to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:21 | 10.06.2015

Κοινωνία

Συνάντηση της Θ. Φωτίου με το συντονιστικό αλληλέγγυων δράσεων «Χωρίς Μεσάζοντες»

Την Δευτέρα 8/6/2015 μετά από αίτημα του Πανελλαδικού συντονιστικού αλληλέγγυων δράσεων «Χωρίς Μεσάζοντες» προς την Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο.


Από την πλευρά του Συντονιστικού έγινε ενημέρωση στην Υπουργό για τις δράσεις και το έργο που επιτελούν οι δομές που εμπλέκονται με τα κινήματα «Χωρίς Μεσάζοντες» πανελλαδικά. Πιο συγκεκριμένα ενημερώθηκε για τις κατακτήσεις του κινήματος τα τελευταία 3 χρόνια, τις επιθέσεις που δέχονται μετά την ψήφιση του Ν.4264 από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που πλήττει πρωτίστως τους μικρούς παραγωγούς, αλλά και τις δράσεις των «Χωρίς Μεσάζοντες». Επίσης διατυπώθηκε η άμεση διεκδίκησή μας για την τροποποίηση του άρθρου 25 του Ν.4264, έτσι ώστε να αρθεί ο περιορισμός άσκησης πλανόδιου εμπορίου από παραγωγούς σε δήμους άνω των 3.000 κατοίκων, και τέλος η πρότασή μας για θεσμοθέτηση της εμπειρίας και των χαρακτηριστικών αυτών των δράσεων.

Η Υπουργός από την πλευρά της κατανοώντας το ρόλο που επιτελούν οι δομές αυτές δεσμεύτηκε για τα εξής:

·         Να προωθήσει το θέμα της τροποποίησης του άρθρου 25 του Ν.4264 σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία κατανοώντας το άδικο και παράλογο αυτού.

·         Να συσταθεί ομάδα εργασίας με συμμετοχή του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των συναρμόδιων υπουργείων μαζί με εκπροσώπους του συντονιστικού, έτσι ώστε να επεξεργαστούν από κοινού σχέδιο νόμου για τη θεσμοθέτηση αυτών των δράσεων, αλλά και τη μετάβαση σε μια μορφή αλληλέγγυου εμπορίου.

Τέλος η Υπουργός έκανε λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με το πιο πρόσφατο πρόγραμμα του υπουργείου, το πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω συμπράξεων, στις οποίες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και άτυπες δομές αλληλεγγύης. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η παροχή στα ωφελούμενα άτομα και νοικοκυριά επισιτιστική και άλλη υλική στήριξη. 

Πανελλαδικό συντονιστικό αλληλέγγυων δράσεων χωρίς μεσάζοντες

To Kίνημα Αλληλεγγύης γεννήθηκε τα χρόνια της μεγάλης κοινωνικής κρίσης η οποία έπληξε και πλήττει την Πατρίδα και το Λαό μας, με καταιγιστικούς  ρυθμούς από το 2010 μέχρι και σήμερα. Στα πέντε αυτά χρόνια της χειρότερης επίθεσης στην κοινωνία , την εργασία και τα δικαιώματα η εθελοντική συνεισφορά των χιλιάδων μελών που αγκάλιασαν τις δομές αλληλεγγύης ανάπτυξε ένα πολύμορφο κίνημα μέσα από εκατοντάδες δομές σε όλοι την χώρα συνεισφέροντας σε πολλαπλούς τομείς κοινωνικής  επικούρησης, στους οποίους η Τοπική Αυτοδιοίκηση  και Κεντρική Διοίκηση αδυνατεί ή δεν επαρκεί να καλύψει. Δεν πρόκειται για πράξεις φιλανθρωπίας, όπως της Εκκλησίας και ιδιωτικών εταιριών, αλλά κοινωνικής αλληλεγγύης και συμμετοχής στον αγώνα, αφού μαζί με το δέμα των τροφίμων που διανέμεται σε κάθε οικογένεια, απευθύνεται και πρόσκληση ενεργού συμμετοχής στις πολιτικοκοινωνικές δράσεις που αναπτύσσονται με πρωτοβουλία μας για την ανατροπή των πολιτικών που οδήγησαν την χώρα και τον λαό μας σε αυτή την κατάσταση. Οι δομές αυτές δημιούργησαν  καινούργια υποδείγματα κοινωνικής οργάνωσης, προκαλώντας το ενδιαφέρον εκατονταδων ξένων δημοσιογράφων, οργανώσεων, πολιτικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων κ.α και εμπνέοντας πολίτες και κινήματα σε όλο τον κόσμο.   

