to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 19.01.2017

Οικονομία

Συνάντηση και συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Κανιέτε με τον Γ. Σταθάκη

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο οποίος του παρουσίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους». Υπέρ της αποκρατικοποίησης τουλάχιστον του 66% του ΔΕΣΦΑ ο Επίτροπος Ενέργειας. Στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου:

Πρόκειται για μια φιλόδοξη δέσμη βασικών αρχών για τον μετασχηματισμό κρίσιμων παραμέτρων του ενεργειακού τομέα με βασικούς άξονες:

• την απεξάρτηση από τον άνθρακα, μέσω της αποτελεσματικότερης ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής, καθώς και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (π.χ. ηλεκτρικά οχήματα και νέες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας)

• τη μετατόπιση του κέντρου βάρους των προσεγγίσεων για σημαντικά ζητήματα (όπως η αξιολόγηση της επάρκειας ισχύος, τα σχήματα στήριξης ΑΠΕ, η εκπόνηση σεναρίων επικινδυνότητας για την ασφάλεια εφοδιασμού) από το εθνικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της εναρμόνισης των κανόνων και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ τόσο όμορων Διαχειριστών, όσο και εθνικών Ρυθμιστών Αρχών

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες της χώρας, με κορυφαία την ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου για νέες πηγές φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο στόχος αυτός εξυπηρετείται από τη δημιουργία ενός εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου, μέσω των διασυνδέσεων που υλοποιούνται, όπως, οι αγωγοί TAP και IGB, αλλά και σημείων εισαγωγής, όπως, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, που ανήκει στο ΔΕΣΦΑ και το σχεδιαζόμενο πλωτό τέρμιναλ LNG της Αλεξανδρούπολης. Η διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της περιοχής ενισχύεται και από το σχεδιαζόμενο αγωγό EastMed.

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε, επίσης, τις ενέργειες που προωθούνται για την αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας και των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, υπογραμμίζοντας τη σταθερή δέσμευση της χώρας στην ολοκλήρωση τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ορισθεί.

Τέλος, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Επίτροπο για την προώθηση, χωρίς καθυστερήσεις, της ολοκλήρωσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ. Ο κ. Κανιέτε εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα αυτό.

Υπέρ της αποκρατικοποίησης τουλάχιστον του 66% του ΔΕΣΦΑ ο Επίτροπος Ενέργειας

Υπέρ της αποκρατικοποίησης τουλάχιστον του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ τάχθηκε ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι από κοινού με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Ο υπουργός τόνισε από την πλευρά του ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ύστερα και από συνεννόηση με τους εταίρους ενώ αναφερόμενος στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμανε ότι οι στόχοι για την μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ είναι δεδομένοι και θα επιτευχθούν με την επιχείρηση ισχυρή.

Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη για τον ΔΕΣΦΑ ότι η Κομισιόν θα διευκολύνει την εφαρμογή όποιας απόφασης λάβει η κυβέρνηση ενώ επανέλαβε την ανάγκη ο διαχειριστής να καλύπτει τις προδιαγραφές που θέτει η Κοινοτική νομοθεσία.

Σε ερώτηση για τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι τόσο για το ΔΕΣΦΑ όσο και για τα θέματα που αφορούν τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) υπάρχει περιθώριο απόλυτης σύγκλισης. "Δεν θεωρώ ότι τα ενεργειακά θέματα θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης", πρόσθεσε. "Οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% έχουν συμφωνηθεί και είναι δεδομένοι. Η μετάβαση περιλαμβάνει πολλά εργαλεία και τα ΝΟΜΕ είναι ένα από αυτά. Είναι πρόωρο να συζητούμε ότι δεν δουλεύει το σύστημα καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί στο 87%, υπάρχει εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, κάτι που είναι εμφανές καθώς πέφτουν οι τιμές, και θεωρούμε ότι ο στόχος για το 2017 και το 2018 θα επιτευχθεί". Ο υπουργός απέρριψε επίσης ως υπερβολικές τις καταστροφολογικές προβλέψεις για κατάρρευση της ΔΕΗ , τονίζοντας ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ασφαλής και ισχυρός παίκτης καθώς και ότι όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, η χρηματοδότηση και η χρηματοπιστωτική θέση της επιχείρησης είναι ασφαλείς.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος τόνισε ότι και σε άλλες χώρες υπήρξαν δυσκολίες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ σημείωσε πως είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών ένα ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα. "Μου δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στο μέλλον θα υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός", τόνισε ο Επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι στόχοι θα επιτευχθούν. Ο ίδιος αποσυνέδεσε την υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, που αποτελεί υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, από τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ. Κανιέτε ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών κάτι που όπως είπε δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση. Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα και για την ελληνική κυβέρνηση όπως επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχει εξάλλου η πρωτοβουλία για την ενέργεια στα νησιά που ανήγγειλε ο Επίτροπος, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζεται σχετικό φόρουμ στην Κρήτη. "Πρέπει από κοινού να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στα νησιά, να φύγουμε από τα πιλοτικά προγράμματα και να προχωρήσουμε στην επόμενη περίοδο πολύ πιο φιλόδοξα σχέδια για την προσαρμογή του συνόλου του νησιωτικού συμπλέγματος σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο με διασυνδέσεις και εγκαταστάσεις αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον.", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης.

