to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:13 | 30.07.2012

left.gr

Πολιτική

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Δ.Σ. των εργαζομένων στην ΑΤΕ - Διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012, το μεσημέρι είχε συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. των εργαζομένων της ΑΤΕ στη Βουλή.


Αμέσως μετά τη σημερινή συνάντησή του με μέλη του ΔΣ των εργαζομένων στην ΑΤΕ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την απόφαση για τη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αγωνιστεί για να αντιστρέψει αυτή την εξέλιξη.


ΑΛ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Προβόπουλος και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, ο πρωθυπουργός, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης βάζουν υποψηφιότητα για το βραβείο Γκίνες. Κατάφεραν με μια απόφαση να εκποιήσουν μια βιώσιμη και κερδοφόρα δημόσια τράπεζα και να τη δώσουν δώρο σε μια ιδιωτική τράπεζα που, ιδίως μετά το PSI αλλά και πριν απ΄ αυτό, έχει παθητικό και είναι μη βιώσιμη. Αντί η Αγροτική Τράπεζα να απορροφήσει την Τράπεζα Πειραιώς έχουμε το ανάποδο, δηλαδή έχουμε την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς.

Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία. Πριν από ένα μήνα, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δεσμεύσεων των τριών κομμάτων που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, στην προγραμματική συμφωνία είχε καταστεί σαφές ότι η ΑΤΕ θα ανακεφαλαιοποιηθεί. Σας θυμίζω ότι δυο μέρες πριν τις εκλογές ο πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, σε προεκλογική του εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του, εάν εκλεγεί, θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ. Γιατί η Αγροτική Τράπεζα –και σωστά έλεγε τότε- αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

Πού πήγαν άραγε αυτές οι δεσμεύσεις; Τις ξέχασαν; Πρόκειται για πολιτική απάτη ή πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Περιμένουμε απαντήσεις.

Ζήτησα με επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει πρωτοβουλία και να διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το μεγάλο  αυτό ζήτημα, της εκποίησης μιας δημόσιας τράπεζας η οποία είναι βιώσιμη και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. 

Με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων εκποιούν και αγοράζουν δημόσιο πλούτο τον οποίο οικειοποιούνται ιδιώτες μέτοχοι. Ας γνωρίζουν όμως  ότι λογαριάζουν δίχως τον ξενοδόχο.

Καθιστούμε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει αυτή τη «δωρεά» και εγγυόμαστε στους αγρότες και σε όλο τον ελληνικό λαό ότι θα ανατρέψουμε την εκποίηση της ΑΤΕ, η οποία σήμερα θυσιάζεται προκειμένου να διασωθεί το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα Όλοι οι εμπλεκόμενοι σ΄ αυτές τις αποφάσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους σ΄ αυτό το σκάνδαλο.

Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων στην ΑΤΕ, προκειμένου η Αγροτική Τράπεζα να παραμείνει ισχυρός θεσμός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και παράγοντας διαφύλαξης  των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού.

Επισημαίνω την αδιαίρετη και αμετάθετη ευθύνη των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και  προσωπικά καθενός από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης οι οποίοι προεκλογικά δεσμεύονταν για την ανακεφαλαιοποίηση  της ΑΤΕ.
Βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο, σε μια ληστεία τραπέζης. Βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα σκάνδαλο που γίνεται εν κρυπτώ, με αποφάσεις που δεν λαμβάνονται στη Βουλή των Ελλήνων, με αποφάσεις που λαμβάνονται στη σκιά. Και είμαστε αποφασισμένοι αυτό το πέπλο της σιωπής και της συγκάλυψης εμείς να μην το αφήσουμε για πολύ καιρό ακόμη. Το πέπλο της σιωπής και της συγκάλυψης θα ξεσκεπαστεί, θα αποκαλυφθεί.

Καλώ τον Πρωθυπουργό να δώσει απάντηση για το αν θα έρθει στη Βουλή. Τον καλώ να μην κρύβεται. Και ιδιαίτερα καλώ τον κ. Κουβέλη και τον κ. Βενιζέλο να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό και κυρίως στους καταθέτες. Να δώσουν εξηγήσεις γιατί δεν μπορεί άλλα να λένε πριν τις εκλογές, άλλα να διακηρύσσουν ως προγραμματικούς στόχους και άλλα να υλοποιούν. 

