to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:33 | 08.04.2019

Πολιτική

«Η μάχη απέναντι στις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα είναι διαρκής» (βίντεο-φωτογραφίες)

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, συνάντηση με φορείς, εκπροσώπους συλλογικοτήτων, μαθητές και φοιτητές από τις κοινότητες των Ρομά.


Ο αγώνας για τη διαμόρφωση της συνείδησης των πολιτών, πρέπει να είναι διαρκής, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους Ελλήνων Ρομά, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τη, σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Ρομά.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση αυτή και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όπως είπε στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την παρούσα κυβέρνηση, σε μία περίοδο δημοσιονομικής δυσκολίας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι παρεμβάσεις του Υπ. Εργασίας για τους Ρομά

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, είπε ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης βιώνουμε επιθέσεις και ρατσιστικές εκφράσεις, με πρόσφατο παράδειγμα την Ιταλία, όπου ένα μέρος της κυβέρνησης κινητοποίησε και τους πολίτες ενάντια στους Ρομά.

Εστιάζοντας, στη συνέχεια, στην εσωτερική κατάσταση, η κυβέρνηση ακολούθησε πολιτική ένταξης, σε αντίθεση με την αντίληψη του παρελθόντος, που ήταν ευκαιριακή, ακόμα και ρουσφετολογική.

«Η Ειδική Γραμματεία έγινε πράξη, αλλά δεν μείναμε μόνο σε αυτό», τόνισε επίσης και πρόσθεσε: «Προχωρήσαμε σε ένα σχεδιασμό ουσιαστικής κινητοποίησης των κοινοτήτων, αλλά και ένταξης στην οικονομική ζωή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έγινε χαρτογράφηση «για να δούμε πώς ζουν οι 371 κοινότητες, οι 110.000 Ρομά, Ελληνες πολίτες».

Τόνισε ότι κάποιες από αυτές τις 371 Κοινότητες «δεν τιμούν τη χώρα μας (...) που θέλει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι' αυτό ξεκινήσαμε στρατηγικό σχέδιο με άξονα "κανένας Ρομά αβοήθητος στην κρίση"».

 6 άτομα, άτομα κάθονται

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ωστόσο, ότι προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς η «εκπαίδευση ειναι βασικό δικαίωμα, αλλά και προϋπόθεση ώστε οι κοινότητες να αποκτήσουν δικαιώματα για το μέλλον».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στήριξη των εκπαιδευτικών μονάδων, τα σχολικά γεύματα, για να έχουμε «χορτασμένα παιδιά», στα προγράμματα επιμόρφωσης για μεγαλύτερους και στα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση. Ενώ, σημαντικό ζήτημα αποτέλεσε η πρόσβαση στην Υγεία, με την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τους φραγμούς στη δημόσια περίθαλψη, καθώς ένα μεγάλο μέρος των Ρομά δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη.

Ο Αλ. Τσίπρας, εξέφρασε τη χαρά του και δήλωσε περήφανος γιατί ανάμεσα στους παρευρισκόμενους Ρομά βρίσκονταν μέλη των κοινοτήτων τους, «που είναι παραδείγματα για όλους», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει φραγμός και όριο αν υπάρχει εκπαίδευση και ο καθένας μπορεί να πάει μπροστά. «Δεν υπάρχουν πολίτες, πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των Ρομά που υποδέχθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά ήταν καταξιωμένοι επαγγελματίες, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και μέλη οργανώσεων που εργάζονται συστηματικά κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά, ξεπερνώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις, καθώς και πρόσωπα που εργάζονται για να βοηθήσουν και τα υπόλοιπα μέλη των Ρομά να κάνουν πράξη τα όνειρά τους.

Αναλυτικότερα, ανάμεσα στους 50 πολίτες που βρέθηκαν στο Μαξίμου ήταν: 

- Μαθητές και μαθήτριες, γονείς και η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου του Ασπρόπυργου καθώς και μαθητές από το Δήμο Φυλής. 

- Σπουδαστές και απόφοιτοι ΤΕΕ και ΕΠΑΛ καθώς φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 

- Μέλη, εκπρόσωποι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και διαμεσολαβητές από τα Παραρτήματα Ρομά οκτώ Δήμων της Αττικής 

- Ο πρόεδρος και ο νομικός σύμβουλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ και 

- δικηγόροι, λογιστές, διαμεσολαβητές, μεταφραστές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί επιστήμονες που συμμετέχουν στη Μη κερδοσκοπική Οργάνωση HEROMACT (Hellenic Roma Action). 

