to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 08.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Οικονομία

Συνδικαλιστές από την Αργεντινή: Η Ελλάδα μας θυμίζει αυτά που δε θέλουμε να ξαναζήσουμε

Την ανάγκη να παγκοσμιοποιηθούν και να συντονιστούν οι αγώνες των εργαζομένων, ώστε καμιά χώρα να μην είναι μόνη της απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επίθεση που δέχεται, υπογράμμισαν συνδικαλιστές από την Αργεντινή που συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΟΛΜΕ με θέμα «Οικονομική κρίση. Επιπτώσεις στην εκπαίδευση - Το παράδειγμα της Αργεντινής».


Στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στα γραφεία της ΓΣΕΕ, οι προσκεκλημένοι συνδικαλιστές Roberto Baradel, γενικός γραμματέας της Ένωσης Εκπαιδευτικών Αργεντινής (Suteba), Gustavo Rollandi, οργανωτικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Εργαζομένων, και Hugo Yasky, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών της Αργεντινής (CTA), παρέθεσαν τις εμπειρίες τους από την «κόλαση» της Αργεντινής του ΔΝΤ και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους μαχόμενους Έλληνες εργαζόμενους. Την ομιλία συντόνισε ο Θέμης Κοτσιφάκης, γενικός γραμματέας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ενώ το πανό «Αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς Αργεντινής και Ελλάδας», γραμμένο στα ελληνικά και στα ισπανικά, που υπήρχε στο αμφιθέατρο, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.

«Ήθελαν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν κανόνες πέρα του ΔΝΤ, ότι οδηγούμαστε στην άβυσσο», τόνισαν οι τρεις ομιλητές, αναφερόμενοι στις τρομακτικές ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών. Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, περικοπές σε μισθούς, μεταβίβαση από τους μη έχοντες στους έχοντες, τη στιγμή που οι τράπεζες καρπώνονταν όλα τα κεφάλαια και επωφελούνταν της κρίσης. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις ανέτρεψαν τα επαχθή μέτρα και αποκατέστησαν τη χαμένη αυτοεκτίμηση ενός λαού, που προέρχεται από «τα βάθη της κόλασης», όπως χαρακτηριστικά τόνισαν. Πρόσθεσαν επίσης ότι η απόρριψη των πολιτικών του ΔΝΤ οδήγησε σε βιώσιμη ανάπτυξη με μοχλό την επανεθνικοποίηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και της διαχείρισης νερού. Επιπλέον, οι κατακτήσεις των εργαζομένων στον τομέα της εκπαίδευσης οδήγησαν σε αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από το 3% του ΑΕΠ στο 6,5% του ΑΕΠ.

«Η Ελλάδα μάς θυμίζει αυτά που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε», είπαν με μια φωνή, εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι ο ελληνικός λαός θα βρει τον δρόμο της ανεξαρτησίας και θα ανοίξει τον δρόμο του αγώνα και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.

Μ. Γασπαράκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)