to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνδιάσκεψη ευρωπαϊκών συνδικάτων στο Παλέρμο - Προοδευτική απάντηση στα ζητήματα της μετανάστευσης

Στη συνδιάσκεψη του Παλέρμο, που διοργανώθηκε από τη FPCGIL και τη CCOΟ με την παρουσία αρκετών συνδικαλιστών απ’ όλη την Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία κ.ά.), συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ με ενεργή παρουσία


Την Τετάρτη 26 έως και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας συνδιάσκεψη ευρωπαϊκών συνδικάτων με κεντρικό θέμα τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου εργαζομένων στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών για την υποδοχή μεταναστών. Στη συνδιάσκεψη του Παλέρμο, που διοργανώθηκε από τη FPCGIL και τη CCOΟ με την παρουσία αρκετών συνδικαλιστών απ’ όλη την Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία κ.ά.), συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ με ενεργή παρουσία.

Ένα από τα σημαίνοντα συμπεράσματα της σύσκεψης ήταν πως η έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση με βασικά χαρακτηριστικά τη συνοχή, την αλληλεγγύη και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφέρουν έδαφος στην επικράτηση συντηρητικών πολιτικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, καθώς η συντηρητική στροφή πολλών ευρωπαϊκών κρατών-μελών της Ε.Ε. διαμορφώνει μια πολιτική κουλτούρα κλειστών συνόρων και ιδιότυπης ασφάλειας σε σχέση με τα ζητήματα της μετανάστευσης.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το παράδειγμα της Ιταλίας, όπως αναλύθηκε από τις τοποθετήσεις ομιλητών, αφού η νέα δεξιά-ακροδεξιά ιταλική κυβέρνηση ευνοεί με την πολιτική της στρατηγική στο μεταναστευτικό τη λεκτική και  σωματική βία εναντίον μεταναστών. Δυστυχώς, εκτός από τις ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες που έχουν ως βασικό τους ιδεολογικό πυρήνα το ρατσισμό και το μίσος, υπάρχουν και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πέφτουν στην παγίδα πως «για όλα φταίει ο μετανάστης».

Πέρα από τα συμπεράσματα για την ανάφλεξη της ακροδεξιάς ρητορικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητούμενο της σύσκεψης αποτέλεσε και η αντίδραση των προοδευτικών δυνάμεων μέσα από το πρίσμα της αλληλεγγύης, της ποιοτικής υποδοχής και ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων υπογραμμίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος για όλους τους δημόσιους πυλώνες που σχετίζονται με την υποδοχή των μεταναστών, όπως η διάσωση, η υγεία, η ασφάλεια και οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ασύλου. Επίσης, στο πεδίο της ενσωμάτωσης στις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες επισημάνθηκε πως πρέπει να επιλεχθούν κοινά εργαλεία στα ζητήματα της στέγασης, της εκπαίδευσης και στην αγορά εργασίας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι δημόσιοι θεσμοί υποδοχής και ενσωμάτωσης των μεταναστών, αλλά και οι συνθήκες εργασίας όσων εργάζονται σ’ αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στη σύσκεψη τονίστηκε, απ’ όλες τις πλευρές, πως ο καθοριστικός ρόλος των Ευρωπαίων εργαζομένων που ασχολούνται με όλο το φάσμα της υποδοχής των μεταναστών αποτυπώνει την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εργαζομένων. Σκοπός αυτού του ευρωπαϊκού δικτύου θα είναι η προοδευτική διαχείριση της μετανάστευσης με όρους ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και ποιοτικών υπηρεσιών υποδοχής και ενσωμάτωσης. Παράλληλα, η λειτουργία αυτού του δικτύου θα αποτελέσει έναν ισχυρό θεσμικό πόλο καταπολέμησης του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας.

  • Γιώργος Μακράκης,- Αναπλ. Γραμματέας στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)