Οι Ρομά που βρέθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό για τα θέματα που τους απασχολούν, με βασικότερο την εκπαίδευση, ενώ, όπως είπε στον Αλέξη Τσίπρα, ο γνωστός καλλιτέχνης Βασίλης Παϊτέρης, είναι ο μόνος πρωθυπουργός που έχει δεχθεί Ελληνες Ρομά στο Μεγαρο Μαξίμου. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με όλους, αλλά και με τα παιδιά, τα οποία ρώτησε σε ποια τάξη πηγαίνουν και ποια ομάδα υποστηρίζουν.

«H 8η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, μας υπενθυμίζει ότι η μάχη απέναντι στις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα, είναι διαρκής. Δημιουργούμε ένα πλέγμα πολιτικών στήριξης των συμπολιτών μας Ρομά, με στόχο να διασφαλίσουμε ισότιμους όρους συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι» το μήνυμα του πρωθυπουργού.

 12 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, εσωτερικός χώρος

 5 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

 10 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, κουστούμι, γάμος και εσωτερικός χώρος

 9 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

 8 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, κουστούμι και εσωτερικός χώρος

 9 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

 8 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται

 7 άτομα, άτομα στέκονται, γάμος και κουστούμι

 7 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντηση με εκπροσώπους Ρομά:

Σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο σαλόνι του Πρωθυπουργικού Μεγάρου, βρίσκονται εκπρόσωποι Ρομά από αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά και ειδικοί διαμεσολαβητές, κοινωνικοί λειτουργοί, άνθρωποι που δουλεύουν δίπλα στις κοινότητες των Ρομά, προκειμένου αυτές να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό πλαίσιο.

Και, βεβαίως, σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα. Είναι μία ημέρα που είναι αφιερωμένη στους Ρομά. Θα έλεγα, όμως, ότι πρέπει να είναι μία ημέρα που θα υπενθυμίζει σε όλους μας ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι, ειδικά στην εποχή μας, κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Στην Ελλάδα, κι εγώ είμαι περήφανος για αυτό, γίνανε πολύ σημαντικά βήματα στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης. Και γίνανε βήματα σε μία περίοδο δυσκολίας δημοσιονομικής. Είμαι περήφανος, διότι γίνανε αυτά τα βήματα στη δυσκολία και κάποιοι δεν είχαν σκεφτεί όταν υπήρχαν δημοσιονομικές δυνατότητες να στηρίξουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Δυστυχώς, όμως, τη στιγμή που εμείς μιλάμε εδώ για σχέδια που θα ολοκληρώσουν μια στρατηγική ισότιμης ένταξης όλων των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στην ελληνική κοινωνία, σε άλλες χώρες της Ευρώπης βιώνουμε επιθέσεις, βιώνουμε ρατσιστικές εξάρσεις. Θα είδατε πρόσφατα τι συνέβη στην Ιταλία, όπου, δυστυχώς, η ιταλική κυβέρνηση, ένα μέρος της εν πάση περιπτώσει, ο υπουργός Εξωτερικών που βρίσκεται στον χώρο της ακροδεξιάς και άλλες δυνάμεις εκεί κινητοποίησαν και τους πολίτες, δυστυχώς, ενάντια στους Ρομά.

Εμείς, τα τελευταία χρόνια, ακολουθήσαμε μια πολιτική ένταξης που διαφέρει ίσως από μια αντίληψη που επικρατούσε στο παρελθόν, μια αντίληψη αποσπασματική, ευκαιριακή, ρουσφετολογική πολλές φορές, και σαν βασικό στόχο είχαμε να φτιάξουμε υποδομές. Θυμάμαι ήταν το 2016 όταν μίλησα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, όταν εξήγγειλα για πρώτη φορά το σχέδιο μας για να φτιάξουμε μία Ειδική Γραμματεία στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να βρεθούν εκπρόσωποι των κοινοτήτων των Ρομά στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ισότιμη ένταξη αυτών των κοινοτήτων μέσα στην ελληνική κοινωνία. Η Ειδική Γραμματεία έγινε πράξη, αλλά δεν μείναμε μόνο στο γραφειοκρατικό και θεσμικό πλαίσιο. Προχωρήσαμε, κατά την άποψή μου, σε έναν σχεδιασμό ουσιαστικής ενεργοποίησης των κοινοτήτων, αλλά και της ένταξης αυτών στην κοινωνική ζωή.

