to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 02.10.2014

Πολιτική

Συνάντηση της Η. Διώτη με κτηνοτρόφους για το θέμα του καταρροϊκού πυρετού

Επί τάπητος η έξαρση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού


Το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του ν. Λάρισας και όλης της χώρας με τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στις εκτροφές τους φάνηκε και από την ιδιαίτερη μεγάλη προσέλευση εκπροσώπων τους στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης 2/10/2014 στον Αμπελώνα με τη βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν να κρύψουν την οργή τους για την ολιγωρία που επέδειξε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ζωονόσου, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει προσλάβει μορφή πανδημίας, απειλώντας πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο ν. Λάρισας και όχι μόνο. Όπως σημείωσαν, αυτή τη στιγμή έχει προσβληθεί άνω του 10% στο σύνολο του ζωικού κεφαλαίου του νομού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κτηνοτρόφοι έχουν απολέσει ακόμη και το 50% της εκτροφής τους. Οι παριστάμενοι ζήτησαν επιτακτικά να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των ζώων, καθώς όπως τόνισαν η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο, διότι μετά θα παρουσιαστεί έξαρση λόγω του καλοκαιριού.

«Αυτοί που ευαγγελίζονται την ανάπτυξη και με κάθε τρόπο τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής είναι οι ίδιοι που επί σειρά μηνών στέκονταν αδιάφοροι απέναντι στην έξαρση των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού, μη δίνοντας λύση στους κτηνοτρόφους» σημείωσε η βουλευτίνα και προσέθεσε: «Εάν δε ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τον εμβολιασμό των εκτροφών, αλλά και για τη λήψη μέτρων πρόληψης και περιορισμού του φαινομένου, σύντομα θα δούμε αντίκτυπο και σε άλλα επίπεδα: στο ισοζύγιο που θα διαταραχθεί λόγω των εισαγωγών κρεάτων που θα έχουμε αλλά και σε κρούσματα παράνομων ελληνοποιήσεων που πιθανόν να έχουμε.

Είναι απαράδεκτο η νόσος να καλπάζει και να υπάρχει μόλις ένας κτηνίατρος για 1.300 εκμεταλλεύσεις στον Τύρναβο, ένας για 600 στο Δ. Τεμπών και κανένας στην Αγιά. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει άμεση στελέχωση με προσωπικό όλων των Υπηρεσιών Κτηνοτροφίας, να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι (α) για την απώλεια εισοδήματος λόγω της μείωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων των ζώων που νόσησαν, καθώς και (β) για τα θανόντα ζώα, καθώς και να καταρτιστεί εθνικό σχέδιο δράσης –κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει- για τον περιορισμό και την εκρίζωση του προβλήματος».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Τοπικής & Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Τυρνάβου κ. Αλέκος Χατζηκρανιώτης, ο αντιδήμαρχος Αμπελώνα Δ. Τυρνάβου κ. Κων/νος Χρυσοβέργης, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αμπελώνα κ. Ζ. Παρλίτσης, οι πρόεδροι των κτηνοτρόφων Ροδιάς, Μακρυχωρίου και Καλλιπεύκης, μέλη του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Σαμαρίνας, κτηνοτρόφοι των επαρχιών Τυρνάβου, Ελασσόνας και Τεμπών, ο συντονιστής της ΟΜ Αμπελώνα του ΣΥΡΙΖΑ και δημ. σύμβουλος Τυρνάβου κ. Μάριος Ρίζος, καθώς και μέλη της ΟΜ Αμπελώνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)