Σήμερα, σε κάθε πόλη, σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε Δήμο, το Κίνημα Αλληλεγγύης  έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, την  τοπική του ταυτότητα, και δρα προσαρμοσμένο στο κοινωνικό του περιβάλλον. Όλες  μαζί όμως οι ομάδες αυτές, όποια μορφή και αν έχουν, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος  του ιδίου κοινωνικού ρεύματος, που καθημερινά διευρύνει τις γραμμές.

Οι Διαθέσεις Προϊόντων Αλληλεγγύης, οι οποίες συμβολικά αποκαλούνται «Χωρίς-Μεσάζοντες» είναι μια δράση η οποία έχει τις ρίζες της το 2012. Προσεγγίζει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας αλλά και μεγάλο μέρος των παραγωγών που αδυνατεί να βρει διέξοδο στις αγορές μέσα από τα υπάρχοντα σχήματα. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είναι κοινωνοί και συμμέτοχοι  της νέας αλληλέγγυας  δράσης που εφαρμόζει τους κανόνες του δίκαιου κέρδους και της αλληλέγγυας οικονομίας.

Τι έχουν κατακτήσει οι δράσεις αυτές:

·         Στήριξη των μικρών παραγωγών μέσα από αχρήματες κινηματικές δράσεις.

·         Αλλαγή στην διατροφική και καταναλωτική συνήθεια (οι πολίτες επιλέγουν τους παραγωγούς  και τα προϊόντα μέσα από τις συνελεύσεις τους, μια αντίστροφη λογική από αυτήν που επικρατεί στην αγορά).  

·         Συμβολή  και παρότρυνση των παραγωγών στην δημιουργία συνεταιρισμών.

·         Δωρεάν διάθεση προϊόντων από τους παραγωγούς ως ενίσχυση και συνεισφορά στην κοινωνία μέσω των δομών αλληλεγγύης.

·         Απαίτηση για υγειονομικούς  ελέγχους των προϊόντων με συνεργαζόμενους δημόσιους φορείς.

·         Εισαγωγή της «δίκαιης τιμής» μέσα από την συνεργασία με τους παραγωγούς κάτι που φαίνεται να επηρεάζει έστω και σε μικρή κλίμακα την αγορά.

Νόμος 4264/2014 και τα αρνητικά  αποτελεσματά του.

Ο νέος νόμος 4264/2014 της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που αντικατέστησε το Ν.2323/1995 θέτει πολύ αυστηρά κριτήρια για τη δυνατότητα απευθείας διάθεσης προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές όπως συνέβαινε παραδοσιακά σε όλη την χώρα και πλήττει πρωτίστως τους μικρούς παραγωγούς. 

Ο νόμος 4264/2014 επί της ουσίας απαγορεύει και τις αγορές «Χωρίς μεσάζοντες» που ανακούφισαν χιλιάδες οικονομικά αδύναμους πολίτες σε ολόκληρη την χώρα, αφού απαγορεύει την άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δήμους άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Απλή  ανάγνωση του νόμου αυτού αποκαλύπτει και την πολιτικό-οικονομική του στόχευση: Τον έλεγχο της τροφής από οργανωμένα κυκλώματα και πολυεθνικές, σε συνεργασία με μεγαλο-εμπόρους και τα δίκτυα διανομής τους, με όποια μορφή και σύνθεση και εάν εμφανίζονται.

