεσε αρχικά θέμα αναβολής, για λόγους σεβασμού προς την κρίση του Συμβουλίου της  Επικρατείας, ενώπιον του οποίου συζητείται την Παρασκευή, αίτησης αναστολής της πρώην Προέδρου και άλλων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αναβολή επιβαλλόταν διότι η αντισυνταγματικότητα των ενεργειών της Κυβέρνησης δεν δημιουργεί μόνον μείζονα πολιτικά, αλλά και νομικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον φυσικό τους δικαστή και στο επίπεδο της προσωρινής προστασίας. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε, μολονότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη νομιμότητα των αποφάσεων της Αρχής και όλης της λειτουργίας της.

Ακριβώς λόγω της πρόδηλης αντίθεσης προς το Ευρωπαϊκό και το Συνταγματικό Δίκαιο των μεθοδεύσεων της Κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε εξαρχής ότι δεν θα τις νομιμοποιήσει και θα απέχει από την υποβολή γνώμης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Γιώργος Κατρούγκαλος, έδειξε την υποκρισία και την αντιφατικότητα των πρακτικών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στο κρίσιμο θέμα της αναδρομικής επιβολής κωλυμάτων με αναδρομική ισχύ υποστήριζε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που πράττει σήμερα, υποβάλλοντας μάλιστα το 2016 σχετική ένσταση συνταγματικότητας.  Τότε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε τα νέα κωλύματα να ισχύουν μόνο για το μέλλον και σεβάσθηκε απολύτως τη θητεία όλων των Ανεξάρτητων Αρχών. Στην υπό κρίση περίπτωση, αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία έθεσε φωτογραφικά και αναδρομικά κριτήρια, με σκοπό να χειραγωγήσει την λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ιδίως ενόψει της διερεύνησης κρίσιμων υποθέσεων ανταγωνισμού στο χώρο του Τύπου.

Η υποκρισία και η αντιφατικότητα προκύπτει και από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αρνήθηκε να επεκτείνει τα εν λόγω κωλύματα σε άλλες Αρχές, όπως στο πλαίσιο της χθεσινής νομοθετικής διαδικασίας ως προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, παρά την αρχική προς τούτο δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Πώς μπορεί να προβάλλεται άλλωστε ισχυρισμός περί -τάχα- αποπολιτικοποίησης των ανεξάρτητων αρχών όταν Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή είναι πρώην Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)