to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 01.04.2015

Πολιτική

Συνάντηση του Γ. Τσιρώνη με την Πρέσβειρα της Σουηδίας για την διαχείριση των απορριμάτων

Η αναγκαιότητα εφαρμογής ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων αποτέλεσε τον βασικό κορμό της συζήτησης που είχε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, με την Πρέσβειρα της Σουηδίας στην Αθήνα κ. Charlotte Wrangberg.


Αφορμή για την συνάντηση αποτέλεσε το 1ο Συνέδριο Διαχείρισης Αποβλήτων με θέμα: «Το σουηδικό παράδειγμα - Μετατρέποντας τα απόβλητα σε πόρους», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου από την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, κατά την έναρξη του Συνεδρίου ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ θα απευθύνει χαιρετισμό, και στις εργασίες θα συμμετάσχουν στελέχη του Υπουργείου. 

Σκοπός της συνάντησης είναι να έρθουν σε επαφή τις εθνικές και τοπικές αρχές και φορείς, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, με τους Σουηδούς ομολόγους τους. Επίσης, η ανταλλαγή εμπειρίας και η ενημέρωση για καλές πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων στη Σουηδία, ώστε να υποστηριχθούν στη χώρα μας δράσεις και ενέργειες προώθησης του στόχου της ευρωπαϊκής κοινωνίας της ανακύκλωσης και υλοποίησης των στόχων της ΕΕ για τα απόβλητα. 

Τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση και παρουσίαση είναι το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και η υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα, οι βασικοί στόχοι μείωσης παραγωγής αποβλήτων, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης, σε συνδυασμό με την εκτροπή από την ταφή σε ΧΥΤΑ. 

Επίσης, οι σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας, οι ειδικοί στόχοι για τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα, ο εξοπλισμός και οι τεχνολογίες ανακύκλωσης, ανάκτησης υλικών και ενέργειας, καθώς και κομποστοποίησης, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων και οι υποδομές και τεχνολογίες συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων. 

«Η Σουηδία είναι μια χώρα που έχει λύσει εδώ και καιρό, σε σημαντικό βαθμό, το πρόβλημα των απορριμμάτων αξιοποιώντας τα ως προϊόν. Από αυτή τη διαχείριση κερδίζουν χρήματα τα οποία αξιοποιούν οι δήμοι. Αντίθετα εμείς, βρισκόμαστε ακόμα στην λάθος κατεύθυνση του να πετάμε τα απορρίμματά μας σε υγειονομικούς ή μη χώρους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τόσο το περιβάλλον όσο και οι πολίτες», σχολίασε ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης. 

«Αυτή η πρωτοβουλία της Σουηδικής Πρεσβείας μας δίνει χαρά. Στο Συνέδριο αυτό θα συμμετάσχουν στελέχη του Υπουργείου, ώστε να αντλήσουμε την εμπειρία και να επισπεύσουμε στην Ελλάδα την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και την αξιοποίηση των απορριμμάτων ως προϊόντων», σημείωσε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ και πρόσθεσε: 

«Με αφορμή την επίσκεψη, βρήκαμε επίσης την ευκαιρία να εξηγήσουμε στην Σουηδή Πρέσβειρα την θέση της κυβέρνησής μας για μια στροφή της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας, στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και στην κατάργηση της αυστηρής λιτότητας. 

Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι η κ. Wrangberg κατανοεί το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση της νέας κυβέρνησης να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους της μια νέα πολιτική, στη θέση των αποτυχημένων μνημονιακών πολιτικών», δήλωσε τέλος ο Γιάννης Τσιρώνης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Σουηδία έχει φτάσει στο επίπεδο να ανακυκλώνει ή να επαναχρησιμοποιεί το 99% των σκουπιδιών της. Με σειρά προτεραιότητας, η διαχείριση των απορριμμάτων στη σκανδιναβική χώρα ξεκινά από την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την διαλογή στην πηγή με εναλλακτικές λύσεις, ενώ τελευταία είναι η απόθεση σε χωματερές.

Με πληροφορίες από capital

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)