to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:25 | 03.03.2015

πηγή: Στο κόκκινο

Κοινωνία

Συνάντηση Θ. Δρίτσα με συνδικαλιστικούς φορείς των ναυτεργατών που ζητούν τα δεδουλευμένα τους

Άμεσες λύσεις ζητούν οι συνδικαλιστικοί φορείς των ναυτεργατών που ζητούν από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες τα δεδουλευμένα μηνών, που συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα.


Τις δραματικές διαστάσεις που έχει προσλάβει η αδυναμία - ή απροθυμία- ναυτιλιακών εταιρειών να καταβάλουν δεδουλευμένα στους εργαζόμενους εξέθεσαν εκπρόσωποι των ναυτεργατικών φορέων, το μεσημέρι της Τρίτης, στον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρή Δρίτσα.


«Απαιτούνται άμεσες λύσεις, η κατανόηση δεν αρκεί», είπε στο «Κόκκινο» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γ. Χαλάς. Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του Α. Νταλακογιώργου, πρόεδρου της Ένωσης Ναυτικών (ΠΕΝΕΝ), η οποία στη συνάντηση με τον κ. Δρίτσα εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα Νίκο Κροκίδη. Είπε, στο «Κόκκινο», ο κ. Νταλακογιώργος:

«Είναι έξι - επτά οι εταιρείες που χρωστούν λεφτά - και πολλά- στο προσωπικό τους. Το πρόβλημα αυτό, σε συνδυασμό με την ανεργία, αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη για τους ναυτεργάτες. Περιμένουμε από το υπουργείο να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς, να δείξει εμπράκτως ότι διαθέτει σχέδιο. Είναι ανεπίτρεπτο να χαθεί άλλος χρόνος».

Εν τω μεταξύ, λόγω επίσχεσης εργασίας εκ μέρους του απλήρωτου πληρώματος έμεινε ακινητοποιημένο για 12η ημέρα το πλοίο «Ταξιάρχης», που εκτελούσε τη "γραμμή" Λαυρίου - Αγ. Ευστράτιου - Λήμνου - Καβάλας. Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στα γραφεία της πλοιοκτήτριας εταιρείας, της ΝΕΛ, ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας Γ. Αβραντίνης  είπε ότι από τις 280.000 ευρώ της τελευταίας επιδότησης οι 140.000 κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των ναυτικών. Ο Α. Νταλακογιώργος σχολίασε: «Με αυτό το ποσό αναλογούν μόλις 350 ευρώ σε κάθε ναυτικό. Ασφαλώς και θα συνεχιστεί η κινητοποίηση».

Τα «καυτά» θέματα της ανεργίας και της απλήρωτης ναυτικής εργασίας έθεσε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην πρώτη συνάντηση με τον που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης.

Η συνάντηση είχε περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, με ιδιαίτερο, ωστόσο, συμβολισμό καθώς είναι η πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, που ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας αρχίζει τον κύκλο των ενημερωτικών συναντήσεών του από τη ναυτεργασία.

Η διοίκηση του ΠΝΟ κατέθεσε πλήρες υπόμνημα με τα θέματα, που απασχολούν τους ναυτεργάτες ενώ ξεχωριστό υπόμνημα, με διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, κατέθεσαν οι ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσων» και ναυτομαγείρων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρία ζητήματα:
1.    Απλήρωτη ναυτική εργασία, που αφορά μεγάλο μέρος της επιβατηγού ναυτιλίας.
2.    Κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4150/13, γνωστού ως «νόμου Μουσουρούλη», που αφορούν θέματα οργανικών συνθέσεων και επάνδρωσης πλοίων στις γραμμές της Αδριατικής και της εσωτερικής ακτοπλοίας.
3.    Προστασία των ανέργων ναυτεργατών.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός δεσμεύτηκε να επεξεργαστεί τα θέματα, που τέθηκαν να συζητηθούν σε κυβερνητικό επίπεδο και να γίνουν ανακοινώσεις κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)