to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 08.05.2012

left.gr

Πολιτική

Συνεδριάσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερευνητική εντολή


Σε αντίθεση με ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα από αντίστοιχες καταστάσεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπου ο αντίστοιχος πρόεδρος με τους συμβούλους τους αποφασίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ από νωρίς το πρωί διαβουλεύεται στα όργανά του αναφορικά με την τακτική του σχήματος για τη διερευνητική εντολή.

Η επίτευξη των στόχων να μη βγάλουν 151 έδρες στη Βουλή τα κόμματα του μνημονίου και 51% στο εκλογικό σώμα οπλίζει με αισιοδοξία όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον κόσμο της εργασίας, ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει ως προϋποθέσεις τρεις άξονες:

  • Καταγγελία μνημονίου και δανειακών συμβάσεων
  • Σχηματισμό κυβέρνησης μόνο με αριστερές δυνάμεις
  • Πρόγραμμα εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια


Στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να θεωρούν ότι οι πρώτες αντιδράσεις του ΚΚΕ δείχνουν ότι δεν έχει καταλάβει τη δυναμική του αποτελέσματος και παραμένει αμετακίνητο σε μια θέση που δεν αντιλαμβάνεται τις ιστορικές ευθύνες της αριστεράς και την ανάγκη του κόσμου της εργασίας για να ανατραπεί τώρα η πολιτική του μνημονίου. Τέλος η αναγνώριση των δυσκολιών που θα προκύψουν σε μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να μπαίνει ανάχωμα για τη συγκρότησή της, αλλά αντιθέτως κάνει ακόμα πιο επιτακτική τη συμβολή όλων των αριστερών δυνάμεων σε αυτήν την προσπάθεια.

Σε σχέση με τη στροφή της ΔΗΜΑΡ, που για πρώτη φορά δείχνει να συζητάει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ως μια απόδειξη όσων έλεγε η Κουμουνδούρου και προεκλογικά, ότι δηλαδή η δυναμική του αποτελέσματος θα ασκήσει πίεση και στην υπόλοιπη αριστερά και το πολιτικό σκηνικό δεν είναι στατικό.

Ας μην παραξενευτούμε λοιπόν αν ακόμα και το ΚΚΕ στο μέλλον αλλάξει κατεύθυνση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναδείξει, νομικά αλλά κυρίως, πολιτικά το ζήτημα του καλπονοθευτικού νόμου που χάρισε 50 έδρες στη ΝΔ του 18,85%, νοθεύοντας τη βούληση του ελληνικού λαού.  Στο σχήμα συζητιούνται ακόμα και μεγαλύτερες πρωτοβουλίες που θα βάλουν το ζήτημα της απλής αναλογικής στο τραπέζι σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε νέες εκλογές.

Παράλληλα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται μόνο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικούς φορείς καθώς και σε σχηματισμούς της αριστεράς και της οικολογίας που έμειναν εκτός Βουλής όπως οι Οικολόγοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μπορεί  αυτή η κατεύθυνση να μην αφορά άμεσα τη σημερινή διερευνητική εντολή, αλλά η κοινωνική και πολιτική στήριξη μιας κυβέρνησης της αριστεράς θεωρείται στο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλης σημασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)