to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 19.08.2014

πηγή: agonaskritis.gr

Πολιτική

Συνδικάτο του εγκλήματος έβαλε στο στόχαστρο τον Δήμαρχο Σφακίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σφακίων καταδικάζει με αποτροπιασμό την απόπειρα ανατίναξης του αυτοκινήτου του Δημάρχου Σφακίων Πολάκη Παύλου, από κακοποιό στοιχείο, κάτοικο της Επισκοπής Ρεθύμνου, που εξιχνίασε η ασφάλεια Κρήτης αυτές τις μέρες


Συνδικάτο του εγκλήματος  με σημαντική δραστηριότητα στη διακίνηση, προμήθεια και εμπορίων ναρκωτικών ουσιών καθώς και στην καλλιέργεια ινδικής κάναβης και με σειρά αδικημάτων κατά περιουσιακών δικαιωμάτων, της ιδιοκτησίας και της σωματικής ακεραιότητας ατόμων, είχε βάλει στο στόχαστρο και τον δήμαρχο Σφακίων Παύλο Πολάκη.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο δήμου Σφακίων το οποίο σύσσωμο δηλώνει τη συμπαράστασή του προς τον δήμαρχο Σφακίων.

Πιο αναλυτικά, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σφακίων καταδικάζει με αποτροπιασμό την απόπειρα ανατίναξης του αυτοκινήτου του Δημάρχου Σφακίων Πολάκη Παύλου, από κακοποιό στοιχείο, κάτοικο της Επισκοπής Ρεθύμνου, που εξιχνίασε η ασφάλεια Κρήτης αυτές τις μέρες και ανακοίνωσε με συνέντευξη τύπου σήμερα στα πλαίσια εξάρθρωσης ευρύτερης εγκληματικής οργάνωσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει προς τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της ενέργειας ότι:

1. Στέκεται σύσσωμο στο πλευρό του Δημάρχου Σφακίων Πολάκη Παύλου.

2. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει χωρίς ταλαντεύσεις και μέχρι τέλους την υπεράσπιση των συμφερόντων και της περιουσίας του Δήμου χωρίς να υποκύπτει ούτε σε συμβιβασμούς ούτε σε τρομοκρατία, ούτε σε οποιεσδήποτε πιέσεις.

3. Δηλώνουμε για άλλη μία φορά ότι τον τόπο μας θα τον αλλάξουμε για να βαδίσει η συντριπτική πλειοψηφία των Σφακιανών στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της κοινωνικής συνοχής και όχι στο δρόμο του νόμου της ζούγκλας, της συγκάλυψης, του νταηλικιού, της παραβατικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος.

4. Καλούμε όλους τους Σφακιανούς να απομονώσουν κάθε άνανδρο και οπισθοδρομικό στοιχείο που νομίζει ότι με τέτοιες πράξεις θα μπει εμπόδιο στο δρόμο που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια.

5. Τέλος καλούμε την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να προχωρήσει στη πλήρη διαλεύκανση και παραδειγματική τιμωρία όλων όσων εμπλέκονται σε όλη την επαίσχυντη απόπειρα εναντίον του Δημάρχου Σφακίων

Η δράση του συνδικάτου του εγκλήματος

Σχετικά με τη δράση του συνδικάτου εγκλήματος, σε σχετικό δελτίο της αστυνομίας σημειώνεται ότι δρούσε συστηματικά τουλάχιστον από τον Ιούλιο του έτους 2013, με κύριο αντικείμενο της παράνομης δραστηριότητάς τους, τη διακίνηση, προμήθεια, εμπορία ναρκωτικών ουσιών και καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και αδικήματα κατά των περιουσιακών δικαιωμάτων, της ιδιοκτησίας και της σωματικής ακεραιότητας

Μάλιστα, στο πλαίσιο εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν συνολικά δώδεκα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, όλοι Έλληνες, ηλικίας από 24 έως 52 ετών.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνει επιπλέον ογδόντα τέσσερα άτομα, οι οποίοι συνεργάζονταν ή/και παρείχαν συνδρομή στις παράνομες δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

Μιλάμε, δηλαδή, όχι για μεμονωμένες δράσεις αλλά για κανονικό συνδικάτο του εγκλήματος του οποίου τα μέλη εμπλέκονται με κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης των διατάξεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Η εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αστυνομίας είναι αποτέλεσμα πολύμηνης, συστηματικής και εξειδικευμένης – λόγω του αντικειμένου –έρευνας, που διεξήγαγε η Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Σημειώνεται επίσης ότι στην αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας και της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Κατά την πρόοδο – εξέλιξη της έρευνας προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τη σύνθεση, τα χαρακτηριστικά, τη μεθοδολογία δράσης και τις παράνομες δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

Όπως εξακριβώθηκε οι δύο εγκληματικές οργανώσεις, διέθεταν εσωτερική διάρθρωση, σαφή ιεραρχική δομή, καθώς και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi), την οποία τα μέλη της εφάρμοζαν με την ίδια ή διαφορετική – κατά περίπτωση – σύνθεση.

