to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:55 | 07.10.2018

Πολιτισμός

Συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στη Βιέννη με μελοποιημένη ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Στο πλαίσιο αφιερώματος στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα


Συναυλία της μεγάλης ερμηνεύτριας Μαρίας Φαραντούρη με μελοποιημένη ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, περιλαμβάνει το σημερινό, ολοήμερο αφιέρωμα στον αξέχαστο κορυφαίο συγγραφέα, ποιητή και ακαδημαϊκό, που πραγματοποιείται στην Πλατεία του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της Βιέννης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, εκατό προσωπικότητες της δημόσιας ζωής στην Αυστρία, θα διαβάσουν από την γερμανική μετάφραση του «Μαουτχάουζεν», του εμβληματικού βιβλίου του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος υπήρξε για δυόμισι χρόνια κρατούμενος στο ομώνυμο γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης στην Αυστρία, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μυθιστόρημα-κατάθεση μαρτυρίας «Μαουτχάουζεν» βασίζεται στις εμπειρίες του Ιάκωβου Καμπανέλλη από την τραγική ζωή στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης, Μαουτχάουζεν, στην 'Ανω Αυστρία, 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, όπου ο ίδιος έμεινε κρατούμενος από το καλοκαίρι του 1943 μέχρι το τέλος του πολέμου, το 1945.

Η αφήγηση αρχίζει με την απελευθέρωση του Μαουτχάουζεν στις 5 Μαίου 1945, και με γυρίσματα προς τα πίσω ξαναζωντανεύει τις ημέρες του στρατοπέδου του θανάτου, αλλά παρακολουθεί και τους απελευθερωμένους-επιζώντες έως την ημέρα που πήραν τον δρόμο για τη νέα τους ζωή στη μεταπολεμική Ευρώπη.

Φωτίζει ως εκ τούτου, για πρώτη φορά, μία πιο άγνωστη πτυχή του δράματος, δηλαδή της επανάκτησης της ζωής από τους επιζήσαντες, μέσα από την περιγραφή των συνθηκών, αλλά και της ψυχολογικής κατάστασης των θυμάτων τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσής τους.

Όπως σημειώνει στον πρόλογο ο συγγραφέας, είναι μια «αληθινή» ιστορία, όπως ο ίδιος την ξανάζησε τις ώρες που έβλεπε παλιές σημειώσεις και προσπαθούσε να «θυμηθεί».

Η Ελληνοαυστριακή Έλενα Στρουμπάκη έκανε την πρώτη μετάφραση του «Μαουτχάουζεν» στα γερμανικά, η οποία κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2010 από τον αυστριακό εκδοτικό οίκο «Εφελαντ», ο διευθυντής του οποίου, ο Φραντς-Ρίχαρντ Ράιτερ, είχε την πρωτοβουλία και την ευθύνη της διοργάνωσης του σημερινού αφιερώματος στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Το αφιέρωμα στην Βιέννη τελεί υπό την αιγίδα, μεταξύ άλλων, του πρώην ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, ο οποίος αναμένεται να διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο, όπως επίσης του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Τελεί επίσης υπό την αιγίδα του καρδινάλιου της αυστριακής Καθολικής Εκκλησίας Κρίστοφ Σένμπορν, καθώς και του Ελληνοορθόδοξου Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου.

Στο επίκεντρο των τραγουδιών σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη που θα ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη, θα βρεθεί η μνημειώδης «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» που είχε μελοποιήσει το 1965 ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης .

Το «Μαουτχάουζεν», ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πρωτοπαρουσιάσει στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης, σε παγκόσμια πρεμιέρα στον τόπο του μαρτυρίου, τον Μάιο του 1988, παρουσία του τότε ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι, έχοντας δίπλα του τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, σε μια συναυλία-σταθμό, με ερμηνεύτριες, στα ελληνικά την Μαρία Φαραντούρη, στα εβραϊκά την Ελινόαρ Μοάβ-Βιντιάδη και στα γερμανικά την Ανατολικογερμανίδα Γκίζελα Μάι.

Την συναυλία είχαν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη, τιμώντας την μνήμη των 122.797 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδία, - ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες - που είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νοερά ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ήταν παρών, ως τιμώμενο πρόσωπο, στην επίσης ιστορικής σημασίας δεύτερη παρουσίαση του έργου από τον ίδιο το συνθέτη - επίσης με τη Μαρία Φαραντούρη και παρουσία πάλι του καγκελάριου Φραντς Βρανίτσκι - το Μάιο του 1995, στην 50η επέτειο από την απελευθέρωση του Μαουτχάουζεν.

Όπως «παρών» ήταν και είναι το πνεύμα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τα επόμενα χρόνια στην ετήσια τελετή μνήμης στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου το μουσικό σχήμα της Βιέννης «Οι Έλληνες» φροντίζει να παρουσιάζει το «Μαουτχάουζεν» κάθε χρόνο στο εκεί ελληνικό μνημείο, αλλά και στο κεντρικό μνημείο το 2005 με την ευκαιρία της 60ης επετείου της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Μοναδική και δυναμικά δραματική, όπως κατά την πρώτη εγγραφή της «Μπαλάντας του Μαουτχάουζεν» πριν από σχεδόν πέντε δεκαετίες, η Μαρία Φαραντούρη, ερμήνευσε το έργο αυτό στην Αυστρία και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, μαζί με άλλες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, σε μία ξεχωριστή συναυλία-αφιέρωμα στον ίδιο, τον Δεκέμβριο του 2012 στο ξακουστό Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης, παρουσία του μουσικοσυνθέτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)