Τέλος ο κ. Κανιέτε πρότεινε την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα για την ενέργεια με επίκεντρο τρία ζητήματα:

-Την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβος στην περιοχή (ο Επίτροπος παρουσίασε μάλιστα χάρτη με όλα τα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων που υλοποιούνται ή είναι υπό συζήτηση υπογραμμίζοντας το γεωγραφικό πλεονέκτημα της χώρας μας μεταξύ δύο ηπείρων)

-Την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

-Την δημιουργία ανταγωνιστικών αγορών.


 

Συνέντευξη Τύπου Σταθάκη-Κανιέτε

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παραχώρησε, σήμερα, συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία όσων δήλωσε ο Υπουργός.

Για τη συνεργασία με την Επιτροπή και τη δεύτερη αξιολόγηση

·         Καταγράφηκε κοινό πνεύμα και κοινή προσέγγιση με τον Επίτροπο για όλα τα ενεργειακά θέματα.

·         Υπάρχει σύγκλιση με τους Θεσμούς για τα ενεργειακά ζητήματα (ΔΕΣΦΑ και ΝΟΜΕ), συνεπώς, δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

·         Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ.

Για την πρωτοβουλία της Επιτροπής «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους»

·         Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα.

·         Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε αφενός να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για την ενεργειακή εξοικονόμηση, αφετέρου να έχει ενεργή συμμετοχή στην ανάλογη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι σε εξέλιξη.

·         Στη διευρυμένη κυβερνητική ατζέντα, εκτός από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» θα προστεθεί πλειάδα προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων.

·         Το ΥΠΕΝ θα αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που θα αφορά στα ελληνικά νησιά, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κανιέτε, η Επιτροπή προωθεί την πρωτοβουλία «Ενεργειακά Νησιά», η οποία θα δρομολογηθεί επί Προεδρίας της Μάλτας, με το πρώτο φόρουμ να πραγματοποιείται στην Κρήτη πριν από το καλοκαίρι.

·         Θα συνεχίσει η προσπάθεια ενίσχυσης των ΑΠΕ, η συμμετοχή των οποίων στο ενεργειακό μείγμα ξεπερνά ήδη το 18%, προσεγγίζοντας τον στόχο για το 2020.

·         Tην τελευταία διετία το ποσοστό του λιγνίτη στο εθνικό ενεργειακό μίγμα από 45% έχει μειωθεί στο 30%. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μηδενιστεί. Θα διατηρήσουμε το λιγνίτη, ως εγχώριο φθηνό καύσιμο, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στόχων.

·         Οι νέες μονάδες της ΔΕΗ (Πτολεμαϊδα V και Μελίτη ΙΙ) δεν θα αυξήσουν την παραγωγή λιγνίτη, αλλά προορίζονται για την αντικατάσταση παλιών, ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ. Συνεπώς, θα βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας.

Για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

·         Η ελληνική αγορά ενέργειας είναι σε μεταβατικό στάδιο. Από την 1/1/2018 θα υιοθετηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί η Επιτροπή για τη λειτουργία του τομέα ενέργειας (target model).

·         Είναι επίσης δεδομένος ο στόχος το 2020 η ΔΕΗ να έχει το 50% της λιανικής αγοράς. Η μετάβαση αυτή προφανώς περιλαμβάνει πολλά εργαλεία και τα ΝΟΜΕ είναι ένα από αυτά. Το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά έχει μειωθεί στο 87% και συνεχίζει να μειώνεται. Εμείς πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί και για το 2017 και για το 2018.

·         Το γεγονός ότι οξύνεται ο ανταγωνισμός είναι εμφανές γιατί πέφτουν οι τιμές, άρα ήδη προκαταβολικά υπάρχει μια εντατικοποίηση στον τομέα του ανταγωνισμού και την καλωσορίζουμε.

·         Η ΔΕΗ θα μείνει ισχυρή εταιρεία, βιώσιμη στα παραπάνω δεδομένα. Η ΔΕΗ θα παραμείνει απόλυτα ασφαλής και θα είναι από τους ισχυρούς παίκτες σε μια πολύ ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον και τους καταναλωτές ηλεκτρική αγορά.

·         Όλα όσα γράφονται ή ακούγονται για την κατάρρευση της ΔΕΗ είναι λογικές φοβικές και καταστροφολογικές. Αποδείχθηκε ότι είναι ασφαλής η χρηματοδότηση και η χρηματοπιστωτική θέση της ΔΕΗ και επιβεβαιώθηκε με τον τρόπο που ολοκληρώνεται, σύμφωνα με το νόμο, το σχέδιο ΑΔΜΗΕ.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)