Η σύνθεση και η λειτουργία

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αστυνομίας σημειώνονται τα εξής:

«στην πρώτη εγκληματική οργάνωση, εμπλέκονται συνολικά οκτώ (8) άτομα και συγκεκριμένα έξι (6) ημεδαποί ηλικίας 42, 37 (κοινό μέλος και των δύο οργανώσεων), 31, 30, 29 και 26 ετών και δύο αλλοδαποί (41χρονος υπήκοος Αλβανίας και 30χρονος υπήκοος Ρουμανίας). Σημειώνεται ότι ο 41χρονος υπήκοος Αλβανίας είναι ήδη έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Συνελήφθησαν συνολικά πέντε (5) από τους εμπλεκόμενους από τους οποίους τα δύο ηγετικά μέλη (37χρονος και 30χρονος, ημεδαποί) καθώς δύο ημεδαποί ηλικίας 29, 26 ετών και ο 41χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας.

Αναφορικά με την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης, τα δύο ηγετικά στελέχη, υποστηρίζονταν άμεσα στη δράση τους από τους τρεις ημεδαπούς ηλικίας 42,29 και 26 ετών και τον 41χρονο Αλβανό (βασικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης). Συνεργοί των προαναφερόμενων ατόμων στην παράνομη δράση τους είναι ο 31χρονος ημεδαπός και ο 30χρονος Ρουμάνος.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης των εμπλεκομένων, προκύπτει ότι, αναζητούσαν και εντόπιζαν άτομα με συγκεκριμένο οικονομικό προφίλ, παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους και στη συνέχεια προέβαιναν στην κατάρτιση οργανωμένου σχεδίου εκβίασης, προκειμένου να αποκομίσουν από αυτούς παράνομο περιουσιακό όφελος.

Για να πετύχουν το σκοπό τους, ο 37χρονος και ο 30χρονος, «αρχηγοί» της οργάνωσης, απειλούσαν τους «στόχους» τους για την σωματική τους ακεραιότητα, σε περίπτωση που δεν τους αποδώσουν τα χρήματα που τους ζητούσαν εκβιαστικά. Μάλιστα, με τα χρήματα που αποκόμιζαν ως προϊόν εκβιασμών για να τα νομιμοποιήσουν προέβαιναν στην αγορά οχημάτων κ.ά (ξέπλυμα).

Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν επιπλέον προβεί και σε άλλες παράνομες πράξεις και ειδικότερα ζωοκλοπές, ληστείες, κλοπές αγροτικών μηχανημάτων και παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι, οι δράστες στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης έχουν αποκομίσει περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα (82.500) ευρώ ενώ είχαν προκάλεσαν ζημιές σε βάρος ημεδαπού που υπολογίζονται στο ποσό των 500.000 ευρώ.

Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, εμπλέκονται (16) ημεδαποί, ηλικίας 24 έως 52 ετών και δύο αλλοδαποί (24χρονος υπήκοος Αλβανίας και 28χρονη υπήκοος Ρουμανίας).

Συνελήφθησαν συνολικά οχτώ (8) ημεδαποί, βασικά στελέχη της οργάνωσης στους οποίους περιλαμβάνεται και ο 37χρονος ημεδαπός, ηγετικό στέλεχος της πρώτης εγκληματικής ομάδας.

Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης υποστηρίζονταν στην εγκληματική τους δράση από δέκα βασικά μέλη της οργάνωσης (εννέα ημεδαποί και ο 24χρονος υπήκοος Αλβανίας). Άμεσοι συνεργοί των παραπάνω μελών είναι τέσσερις ημεδαποί και η 28χρονη υπήκοος Ρουμανίας.

Αναφορικά με την δράση τους προκύπτει ότι, τα τρία ηγετικά στελέχη καθοδηγούσαν τα υπόλοιπα βασικά μέλη και τους άμεσους συνεργούς, στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε χρήστες στις πόλεις των Νομών της Κρήτης.

Για να πετύχουν το σκοπό τους είχαν αναπτύξει σταθερές επαφές με χρήστες ναρκωτικών ουσιών και κατάλληλους διαμεσολαβητές, τους οποίους προμήθευαν με ποσότητες κάνναβης, ενώ είχαν προβεί στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν προβεί στην πώληση 103 γραμμαρίων κοκαΐνης, τουλάχιστον 20 κιλών κάνναβης και 15ml κατεργασμένης κάνναβης (χασισέλαιο).

Επιπλέον, εξιχνιάστηκε υπόθεση καλλιέργειας 1.515 δενδρυλλίων κάνναβης σε αγροτική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Άνω Βαλσαμόνερο του Δήμου Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, και οχήματα των εμπλεκομένων και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

•το χρηματικό ποσό των (108.745) χιλιάδων ευρώ, ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,
•(600) γραμμάρια κάνναβης και δενδρύλλιο κάνναβης,
•Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, τα οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών,
•δύο (2) πιστόλια,
•107 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
•ζυγαριά ακριβείας,
•διάφορα έγγραφα οικονομικών συναλλαγών,
•πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, ενώ το προανακριτικό έργο συνεχίζεται για να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας των εμπλεκομένων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)