Αυτή τη μεγάλη ληστεία εμείς δεν θα την αφήσουμε να πραγματοποιηθεί. Και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται  να αναγνωρίσουμε τετελεσμένες πράξεις που θίγουν το δημόσιο συμφέρον.ΑΜΟΥΤΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (Πρόεδρος Εργαζομένων ΑΤΕ): Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, υπερασπίζοντας το παρόν και το μέλλον της τράπεζας στην οποία δουλεύουμε. Όπως όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει η ΑΤΕ ήταν ανέκαθεν ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και κυρίως του αγροτικού. 
Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδας με την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας προχώρησε στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Είμαστε αντίθετοι όχι μόνο γιατί θίγονται τα δικά μας συμφέροντα, αλλά γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η αλλαγή θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις σε όλη την οικονομία και κυρίως στον τομέα της αγροτιάς μας.
Στο πλαίσιο του αγώνα μας, επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να συζητήσει μαζί μας όλες τις λεπτομέρειες του προβλήματος και να πάρει θέσεις που είναι κοντά σ’ αυτά που και εμείς πιστεύουμε. Θεωρούμε ότι το ζήτημα της ΑΤΕ και το ξεπούλημα της θα πρέπει από δω και πέρα να αντιμετωπιστεί όχι μόνο σε συνδικαλιστικό επίπεδο αλλά σε πολιτικό και κοινωνικό  και με αυτήν την έννοια η συνάντηση και η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ  πιστεύουμε θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα.
 


Δράσεις διαμαρτυρίας


Την ίδια στιγμή σε ολόκληρη την Ελλάδα δράσεις διαμαρτυρίας για να αποτραπεί το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας προγραμματίζονται για σήμερα και αύριο.


Φωτογραφία από τη διαμαρτυρία στην ΑΤΕ Ηρακλείου Κρήτης:

Διαβάστε επίσης:

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ από Κατερίνη, Πάτρα, Τρίκαλα:Σε συνέντευξη του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Παπαδημούλης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ δήλωσε τα εξής σχετικά με την υπόθεση της Αγροτικής Τράπεζας:

"Η Πειραιώς του κ Σάλλα. παίρνει το φιλέτο της Αγροτικής Τράπεζας ιδιωτικοποιώντας τα κέρδη, δίνοντας ένα πολύ μικρό πόσο το οποίο δεν είναι δικά της χρήματα, αλλά χρήματα του δημοσίου, που πήρε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κοινωνικοποιώντας τις ζημιές.

Με αυτόν τον τρόπο, η Αγροτική, που δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε, με απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου και της τρόικα, με βάση ένα νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου, με εισήγηση Βενιζέλου, δίνει τη δυνατότητα στον κ Προβόπουλο σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά χθεσινό αντιπρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς να πει το «ΝΑΙ» σε αυτήν την πώληση με την οποία οι μεν ζημιές κοινωνικοποιούνται τα δε κέρδη ιδιωτικοποιούνται.

Μέσα στις ζημιές, που θα φορτωθούν στους φορολογούμενους, είναι και δάνεια που έχουνε πάρει από την ΑΤΕ τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ύψους συνολικού περίπου 200 εκ ευρώ τα οποία σκανδαλωδώς, αντί να τα ξεπληρώσουν τα δυο αυτά κόμματα, φορτώνονται στις πλάτες των φορολογουμένων. Να προσθέσουμε σε αυτά ότι στην ΑΤΕ είναι υποθηκευμένη περίπου το 40% της αγροτικής γης και αυτό περνάει στα χέρια ενός ιδιώτη τραπεζίτη.

Όλα αυτά επιβάλλουν το θέμα να έρθει στη Βουλή και να συζητηθεί. Το ζητήσαμε ήδη χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία μια υπόθεση που μυρίζει σκάνδαλο."- Ενόψει των επικείμενων αγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των τραπεζών ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, υπέβαλε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Οικονομικών:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τις τράπεζες προς τον υπουργό Οικονομικών


- Την Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012, από τις 10.00πμ έως τις 2μμ στην αίθουσα της Γερουσίας στον 1ο όροφο της Βουλής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει ανοιχτή συζήτηση - διαβούλευση  με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων από το χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων και των αγροτών, των εργαζομένων στις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ και των δημοτικών συμβουλίων, Ε.Κ. και συνδικάτων των περιοχών τους, καθώς και ενώσεων προστασίας καταναλωτών:
 

Διαβάστε επίσης:


2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)