to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 24.10.2012

Κοινωνία

Συνάντηση Υπ.Παιδείας με αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ για την Ειδική Αγωγή

«Αδυναμία εξεύρεσης λύσης στα μεγάλα προβλήματα της ειδικής αγωγής δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας στη συνάντηση του με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. Όλες οι ελπίδες του εναποτίθενται στο ΕΣΠΑ! »


Με τον Υπουργό Παιδείας συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Βαμβακά Τζένη, Δριτσέλη Παναγιώτα, Κανελλοπούλου Μαρία, Γεωργοπούλου Έφη, Αιχάν Καραγιουσούφ καθώς και από συνεργάτες της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ.

Στην συνάντηση, οι βουλευτές εξέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που μαστίζουν την ειδική αγωγή για τα οποία απαιτείται άμεση λύση. Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι πολλά ειδικά σχολεία παραμένουν κλειστά, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε εξαιτίας των προβλημάτων στη μεταφορά των μαθητών. Ο Υπουργός παραδέχτηκε την αδυναμία του Υπουργείου να επιλύσει τα προβλήματα αυτά επειδή, όπως είπε, αφενός δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα και αφετέρου το Υπουργείο είναι αναρμόδιο στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών.

Σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ  σχετικά με την από το 2008 εξαγγελία του τότε Υπουργού Παιδείας και νυν Εσωτερικών ότι μέσω ΕΣΠΑ ΄΄υλοποιείται πρόγραμμα κατασκευής 56 σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής με ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας από μαθητές με αναπηρία΄΄, ο Υπουργός απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι για το θέμα. Είπε επίσης, ότι στόχος του είναι να ενταθούν οι ρυθμοί απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, και παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διαθέσει επιπλέον πόρους για τη χρηματοδότηση της Παιδείας. Υποσχέθηκε ότι θα πιέσει τα αρμόδια Υπουργεία ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να καταβληθεί ένα ποσόν στις σχολικές επιτροπές για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και να γίνουν διακανονισμοί των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τις ΔΕΚΟ.

Σε ότι αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής για τους κλάδους ΠΕ61 και ΠΕ71 απήντησε ότι προς το παρόν ο διαγωνισμός δε μπορεί να πραγματοποιηθεί επειδή δεν υπάρχουν πιστώσεις για μόνιμους διορισμούς.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι έχει συστήσει επιτροπή η οποία επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την Ειδική Αγωγή, τις οποίες θα φέρει μέχρι τα Χριστούγεννα στη Βουλή.

Δεσμεύτηκε ακόμη ότι οι συγχωνεύσεις στα γενικά σχολεία θα είναι ελάχιστες αλλά δε θα γίνουν, σε καμία περίπτωση, συγχωνεύσεις ειδικών σχολείων.

Επίσης συζητήθηκε διεξοδικά με τον Υπουργό το θέμα της κατοχύρωσης της παιδαγωγικής επάρκειας των μεταπτυχιακών τίτλων στην «Ειδική Αγωγή» που υλοποιούνται από τα Παιδαγωγικά Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Είναι απαράδεκτο, τόνισαν οι βουλευτές, να αναγνωρίζεται Παιδαγωγική Επάρκεια από τον ΔΟΑΤΑΠ σε αμφισβητούμενους μεταπτυχιακούς τίτλους στην «Ειδική Αγωγή» όπως π.χ. του Τορίνο και να μην έχει κατοχυρωθεί η παιδαγωγική επάρκεια των αντίστοιχων μεταπτυχιακών των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ζήτησαν νομοθετική ρύθμιση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ υπογραμμίζουν πως η μνημονιακή πολιτική κατεδαφίζει την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται αμέσως αλλαγή πλεύσης για να διασωθεί ό,τι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)