to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:32 | 16.02.2016

Πολιτική

Συνάντηση του Π. Λαφαζάνη με τους S. Demirtas και S. Mohammed

Οι εξελίξεις που αφορούν "τον εντεινόμενο αυταρχισμό του καθεστώτος Ερντογάν και τις διώξεις εναντίον των Κούρδων και των δημοκρατικών προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στην Τουρκία αλλά και τις επιθέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε βάρος των Κούρδων της Συρίας", συζητήθηκαν στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Selahettin Demirtaş, συμπρόεδρο του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών της Τουρκίας (HDP) και στη συνέχεια με τον Saleh M. Mohammed, συμπρόεδρο του κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) στη Ροτζαβά της Συρίας.


Μετά το τέλος των συναντήσεων, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ιδιαίτερα το επαναστατικό για τη Μέση Ανατολή όραμα του HDP και του PYD, το οποίο "γίνεται πράξη στη δημοκρατία της Ροτζαβά του Συριακού Κουρδιστάν, διεκδικώντας μια κοσμική πολυεθνική Συρία, που θα συναδελφώνει τους λαούς, πέρα από θρησκείες και εθνοτικές προελεύσεις, θα προωθεί την άμεση δημοκρατία, την ισοτιμία των γυναικών, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ευρύτερη ισότιμη συνεργασία στην περιοχή, μακριά από ιμπεριαλιστικές χειραγωγήσεις", όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επίσης ο επικεφαλής της ΛΑΕ ανέφερε και τα εξής, μεταξύ άλλων: "Εκ μέρους της ΛΑΕ εξέφρασα την αμέριστη αγωνιστική αλληλεγγύη μας στην πάλη των λαών της Τουρκίας για δημοκρατία στη γείτονα και ειδικότερα στην πάλη και τον αγώνα του κουρδικού λαού στην Τουρκία και τη Συρία για τα πολιτικά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματά του".

Ο Παν. Λαφαζάνης καταδίκασε το καθεστώς Ερντογάν τόσο "για την κλιμάκωση των αυταρχικών διώξεων σε βάρος των Κούρδων της Τουρκίας όσο και για τους ανηλεείς τρομοκρατικούς βομβαρδισμούς που έχει εξαπολύσει ο τουρκικός στρατός ενάντια στους Κούρδους της Συρίας". Ο επικεφαλής της ΛΑΕ τόνισε ότι αυτή "η πολιτική τρομοκρατικής πυγμής του τουρκικού καθεστώτος, δυστυχώς, βρίσκει την κάλυψη ή στην καλύτερη περίπτωση την ανοχή ισχυρών ευρωατλαντικών κύκλων, πράγμα που δυναμιτίζει το κλίμα στην περιοχή".

Τόνισε επίσης ότι η αναγνώριση της Τουρκίας ως χώρας "ασφαλούς προέλευσης” παρεμποδίζει τη χορήγηση πολιτικού ασύλου από τη χώρας μας σε Κούρδους και άλλους δημοκράτες αγωνιστές της Τουρκίας, που καταφεύγουν στην Ελλάδα, διωκόμενοι από το τουρκικό καθεστώς".

Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε, επίσης ότι είναι απαράδεκτη η συμφωνία της Ελλάδας για τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο "με υποτιθέμενο στόχο την αντιμετώπιση της ροής των προσφύγων". Κατ’ αρχάς, τόνισε ο Παν. Λαφαζάνης, η ανάμιξη του ΝΑΤΟ στρατιωτικοποιεί το θέμα των προσφύγων, ένα ζήτημα κατ’ εξοχήν ανθρωπιστικό, ενώ είναι υποκριτικό να λέγεται ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αντιμετωπίσει την εγκληματική δράση των διακινητών προσφύγων, οι οποίοι έχουν ως βάση την Τουρκία".

Στην ουσία, όμως, υπογράμμισε ο Παν. Λαφαζάνης, η παράδοση του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ γίνεται με άλλες στοχεύσεις και έχει άλλες επιπτώσεις. Η βασικότερη είναι ότι ο έλεγχος του Αιγαίου από το ΝΑΤΟ είναι αναγκαίος στον ιμπεριαλιστικό αυτό συνασπισμό για να παρεμβαίνει στις συριακές εξελίξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)