Ο νόμος αυτός, μετά την ψήφιση του (παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2014) δεν εφαρμόστηκε σε γενική κλίμακα, όσο στην εξουσία βρισκόταν η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, για ευνόητους λόγους. Ξαφνικά, μετά την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από την κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι επιθέσεις στις αλληλέγγυες αγορές εντάθηκαν (εισαγγελία, αστυνομία, Δήμοι), με στόχο τον στραγγαλισμό και την καταστολή του «Χ-Μ».  

Προτάσεις :

Πιστεύουμε ότι  η νέα κυβέρνηση, οφείλει:

  • Να κατοχυρώσει  το δικαίωμα των παραγωγών να διαθέτουν ελεύθερα τα προϊόντα τους σε όλη την επικράτεια, σε όλους τους δήμους ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
  • Να θωρακίσει νομικά τις αγορές διάθεσης αγροτικών προϊόντων «Χωρίς μεσάζοντες».
  • Να διασφαλίσει το δικαίωμα των καταναλωτών να προμηθεύονται ποιοτικά και φθηνά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς της επιλογής τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για άρση των εμποδίων  στις δράσεις των «Χ-Μ». Ειδικότερα το Υπουργείο Κοινωνικής  Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσει στην  κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας με την οποία  θα καταργούνται τα επίμαχα άρθρα του 4264/2014 και ιδιαίτερα η απαγόρευση άσκησης πλανόδιου εμπορίου σε δήμους άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.

Σε δεύτερο στάδιο (μακροπρόθεσμα) προτείνεται να κατατεθεί νομοσχέδιο, που θα θεσμοθετεί  όλη την εμπειρία του Κινήματος τα πέτρινα χρόνια της κρίσης, και θα αναφέρεται σε όλες τις μορφές δράσης και συνεργασίας που απαιτεί η εποχή μας.

Σχετικά με την τροπολογία:

·         Τροποποίηση του Άρθρο 25. Συγκεκριμένα να αρθεί η απαγόρευση άσκησης πλανόδιου εμπορίου από παραγωγούς σε δήμους άνω των 3000 κατοίκων, να μη προβλέπεται κανένα πληθυσμιακό κριτήριο και να επιτρέπεται η διάθεση σε όλη την επικράτεια πρωτογενών προϊόντων γης και προϊόντων μεταποίησης αυτών.

Επίσης διεκδικούμε:

·         Να υπάρχει η  δυνατότητα διοργάνωσης  αλληλέγγυων δράσεων δίκαιου εμπορίου και αλληλέγγυας οικονομίας τύπου Χ-Μ όχι μόνο κατά τις  εμποροπανηγύρεις για θρησκευτικές ή επετειακές εορτές κτλ, αλλά και σε άλλες χρονικές περιόδους, μετά από αίτηση προς την αρμόδια αρχή, δομής αλληλεγγύης η οποία δραστηριοποιείται σε τέτοιου είδους δράσεις και την περιγράφει στις καταστατικές της αρχές.

·         Σε ότι αφορά την αδειοδότηση η Περιφέρεια να είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση αδειών στους παραγωγούς και της δράσης Χ-Μ και ο Δήμος για την χωροθέτηση.

·         Για τους παραγωγούς που συμμετέχουν στις δράσεις των Χ-Μ αντί για καταβολή τέλους προς τον δήμο, προτείνεται η δωρεάν συμμετοχή τους με εθελοντική συμβολή-προσφορά αλληλεγγύης δηλ. ποσοστό  επί των προϊόντων που θα καθορίζεται από τους οργανωτές της δράσης σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τον Δήμο και θα διατίθεται σε δομές άτυπες εάν αυτές υπάρχουν  ή και σε αυτές του Δήμου (παντοπωλεία κτλ).

·         Να απλοποιηθεί ο τρόπος έκδοσης αδειών υπαίθριου εμπορίου.

·         Να υπάρχει η δυνατότητα σε μετανάστες που διαμένουν μόνιμα να αποκτούν και αυτοί άδειες άσκησης δραστηριότητας υπαίθριου εμπορίου.

