to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνάντηση του Τμ. Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την ηγεσία του ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα χρειάζεται συνολικό και όχι αποσπασματικό χωρικό σχεδιασμό

Συνάντηση του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) πραγματοποιήθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, και με θέμα το επικείμενο νομοσχέδιο για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και το Πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».


Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και ήταν εποικοδομητική, συμμετείχαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι Σ.Φάμελλος, Π.Πέρκα και Ρ.Δούρου και από το ΥΠΕΝ ο Υπουργός ΠΕΝ, Κ.Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δ.Οικονόμου, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Α.Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ε. Μπακογιάννης.

Ο Τομέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για τη δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλειας δικαίου για τους πολίτες και για τους επενδυτές αποτελεί ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός και όχι αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις που δημιουργούν γραφειοκρατία και «παραθυράκια» που θα μπορούσαν να  αξιοποιηθούν από διάφορα συμφέροντα. Για το λόγο αυτό, σημείωσαν πως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που μπορεί να κάνει το ΥΠΕΝ είναι η ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Ξεκαθάρισαν επιπλέον ότι η ταχεία χρηματοδότηση και ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε κάθε δήμο, με συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες που θα υποστηρίζονται από σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες και θα περιλαμβάνουν οριοθέτηση και των οικισμών και των δρόμων, αποτελεί διαχρονική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όπως σημείωσαν, με αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτές τις προϋποθέσεις, και άρα σε περιβάλλον διαφάνειας και δικαίου,  σαφώς και πρέπει να λυθεί και το θέμα της οργάνωσης, περιορισμού και, όπου χρειαστεί, και απαγόρευσης της εκτός σχεδίου δόμησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, διατύπωσαν την αντίθεσή τους με την τροποποίηση χρήσεων γης και ειδικότερα των αξιών της γης και των περιουσιών εάν αυτή επιχειρηθεί μέσω του νομοσχεδίου, με μία ρύθμιση που θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού, η οποία και θα δημιουργήσει ένα νέο αγκάθι που θα κληθούν στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν οι επόμενες κυβερνήσεις. Ένα θέμα που έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στην κοινωνία και στην οικονομία.

Για το λόγο αυτό, ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ την εκκίνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), καθώς και συγκεκριμένες απαντήσεις όσον αφορά στη χρηματοδότηση και στο χρονοδιάγραμμα εκπόνησής τους, σημειώνοντας την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι πρέπει να εκπονηθούν τα ΤΠΣ ενιαία σε κάθε Δήμο. Έθεσαν επίσης και άλλα ζητήματα που αφορούν το προς νομοθέτηση νομοσχέδιο, όπως είναι το κενό που θα δημιουργηθεί καθώς οι απαλλοτριώσεις για σημαντικά έργα δημόσιου και ελεύθερου χώρου των ΟΤΑ θα «μείνουν στον αέρα».

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξαν επιπλέον ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΝ το αμέσως επόμενο διάστημα, με τη εκκίνηση του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με στόχο να έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, χωρίς να δημιουργηθούν αδικίες και προβλήματα στην υλοποίησή του. Επισήμαναν συγκεκριμένα, ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι και δικαιούχοι να συμμετάσχουν στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» δε θα μπορέσουν να ενταχθούν τελικά, καθώς, με την κατάθεση της αίτησής τους στο Πρόγραμμα, θα αντιληφθούν ότι τα ακίνητά τους υπάγονται στην κατηγορία 5 των αυθαίρετων, ενώ η πλατφόρμα για την τακτοποίησή τους έχει «κλείσει», με αποτέλεσμα είτε να μείνουν τελικά εκτός Προγράμματος πολλοί δικαιούχοι, όπως και η κατηγορία των στάσιμων οικισμών, είτε το ΥΠΕΝ να «τρέχει» για αναδρομική ρύθμιση των αυθαίρετων. Επειδή πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα για την επιτυχία του προγράμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να ερευνήσει λύσεις για αυτό το πρόβλημα, που αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα την επαρχία, ένα πρόβλημα που πιθανά θα ανακαλύψουν πολλοί δικαιούχοι στην προσπάθειά τους να ενταχθούν.

Για το ίδιο θέμα, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότειναν να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για τις λιγνιτικές περιοχές από τους διαθέσιμους κεντρικούς πόρους, με σκοπό να καλυφθεί ένα μικρό έστω μέρος της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας και των θέσεων εργασίας που θα χαθούν στο άμεσο μέλλον. Ζήτησαν επιπρόσθετα να ληφθεί μέριμνα ώστε, τα «ευάλωτα» νοικοκυριά και οι χαμηλές εισοδηματικές ομάδες να μη μείνουν πίσω στην εξοικονόμηση ενέργειας, κάτι ενδεχομένως να εμβαθύνει την ενεργειακή φτώχεια και δήλωσαν την αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε σχέδιο υποχρεωτικών εξετάσεων για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, εφόσον οι μηχανικοί της χώρας μας έχουν ήδη από τις βασικές τους σπουδές όλες τις δεξιότητες που απαιτούνται για το πρόγραμμα και τα ενεργειακά πιστοποιητικά.

Εξέφρασαν τέλος, την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση των δομών του ΥΠΕΝ, ειδικά σε καίριες Διευθύνσεις όπως των επιθεωρητών, καθώς και για τη μη σύσταση και στελέχωση των παρατηρητηρίων αυθαίρετης δόμησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)