to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 16.01.2019

Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί: Θετικό μήνυμα για την οικονομία κομίζει ο επίτροπος

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η επίσκεψή του αφορά περισσότερο την οικονομία και πως στις συναντήσεις που θα έχει με τους επικεφαλής του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα το μήνυμά του είναι θετικό


Πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας, γιατί είμαστε σε μια πολύ σημαντική περίοδο, είμαστε στο μονοπάτι της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον σύντομο διάλογο που είχαν με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους. «Είμαι αισιόδοξος», σημείωσε, «ότι θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν».

 

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η επίσκεψή του αφορά περισσότερο την οικονομία και πως στις συναντήσεις που θα έχει με τους επικεφαλής του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα το μήνυμά του είναι θετικό. «Γιατί βλέπουμε ότι η Ελλάδα τώρα προχωρά ως κανονικό μέλος στην Ευρωζώνη» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα και ο λαός της αξίζουν και δικαιούνται ένα πλήρες successs story». Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης από το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και πως γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, εξηγώντας ότι δεν παρεμβαίνει σε καμία ψηφοφορία και πως είναι γνωστό ότι η Κομισιόν καλωσορίζει το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για το ονοματολογικό, μεταχειριζόμενος τον όρο «Μακεδονία». Σε αυτήν την αποστροφή, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε: «Αλλά την επόμενη φορά που θα είστε εδώ, είστε υποχρεωμένος να πείτε "Βόρεια Μακεδονία", όχι "Μακεδονία", αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι ιστορικό βήμα και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα εξασαφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας γιατί είμαστε σε μια πολύ σημαντική περίοδο, είμαστε στο μονοπάτι της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική».

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «γιατί ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και τώρα έχουμε τη δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, περαιτέρω μείωση της ανεργίας -που είναι το σημαντικότερο για εμένα- και να προσπαθήσουμε να έχουμε αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα». Διότι, όπως πρόσθεσε, αυτό είναι επίσης σημαντικό, προκειμένου να έχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες όπως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν» σημείωσε. 

Ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι η επίσκεψή του αφορά περισσότερο την οικονομία και ότι θα συναντήσει τους επικεφαλής του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα «και το μήνυμα μου είναι θετικό». «Γιατί βλέπουμε», τόνισε, «ότι τώρα η Ελλάδα προχωρά σαν κανονικό μέλος της Ευρωζώνης». «Χαιρετίζουμε φυσικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, τις μεταρρυθμίσεις..» επισήμανε και έκανε λόγο για τη δυνατότητα της Ελλάδας να δημιουργεί και να πετυχαίνει στόχους, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να φέρνει κοινωνικά μέτρα για τους πολίτες που υπέφεραν τόσο πολύ από την κρίση, όπως είπε. Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί με την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό «ένα πλήρες success story, γιατί η Ελλάδα το αξίζει και το χρειάζεται».

Ολόκληρος ο διάλογος στο Μέγαρο Μαξίμου:


P. Moscovici: Όπως γνωρίζετε είχα αυτή την πρόσκληση από το Γαλλοελληνικό Επιμελητήριο, αλλά είναι μία ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή, την παρακολουθούμε στενά, δεν πρέπει  να παρέμβουμε σε οποιαδήποτε ψηφοφορία αλλά γνωρίζετε ότι η Επιτροπή και η Ε.Ε. χαιρετίζουν το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για το όνομα «Μακεδονία» για ιστορικούς και στρατηγικούς λόγους. Δεν σχολιάζω ωστόσο για τη σημερινή ψηφοφορία και την επόμενη...

 

Πρωθυπουργός:Την επόμενη φορά που θα έρθετε εδώ θα πρέπει να πείτε Βόρεια Μακεδονία και όχι «Μακεδονία». Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας.

 

P. Moscovici: Σωστά. Είναι σημαντική η συμφωνία.

 

Πρωθυπουργός: Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα και είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες η Ελληνική Βουλή θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας γιατί βρισκόμαστε σε μία πολύ σημαντική χρονική στιγμή. Βρισκόμαστε στην οδό της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον, επειδή έχουμε ξεπεράσει τις δυσκολίες και τώρα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να επιτύχουμε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στο μέλλον, να μειώσουμε περαιτέρω την ανεργία, που είναι το πιο σημαντικό για μένα και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερες επενδύσεις. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό προκειμένου να ενισχύσουμε την ανάπτυξη. Επομένως είμαι βέβαιος ότι θα υπερβούμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να υπερβούμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν.

 

 P. Moscovici: Όπως ξέρετε η επίσκεψή μου αφορά κυρίως την οικονομία. Θα δούμε επικεφαλής των επιχειρήσεων και του τραπεζικού τομέα και το μήνυμά μου είναι ασφαλώς θετικό γιατί βλέπουμε ότι τώρα η Ελλάδα προχωρά ως κανονικό μέλος της ευρωζώνης. Χαιρετίσαμε τα αποτελέσματά της σε δημοσιονομικό επίπεδο και το πλεόνασμα που μπορέσατε  να αυξήσετε. Βεβαίως χαιρετίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και θεωρούμε ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε στην καταβολή της πρώτης δόσης της μεταμνημονιακής συμφωνίας. Θα συναντηθώ με κάποιους υπουργούς για να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως αυτό θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα καθώς η Ελλάδα είναι ικανή να αναπτύσσεται, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας αλλά και να λαμβάνει κοινωνικά μέτρα για τον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ελπίζουμε με τη βοήθειά σας, την κυβέρνησή σας και τον ελληνικό λαό να έχουμε ένα απόλυτο «success story» επειδή οι Έλληνες το αξίζουν, το χρειάζονται, κυρίως όμως το αξίζουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)