to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:45 | 11.05.2020

Πολιτική

Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με εργαζομένους στους Ο.Τ.Α.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκαν και μια σειρά άλλων προβλημάτων τα οποία ήρθαν να προστεθούν στα πάγια προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ο.Τ.Α.


Με εκπροσώπους των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), συναντήθηκε χθες το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, αντιπροσωπεία στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο παρόμοιων συναντήσεων ώστε οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους με αφορμή την υγειονομική και κατ’ επέκταση την οικονομική και κοινωνική κρίση εξαιτίας της πανδημίας.

Όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν στην αρχή της κρίσης και για περίπου ένα μήνα, εξαιτίας της έλλειψης μέσων και υλικών προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά).

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκαν και μια σειρά άλλων προβλημάτων τα οποία ήρθαν να προστεθούν στα πάγια προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ο.Τ.Α.

Ένα από αυτά έχει να κάνει με τις αυθαιρεσίες που έγιναν σε αρκετούς δήμους, όσον αφορά τις μετακινήσεις προσωπικού για κάλυψη των αναγκών. Πολλές από αυτές τις μετακινήσεις δεν έγιναν σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, αλλά κατά το δοκούν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση στις υπηρεσίες των δήμων αλλά και μεταξύ του προσωπικού.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, μέσα στην κρίση κάποιοι δήμοι βρήκαν την ευκαιρία και με διαδικασίες φαστ τρακ παραχώρησαν σε εργολάβους τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Όσον αφορά το επίδομα το οποίο η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί αρχικά πως θα δοθεί ως δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας τελικά δεν δόθηκε καθώς η απόφαση πάρθηκε πίσω

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα το οποίο επισημάνθηκε αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις, στις οποίες υπάρχει οικονομική δυσπραγία επειδή δεν λειτουργούν και άρα δεν έχουν έσοδα. Ως εκ τούτου απαιτούνται έκτακτα οικονομικά κονδύλια ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Φυσικά δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στα όσα ακούγονται και τα οποία ενισχύονται και από δημοσιεύματα στον Τύπο, για μειώσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κάτι που αφορά φυσικά και τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α.

Εκ μέρους των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τονίστηκε ο σπουδαίος ρόλος που έπαιξαν και παίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους μέσα στην πρωτοφανή κρίση που βιώνει η κοινωνία, καθώς βρίσκονται, μαζί με τους υγειονομικούς στην πρώτη γραμμή.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία αφορά στο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, καθώς και στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Ειδικότερα για το δεύτερο, έχει ετοιμαστεί ερώτηση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία πρόκειται να κατατεθεί σήμερα και ζητά την άμεση καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους.

Δύο ακόμη θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, το πρώτο οι τρόποι διαχείρισης των εν δυνάμει μολυσματικών αποβλήτων και το δεύτερο, η βιωσιμότητα των Ο.Τ.Α. και των υπηρεσιών καλλιτεχνικού ή αθλητικού έργου το οποίο προσφέρουν με εργαζόμενους ωρομίσθιους ή με συμβάσεις έργου οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από το επίδομα.

Ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο προέκυψε αφορά τη βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης. Ένα πρόβλημα το οποίο εντείνεται μετά την αυθαίρετη απόφαση της ΔΕΗ να αυξήσει κατά 17% τις τιμές του ρεύματος για τις επιχειρήσεις αυτές.

Αυτή τη στιγμή οι δήμοι όλης της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης εν προκειμένω, υποφέρουν από υποστελέχωση άρα απαιτούνται προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις και να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες.

Τέλος οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν πως μέσα από την κρίση αναδείχτηκε ο σπουδαίος ρόλος του δημοσίου ως βασικού πυλώνα της οικονομίας και της κοινωνίας. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αντί να τον ενισχύσει σχεδιάζει μειώσεις μισθών και αντί να χρησιμοποιήσει το περίφημο «μαξιλαράκι» που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση φαίνεται πως το κρατά για δικούς της σκοπούς.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Βαζούρας, οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων στους δήμους Θεσσαλονίκης Κώστας Φούντας, Καλαμαριάς Αργύρης Παρθενιάδης, Νεάπολης-Συκεών Κίκα Σαμουρκασίδου, Παύλου Μελά Βασίλης Ουζούνης, Πυλαίας-Χορτιάτη Μυρτώ Κωνσταντινίδη, Βόλβης Κώστας Ασημώνης, το μέλος του δ.σ. Κορδελιού-Ευόσμου Χρήστος Ζησάκος, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Δημήτρης Τσερμενίδης και εκ μέρους του δ.σ. της ΕΔΟΘ, ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης πήραν μέρος οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Β΄ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος. Επίσης οι συντονιστές των Ν.Ε. Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης Χρήστος Δουίτσης και Παναγιώτης Ερμείδης αντίστοιχα, Νίκος Γιάγκος αναπληρωτής συντονιστής Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης, το μέλος της γραμματείας Α΄ Θεσσαλονίκης Στράτος Κερσανίδης, η υπεύθυνη του τμήματος εργατικής πολιτικής Άννα Ρογδάκη και η υπεύθυνη του α΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης της Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης και δημοτική σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη Μαρία Γκουραμάνη.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)