Σχετικά με την θεσμοθέτηση:

Για λόγους ανθρωπιστικής κρίσης, για την ενίσχυση των μικρών παραγωγών και της τοπικής οικονομίας, αλλά και για την δημιουργία ενός εναλλακτικού μοντέλου πρόσβασης στην τροφή, με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, μπορούν να διοργανώνονται από συγκεκριμένες δομές αλληλεγγύης, συλλογικότητες, συλλόγους κτλ (που βάση τις καταστατικές τους αρχές δραστηριοποιούνται σε κοινωνικές και αλληλέγγυες δράσεις) δράσεις δίκαιου εμπορίου και αλληλέγγυας οικονομίας, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν παραγωγοί και συνεταιρισμοί με βάση συγκεκριμένους κανόνες που θα διαμορφώνονται συλλογικά από το κίνημα των Χ-Μ και προτείνεται να αφορούν:

·         Τη δίκαιη τιμή.

·         Τον ποιοτικό έλεγχο προϊόντων (από οργανισμούς όπως το Μπενάκειο, το Χημείο του κράτους κτλ).

·         Την δωρεάν προσφορά προϊόντων (ποσοστό επί των παραγγελιών) αντί για χρήματα που θα διατίθενται στο δίκτυο αλληλεγγύης του Κινήματος, τοπικό ή διαδημοτικό, ή και στις δομές αλληλεγγύης του τοπικού Δήμου.

·         Την συσκευασία και σήμανση καθώς και την τήρηση του κώδικα ποτών και τροφίμων αλλά και όλων των νόμιμων παραστατικών ως προϋπόθεση συμμετοχής.

·         Την υποχρέωση του Δήμου να παρέχει τις υπηρεσίες (π.χ. ρεύμα κτλ) που απαιτούνται για την ομαλή διεξαγωγή των αγορών αυτών δωρεάν στους διοργανωτές.

·         Την ανάληψη της ευθύνης για την ομαλή διεξαγωγή των δράσεων από τους αιτούντες και για την τήρηση των νόμων από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους.

·         Την υποχρέωση της χρήσης ταμειακής μηχανής από όλους τους παραγωγούς που θα διαθέτουν τα προϊόντα τους ή της έκδοσης διπλότυπων χειρόγραφων  αποδείξεων από όσους απαλλάσσονται ακόμα, λόγω ένταξης σε ειδικό καθεστώς, οι οποίοι οφείλουν να το αναγράφουν ευκρινώς σε διακριτό σημείο. 

·         Προ παραγγελίες με ηλεκτρονικό ή άλλο τρόπο.    

                                                                                                                            8/6/2015

Πανελλαδικό συντονιστικό αλληλέγγυων δράσεων χωρίς μεσάζοντες

Δομές που συνυπογράφουν:

1.Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Π. Φαλήρου.

2. Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου.

3.Δικτυο κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηλιούπολης το Λαγούμι

4.Δικτυο Αντίστασης και Αλληλεγγύης 7ης Δημοτικής Κοινότητας 

5.Το Μυρμήγκι Δίκτυο Αλληλεγγύης 6ης Δημοτικής Κοινότητας

6. Λιμάνι χωρίς Μεσάζοντες (Πειραιάς)

7. Μαζί να τα φάμε Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χαλανδρίου

8. Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής

9. Τρόφιμα χωρίς Μεσάζοντες Ιωάννινα

10. Αλληλέγγυοι Δρόμοι  Κίνηση αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης στο Μαρούσι

11. Δίκτυο Αλληλεγγύης Καλλιθέας

12. Κινήματος Eθελοντών Αλληλεγγύης Κ.Ε.Α (Ελληνικού – Αργυρούπολης)

13. Χωριό παραγωγών Δήμου  Ν. Φιλαδέλφεια

14. Χωριό παραγωγών Δήμου  Βύρωνα

15. Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Δήμου Φυλής

16. "ΟΜΠΡΕΛΕΣ" Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης & Πολιτισμού (κίνηση πολιτών Ν. Ψυχικού, Φιλοθέης, Ψυχικού)

17. Δίκτυο Αλληλεγγύης Ανάσα

18. Στέκι αλληλεγγύη για όλους Βόλου  

19. Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς

20. Ενεργοί Πολίτες Λάρισας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)