to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:24 | 02.04.2014

Διεθνή

Συνάντηση του Αναστασιάδη με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στις Βρυξέλλες

Συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ - Αφρικής, που γίνεται στις Βρυξέλλες, θα έχει το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Στη συνάντηση θα εξεταστεί η πορεία της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος Πρόεδρος θα εξηγήσει ότι οι αρχικές θέσεις, που καταθέτουν οι πλευρές, είναι εξαιρετικά αποκλίνουσες για να επιτρέπουν ταχεία γεφύρωση των διαφορών.

Ειδικότερα, θα επισημάνει ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς συγκρούονται με το πλαίσιο που καθορίζεται στο κοινό ανακοινωθέν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, της 11ης Φεβρουαρίου και ότι οι προτάσεις στο περιουσιακό, εδαφικό και διακυβέρνηση παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που αναφέρονται ρητά την κοινή διακήρυξη.

Ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για να προχωρήσουν παράλληλα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, ο Κύπριος Πρόεδρος, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, εκτιμά ότι η λύση με τον Ντερβίς Έρογλου δεν είναι δυνατή και από τη στιγμή που στα κατεχόμενα θα γίνουν «εκλογές» την άνοιξη του 2015, η κλιμάκωση της διαδικασίας λύσης θα πρέπει να γίνει μετά το καλοκαίρι και προς το τέλος του επόμενου έτους.

Ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσει με τον Μπαν Κι Μουν και την ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά δεν αντιτίθεται στην παρουσία του Ευρωπαίου αξιωματούχου, Πίτερ Βαν Νούφελ, στη διαδικασία, πλην όμως, δεν επιθυμεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και τη δυνατότητα διαφοροποίησης προνοιών που θα συζητούνται, όταν αυτές δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)