to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:43 | 10.07.2012

πηγή: https://left.gr/94

Πολιτική

Συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις

Με τις εργοδοτικές οργανώσεις (Γενική Συνομοσποδνία Επαγγλματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στα πλαίσια της έναρξης του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους "για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος".


Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της καλεί με επιστολή της τις εργοδοτικές οργανώσεις σε διάλογο για την επικαιροποίηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 
Στόχος της Συνομοσπονδίας είναι η επιδιωκόμενη Σύμβαση να υπογραφεί στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας υπό την αιγίδα του, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων.

Η ΓΣΕΕ στην επιστολή της προς τους εργοδοτικούς φορείς τονίζει ότι είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η θεσμική ισχύς και το περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ, να επαναθεμελιωθούν σε σταθερές βάσεις οι πυλώνες του συλλογικού δικαίου και να στηριχθούν οι δράσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές εργοδοτών-εργαζομένων (OEK, OEE).

Να υπενθυμίσουμε ότι στις  3/2/2012, οι κοινωνικοί εταίροι είχαν απευθύνει από κοινού επιστολή στον τότε πρωθυπουργό, με την οποία ζητούσαν, να διατηρηθούν οι όροι της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να μη μειωθεί ο βασικός μισθός, να προστατευθούν οι συλλογικές συμβάσεις και να εξασφαλισθεί η λειτουργία των φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής (Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας).

Στην επιστολή της, η ΓΣΕΕ τονίζει συγκεκριμένα ότι "Είναι γνωστές οι κοσμογονικές ανατροπές που επήλθαν στα εισοδήματα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα –των πλέον ανασφαλών και χαμηλά αμοιβόμενων- με την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου- δανειακής σύμβασης και του σχετικού εφαρμοστικού νόμου. "
"Χωρίς ίχνος υπερβολής ισχυριζόμαστε ότι με την τμηματική νομοθέτηση ποικίλων ανατροπών, αρχικά με την κατάργηση – πάγωμα της επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων και κατόπιν με την ουσιαστική κατάργηση της μετενέργειας (καθώς το ζήτημα δεν είναι χρονικό αλλά ποιοτικό ως προς το τι μετενεργεί αν δεν υπογραφεί συλλογική σύμβαση), το πλαίσιο συλλογικής προστασίας και η συνταγματικά κατοχυρωμένη συλλογική αυτονομία έχουν πλήρως αποδιαρθρωθεί στη χώρα μας." αναφέρει ακόμη και συμπληρώνει πως ο κοινωνικός διάλογος που προηγήθηκε στις 3/2 και η συμφωνία που προέκυψε, ως αποτέλεσμά αυτού του διαλόγου, «όδευσαν στον κάλαθο των αχρήστων καθώς ο κατώτατος μισθός νομοθετικά μειώθηκε κατά 22% και κατά 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών, η μετενέργεια καταργήθηκε, οι φορείς κοινωνικής πολιτικής έκλεισαν».
Η ΓΣΕΕ αναφέρεται στην περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων μιλώντας για «κινήσεις εντυπωσιασμουύ για δήθεν μορατόριουμ και συμφωνίες κυρίων», που συσκοτίζουν το πραγματικό πρόβλημα.

«Ας ξεφύγουμε λοιπόν από τις «σειρήνες» της επικοινωνίας και ας εργαστούμε μεθοδικά και υπεύθυνα να θεμελιώσουμε μια συμφωνία που θα γίνει σεβαστή από κυβέρνηση και τρόικα και θα δώσει ανάσα στους εργαζόμενους και στις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας που στενάζουν από την ένταση των πολιτικών της 'εσωτερικής υποτίμησης'».
Η ΓΣΕΕ καλεί σε διάλογο με στόχο την επικαιροποίηση και εν τέλει την συμφωνία και την συμβασιοποίηση όλων όσων περιλαμβάνονται στην από 3/2/12 επιστλή της στον πρωθυπουργό. 
Η νέα συμφωνία σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, θα πρέπει να επιδιώξει: 
την αποκατάσταση της θεσμικής ισχύος και του περιεχομένου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,
την επαναθεμελίωση σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού δικαίου (μετενέργεια, επεκτασιμότητα) καθώς και τη σαφή διάκριση κάθε επιπέδου συλλογικής διαπραγμάτευσης (εθνικό κλαδικό ομοιοεπαγγελματικό - επιχειρησιακό)
την στήριξη των δράσεων που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, όπως οι οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.
Η νέα επιστολή της ΓΣΕΕ παρεμβαίνει την στιγμή που το ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων  στο ύψος του βασικού μισθού, αποτελεί αντικείμενο της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)