Πρώτα από όλα, κάναμε μία χαρτογράφηση. Ούτε αυτό δεν είχαμε. Μία χαρτογράφηση για να δούμε πόσες είναι οι κοινότητες, πόσοι είναι οι οικισμοί, πόσοι είναι οι Ρομά Έλληνες πολίτες, συμπολίτες μας, πού ζουν, κάτω από ποιες συνθήκες ζουν, πόσοι από αυτούς μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, πώς και αν πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολειό. Καταγράψαμε 371 κοινότητες, 110.000 περίπου Ρομά Έλληνες πολίτες.

Κάποιοι από αυτούς τους 371 οικισμούς η αλήθεια είναι ότι δεν τιμούν τη χώρα μας, μία χώρα στην καρδιά της Ευρώπης και μία χώρα που θέλει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δίνει συνθήκες ευημερίας στους πολίτες της. Για αυτό, λοιπόν, ξεκινήσαμε μετά την καταγραφή ένα στρατηγικό σχέδιο που είχε έναν βασικό άξονα: Πρώτον, κανένας Έλληνας πολίτης, άρα κανένας Ρομά, να μην αφήνεται μόνος του, αβοήθητος, απέναντι στην κρίση, αλλά και απέναντι στις πραγματικές, καθημερινές δυσκολίες της ζωής. Άρα, προωθήσαμε και επεκτείναμε, πρώτα από όλα, το σχέδιο μας για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, αυτό που κάποιοι ονομάζουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καλύπτει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτών των 110.000 Ελλήνων πολιτών που διαβιούν στους οικισμούς των Ρομά. Και, βεβαίως, δεν είναι ελεημοσύνη, διότι για κάποιες οικογένειες το ποσό αυτό είναι 400 – 500 ευρώ τον μήνα, που είναι ένα ποσό που τους δίνει τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια. Βάλαμε, όμως, μία προϋπόθεση σημαντική για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το εισόδημα. Ποια είναι αυτή η προϋπόθεση; Τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολειό. Όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολειό. Γιατί η εκπαίδευση για εμάς είναι ένα βασικό δικαίωμα. Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί και προϋπόθεση για να μπορέσουν αυτές οι κοινότητες να αποκτήσουν δυνατότητες για το μέλλον, να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να έχουν μια προοπτική καλύτερης διαβίωσης, μια καλύτερη προοπτική από ό,τι είχαν οι προηγούμενες γενιές.

Όλα τα παιδιά, λοιπόν, στα σχολεία. Άρα, ταυτόχρονα, και στήριξη των σχολικών μονάδων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν. 47 σχολικές μονάδες, με μια ιδιαίτερη φροντίδα, εκεί όπου πηγαίνουν δηλαδή παιδιά από οικισμούς Ρομά, με ενισχυτική διδασκαλία, με ειδικά προγράμματα, με σχολικά γεύματα μέσα σε αυτά τα σχολειά, ώστε τα παιδιά όχι απλά να πηγαίνουν να μαθαίνουν γράμματα, αλλά να γυρνάνε στο σπίτι και χορτασμένα ας το πω έτσι, να αισθάνονται ότι έχουν ίδιες δυνατότητες, προκειμένου να μπορέσουν να σπουδάσουν και άρα η οικονομική δυνατότητα των οικογενειών τους παίζει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

Άρα, λοιπόν, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και ενίσχυση των σχολικών μονάδων. Ταυτόχρονα, προγράμματα επιμόρφωσης, ώστε να μπορέσουν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που δεν είχαν πάει στο παρελθόν σχολείο να αποκτήσουν ένα πτυχίο που θα είναι εφόδιο για την αγορά εργασίας, ταυτόχρονα, όμως, και ειδικά προγράμματα, για την απασχόληση. Αν ο πρώτος άξονας είναι η εκπαίδευση, ο δεύτερος άξονας είναι η απασχόληση για να καταπολεμήσουμε την ανεργία των Ρομά συμπολιτών μας.

