to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:44 | 02.09.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Συνδικάτα: Αφετηρία ανατροπής η ΔΕΘ...

Σήμα γενικευμένου ξεσηκωμού στέλνουν στα συνδικάτα εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι.


Σήμα γενικευμένου ξεσηκωμού στέλνουν στα συνδικάτα εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, καθώς διευρύνονται οι οξύτατες αντιδράσεις στα νέα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας και περικοπής δαπανών, που για την επόμενη διετία που θα ξεπεράσουν συνολικά τα 20 δισ. ευρώ.

Το κλίμα πρωτοφανούς οργής ωθεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να καλούν την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος να προχωρήσει σε άμεση γενική απεργία, αίτημα που έχει καταθέσει και η Αυτόνομη Παρέμβαση, ζητώντας ταυτόχρονα άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, προκειμένου να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση, πανελλαδικού χαρακτήρα, εξετάζει και η ΑΔΕΔΥ το επόμενο διάστημα μετά το συλλαλητήριο των συνδικάτων το Σάββατο στη ΔΕΘ, που αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία νέων δυναμικών κινητοποιήσεων και ουσιαστικά το πρώτο "κρας - τεστ" μιας κυβέρνησης που μετράει λιγότερο από τρεις μήνες στην εξουσία...



Υπόδειγμα... κοινωνικής καταστροφής


 

"Τρία χρόνια μετά την παράδοση της οικονομίας και της κοινωνίας από την ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, βιώνουμε μια ολοκληρωτική και χωρίς προσχήματα επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος της χώρας και των εργαζομένων, σημειώνει η Αυτόνομη Παρέμβαση, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον υπόδειγμα κοινωνικής καταστροφής..."Η Ελλάδα σήμερα μνημονεύεται ως παράδειγμα υψηλού κινδύνου ενός φαύλου οικονομικού μοντέλου ύφεσης - ανεργίας - λιτότητας, που δημιούργησε συνθήκες μαζικής εξαθλίωσης των εργαζομένων και της πλειοψηφίας του λαού.

"Οι πολιτικές της κυβέρνησης μας οδηγούν μέσα στο 2013 πιο κοντά σε μισθούς Λετονίας και Εσθονίας και δημιουργούν συνθήκες απόλυτης φτωχοποίησης με 500.000 οικογένειες με μηδενικό εισόδημα. Η επιμονή στην ίδια αδιέξοδη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη ρότα αποτελεί μια δόλια συνειδητή επιλογή της συγκυβέρνησης, που τη μετατρέπει σε ντίλερ των δανειστών και των τοκογλύφων. Την αναγορεύει σε ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού ακολουθώντας μια πολιτική επιλεκτικής συγγένειας με την οικονομική και μιντιακή ελίτ, σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού".

Αναφερόμενη στο νέο πακέτο μέτρων, αφού εκτιμά ότι "η σημερινή κυβέρνηση πολύ γρήγορα θα κατακτήσει τον τίτλο της πιο ανυπόληπτης κυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών και δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη μαζική λαϊκή αντίδραση τονίζει: "Η αναμονή της έκθεσης της τρόικας, η αναπαραγωγή εκείνων δηλαδή των πολιτικών που μας οδήγησαν στην καταστροφή, αντιμετωπίζεται από τα διατεταγμένα ΜΜΕ και την κυβέρνηση ως η 'έλευση του Μεσσία', ενώ αποτελεί τον συντομότερο δρόμο προς την κόλαση".

 

Κοινωνικό μέτωπο ανατροπής...


 

Η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί τη ΓΣΕΕ "να γίνει συστατικό στοιχείο των μαζικών λαϊκών αντιδράσεων" και επισημαίνει: "Ο συντονισμός ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων αποτελούν τα πρώτα αναγκαία βήματα για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Η συγκρότηση ενός νέου, ταξικού, αγωνιστικού ρεύματος είναι προϋπόθεση για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας και της αποτελεσματικής δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Η διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού μετώπου από όλους τους χαμένους του Μνημονίου θα πρέπει να αποτελεί άμεσο στόχο ικανό να διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις μιας απροσπέλαστης κοινωνικής άμυνας.

Η φετινή κινητοποίηση των συνδικάτων και των κοινωνικών κινημάτων στη ΔΕΘ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μεγάλο πολιτικό γεγονός. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία ενός νέου, ακόμα πιο μαζικού και αποτελεσματικού κύκλου εργατικών και κοινωνικών αγώνων, που θα σηματοδοτήσει την οριστική απεμπλοκή του λαού μας και των εργαζομένων από την χωρίς ορατό τέλος, φτώχεια, ανέχεια και εξαθλίωση. Ξαναπιάνουμε το νήμα των μεγάλων κινητοποιήσεων και αγωνιζόμαστε για:

* Να μην ψηφιστούν τα εφιαλτικά μέτρα των 20 δισ.

* Ακύρωση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.

* Αποδέσμευση της χώρας από την τρόικα και τα επαχθή δάνεια. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

* Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

* Υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και επιχειρήσεων. Υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.

* Παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας με επίκεντρο την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

* Υπεράσπιση των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων, των συντάξεων και των δικαιωμάτων μας.

* Προστασία της δημόσιας παιδείας - υγείας - κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας.

* Ουσιαστική προστασία για τους ανέργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένου.

* Όχι στις απολύσεις και την εφεδρεία.



Πετρόπουλος Α.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)