to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 28.06.2022

Πολιτική

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με σωματεία εργαζομένων στους φορείς δικτύων φυσικού αερίου

Πρακτικές κράτους μπανανίας υιοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη μεθόδευση του άνευ όρων ξεπουλήματος των δικτύων φυσικού αερίου


Με αποκλειστικό περιεχόμενο την αιφνιδιαστική τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την Παρασκευή το βράδυ, για το άνευ όρων ξεπούλημα της ΔΕΠΑ Υποδομών με παραβίαση των όρων της ΡΑΕ και χωρίς καμία πρόβλεψη για το οργανόγραμμα, τις θέσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) και στην Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιβεβαιώθηκε η κάθετη αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και στο ξεπούλημα κατά 100% ενός φυσικού μονοπωλίου και κρίσιμου ενεργειακού φορέα της χώρας. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπενθύμισαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει τον δημόσιο έλεγχο (51%) της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και τις θέσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη και την τεχνογνωσία των εργαζομένων στις ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και στη ΔΕΔΑ.
Στάθηκαν ειδικότερα στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση Παρασκευή βράδυ και τροποποιεί εκ των υστέρων τους όρους βάσει των οποίων διενεργήθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και άρα τον θέτει υπό αμφισβήτηση. Τόνισαν επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί για να παρακάμψει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αφαιρώντας της νομοθετικά την υποχρέωση να πιστοποιήσει τον νέο Διαχειριστή και ακυρώνοντας σχετικές αποφάσεις της έως τώρα, για να εξυπηρετήσει μία ιδιωτική εταιρεία.
«Μετά την εκχώρηση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στο ξεπούλημά της χωρίς όρους για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος αλλά μόνο με δικαιώματα για τον αγοραστή. Πρόκειται για κυβερνητικές πρακτικές κράτους μπανανίας που δεν ταιριάζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα, κάτι που φαίνεται να είναι αδιάφορο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπαν χαρακτηριστικά.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι θα εκφράσουν, κοινοβουλευτικά και δημόσια, την απόλυτη αντίθεσή τους με τη τροπολογία και τη γενικότερη μεθόδευση της κυβέρνησης και θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις θέσεις εργασίας τους, όπως και θα διεκδικήσουν στο πλαίσιο μιας άλλης κυβέρνησης το δημόσιο έλεγχο της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Οι εκπρόσωποι της ΕΔΑ Αττικής και της ΔΕΔΑ ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί καμία συνάντηση με τη μελλοντική ιδιοκτήτρια εταιρεία, η οποία κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, και καταθέσαν σχετικό υπόμνημα.
Συμφωνήθηκε τέλος να συνεχιστεί η συνεργασία για την προστασία των εργαζόμενων και για την απόρριψη της κυβερνητικής τροπολογίας μέσα από κινηματικές και συνδικαλιστικές διαδικασίες, ακόμα και αν περάσει αρχικά η τροπολογία, με στόχο να μην εφαρμοστεί.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και η Ρένα Δούρου υπεύθυνη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το Περιβάλλον, την Ενέργεια και την Κλιματική Κρίση και εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΔΑ Αττικής ο πρόεδρος, Σ. Μπέκας, η Γ. Γραμματέας, Γ. Μανίκα και το μέλος ΔΣ, Α. Μαγειρόπουλος, καθώς και εκ μέρους του σωματείου της ΔΕΔΑ η πρόεδρος, Μ. Ξάνθου, και ο Γ.Καγκελάρης ,εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)