Αξιοποιήσαμε μια σειρά από κοινοτικά προγράμματα, και με εθνικούς πόρους, πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, ώστε να λειτουργήσουμε αυτά τα προγράμματα, ειδικά μέσα από τη δημιουργία μεικτών επιχειρήσεων, και εννοώ και Ρομά συμπολιτών και άλλων συμπολιτών μας. Έχουμε καταφέρει να απορροφήσουμε περίπου 30 εκατομμύρια για τη δημιουργία επιχειρήσεων, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Και, ταυτόχρονα, φροντίσαμε να ολοκληρώσουμε αυτό το πλέγμα, αν θέλετε, των πολιτικών για την ισότιμη ένταξη με έναν τρίτο άξονα - εάν ο πρώτος είναι η εκπαίδευση, ο δεύτερος είναι η εργασία - που λέγεται υγεία.

Πιστεύω ότι η απόφασή μας να άρουμε τους φραγμούς στην ελεύθερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μέσα από την ένταξη στο σύστημα υγείας περίπου ενάμιση εκατομμυρίου ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε μεγάλο βαθμό έβγαλε αυτό το φράγμα. Διότι, δυστυχώς, το μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, των Ρομά, δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη, και ακόμη ένα μεγάλο μέρος δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Έτσι, λοιπόν, σήμερα δεν υπάρχει κανείς, μα κανείς, που να μην έχει το δικαίωμα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ή σε κέντρα υγείας ή σε μονάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να έχει πρόσβαση, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας. Και, ταυτόχρονα, μια σειρά από προγράμματα για την πρόληψη, για την παρακολούθηση αυτών των πληθυσμών, είναι σε εφαρμογή.

Με δύο λόγια, θέλω να πω ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα πολιτικών στήριξης και ένταξης των συμπολιτών μας, των Ρομά, με όρους ισότιμους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτός ο αγώνας, όμως, είναι ένας αγώνας διαρκής, και δεν τελειώνει εδώ. Είναι ένας αγώνας που όλοι μαζί πρέπει να τον δώσουμε όχι μόνο για να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια. Τώρα είμαστε στη διαδικασία και της μετεγκατάστασης κάποιων πληθυσμών από οικισμούς που δεν είναι σε καλή κατάσταση σε πολύ καλύτερους οικισμούς.

Αλλά, επιτρέψτε μου να πω και να κλείσω με αυτό ότι πρωτίστως είναι ένας αγώνας που αφορά στη συνείδηση όλων μας, στην κουλτούρα όλων μας, στη διαμόρφωση των ιδεών της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Πρέπει να σταματήσει αυτή η διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλετική καταγωγή. Και αυτή είναι μία μάχη που δεν κερδίζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι μία μάχη απέναντι στις προκαταλήψεις, είναι μία μάχη απέναντι σε στερεότυπα. Κι εγώ δεν είμαι περήφανος μόνο γιατί κάναμε πολλά, σε δύσκολες συνθήκες και με λίγες δυνατότητες, αλλά είμαι κυρίως περήφανος γιατί σήμερα εδώ βρίσκονται ανάμεσά μας παραδείγματα μελών κοινοτήτων Ρομά που είναι παραδείγματα για όλους μας, παραδείγματα που πρέπει να τα αναδείξουμε όχι μόνο, αν θέλετε, ως μια ενθάρρυνση και στους υπόλοιπους της κοινότητας ότι δεν υπάρχουν φραγμοί, δεν υπάρχει όριο.

Αν υπάρχουν οι βάσεις της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προστασίας κάθε Έλληνας πολίτης, ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, καταγωγής, μπορεί να φτάσει ψηλά. Όμως, είναι και ένα μήνυμα κυρίως στους υπόλοιπους που, δυστυχώς, έχουν ακόμη αυτά τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Πρέπει, λοιπόν, να το καταλάβουμε αυτό. Δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού και είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί και να πάμε αυτήν τη χώρα πιο μπροστά. Εγώ, λοιπόν, σας ευχαριστώ θερμά όλους σας για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε και κυρίως ευχαριστώ τους ανθρώπους που δουλεύουν σε προγράμματα, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ειδικούς διαμεσολαβητές. Και, για άλλη μία φορά, να συγχαρώ όλους εσάς τους εκπροσώπους των Ρομά που έχετε δείξει μέσα από την πορεία σας στη ζωή ότι δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητές μας. Σας ευχαριστώ θερμά.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)