to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:13 | 27.05.2021

Κοινωνία

Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Δυτ. Αττικής με τον δήμαρχο Μεγαρέων και αυτοψία στα καμένα

Την Τρίτη 25/5, κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής και την Οργάνωση Μελών Μεγάρων, μαζί με την περιφερειακή σύμβουλο Γιώτα Παππά, συνάντησαν τον Δήμαρχο Μεγαρέων, κ. Γρηγόρη Σταμούλη και τον Αντιδήμαρχο, κ. Ιερόθεο Πολυχρόνη, στο Δημαρχείο της πόλης.


Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αττικής είχαν αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμαρχο σχετικά με το ιστορικό και τα χαρακτηριστικά τής πυρκαγιάς, την έκταση και το εύρος των καταστροφικών συνεπειών, τη συνδρομή του πυροσβεστικού σώματος αλλά του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και τη συνολική επιχειρησιακή διαχείριση και αντιμετώπιση από τους αρμόδιους φορείς.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι θα πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες ενώ ο μηχανισμός αποζημιώσεων και ενισχύσεων του δήμου διαθέτει εμπειρία και γνώση  από την  προγενέστερη πυρκαγιά στην Κινέττα. Ρητή ήταν η δέσμευση του Δημάρχου ενώπιων όλων, ότι δεν θα επιτρέψει καμία επενδυτική δραστηριότητα στην καμένη γη.

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στα καμένα των Γεράνειων, και σε συνάντηση  με αξιωματικό της Πυροσβεστικής στην περιοχή, έκανε λόγο για το δύσκολο έργο της πυρόσβεσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω της αδυναμίας προσέγγισης των εστιών.

Στην περιοδεία συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Κωνσταντίνος Φυλακτός, ενώ τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αττικής συνομίλησαν παράλληλα με κατοίκους της πληγείσας περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το παρόν και το μέλλον του τόπου τους. 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής και η Οργάνωση Μελών Μεγάρων κατόπιν της επίσκεψης στα Μέγαρα, δηλώνουν τα εξής:


Η Δυτική Αττική «αιμορραγεί» για μια ακόμη φορά

Μετά την πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2018 που έκαψε το τμήμα των Γερανείων που βρίσκεται στον Σαρωνικό έρχεται η πρόσφατη πυρκαγιά που αποτελειώνει το τμήμα των Γερανείων που βρίσκεται στον Κορινθιακό κόλπο και ολοκληρώνει την καταστροφή στην περιοχή. Κάηκε ένα δάσος με μεγάλη οικολογική αξία για την Αττική και με μεγάλη αξία σε σχέση με τη βιοποικιλότητα.
Η πρόσφατη πυρκαγιά, η μεγαλύτερη των τελευταίων 10 ετών πανελλαδικά, έκαψε πάνω από 73.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής γης (εκ των οποίων τα 5.000 στρέμματα ήταν σε προστατευόμενη περιοχή NATURA). Στις καταστροφές επίσης είναι πάνω από 10.000 στρέμματα με καλλιέργειες (κυρίως αμπέλια και ελιές), κατοικίες , αποθήκες.

Για μια ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε απροετοίμαστος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών με τις ευθύνες να βαραίνουν τόσο τις αρμόδιες διευθύνσεις όσο και τους δυο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Η καθυστέρηση στη λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης  112, η έλλειψη εναέριων μέσων (καθυστέρηση στην ενοικίαση αεροσκαφών), η καθυστέρηση στην αντίδραση κατά την έναρξη της πυρκαγιάς, η παντελής έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, τα ακαθάριστα δάση, οι κακοσυντηρημένοι δασικοί δρόμοι, η έλλειψη σημείων ανεφοδιασμού με νερό μέσα στο δάσος με μεγάλες δεξαμενές συνέβαλαν καθοριστικά στην τραγική εικόνα που βλέπουμε σήμερα στην περιοχή.

Παρήγορο το γεγονός ότι δεν  θρηνήσαμε θύματα από κατοίκους, πυροσβέστες και εθελοντές. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τα αμέτρητα ζώα ήμερα και άγρια που δεν κατάφεραν να γλυτώσουν από τον πύρινο εφιάλτη.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής και η Οργάνωση Μελών Μεγάρων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τονίζουνακόμα:

Δυστυχώς η Δυτική Αττική αιμορραγεί για μια ακόμη φορά.

Ο φόβος και η αγωνία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για επενδυτικές δραστηριότητες στα καμένα, όπως αιολικά πάρκα και εξορύξεις βωξίτη, εντείνεται από το πρόσφατο περιβαλλοντικό σχέδιο της κυβέρνησης, που ανοίγει το δρόμο τέτοιων δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura.

Η μάχη θα δοθεί ώστε να αποτραπεί κάθε τέτοιου είδους σκέψη και τα Γεράνεια Όρη να ξαναγίνουν πηγή ζωής για όλους.

Ζητάμε:

• Άμεση κήρυξη της κατεστραμμένης από τη πυρκαγιά περιοχής ως αναδασωτέας.
• Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100% για κτίσματα (κύριες και δευτερεύουσες) και αποθήκες.
• Άμεση αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών για την απώλεια εισοδήματός τους.
• Άμεση αποζημίωση των ρητινοκαλλιεργητών που εργάζονταν χρόνια με τη συλλογή ρετσίνης στο δάσος.
• Αντιπλημμυρικά έργα για ανάσχεση του νερού από πλημμύρες για να εμποδίσουν τη διάβρωση του εδάφους, λασποροές και κατολισθήσεις.
• Κάθε ενέργεια για εμπόδιση εγκατάστασης ανεμογεννητριών αλλά και αποτροπής εξόρυξης του βωξίτη, που εμποδίστηκε το 2017 με παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)