to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 23.01.2020

Πολιτική

Συνάντηση στο Μαξίμου: Διαψεύδονται οι εντυπώσεις «συναίνεσης» που ήθελε ο Ν. Μηταράκης

«Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές. Υπάρχουν διαφορές για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας τους», δήλωσε ο υπ. Μετανάστευσης μετά τη συνάντηση του με φορείς του βορείου Αιγαίου - όπου όμως υπήρξαν και «περίεργοι» αποκλεισμοί. Ωστόσο, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης έσπευσε να τον διαψεύσει, για δικούς του λόγους


Μετά τις χθεσινές, μεγάλες συγκεντρώσεις σε Χίο, Λέσβο και Σάμο που απέρριψαν εξ ολοκλήρου τα κυβερνητικά σχέδια για υπερδομές-φυλακές στα νησιά, αντιπροσωπεία αιρετών των νησιών μετέβη στην Αθήνα και συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπ. Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη και τον υπ. Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη.

Η δήλωση Μηταράκη και οι αντιδράσεις

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Χίου της ΝΔ,  Νότης Μηταράκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους Δημάρχους των νησιών, προέβη σε μια δήλωση που αμέσως μετά προκάλεσε αντιδράσεις από τους συμμετέχοντες.

Ετσι, μεταξύ άλλων για την «πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου» και την επανάληψη της χθεσινής του διαπίστωσής ότι «είναι δικαιολογημένη η αγωνία και η αγανάκτηση των πολιτών», ο Ν. Μηταράκης υποστήριξε ότι «    «βρήκαμε πολλά σημεία, όπου συμφωνούμε. Συμφωνούμε ότι η πρώτη  προτεραιότητα  μας πρέπει να είναι η μείωση των ροών. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς τη Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών για την καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.  Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής Κυβέρνησης και των νησιών και αυτά θα τα βάλουμε σε προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο  εβδομάδες με τον Περιφερειάρχη και τους Δήμαρχους».

Κυρίως όμως, ο Ν. Μηταράκης επιχείρησε να βγάλει προς τα έξω ένα κλίμα συμφωνίας και στα πιο ακανθώδη - για τις τοπικές πολιτικές ατζέντες των νησιών - ζητήματα, όπως οι υπερδομές-φυλακές. Ετσι, υποστήριξε ότι «υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές. Υπάρχουν διαφορές για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας τους. Πιστεύω ότι, καθώς ανακτάμε την εμπιστοσύνη με την ενίσχυση των επιστροφών, αυτή η συζήτηση θα μπορεί να γίνει πολύ πιο ομαλά».

Ο Ν. Μηταράκης επανέλαβε βεβαίως το «καρότο» προς τις τοπικές κοινωνίες για κλείσιμο των υπάρχουσων δομών: «Είναι δεδομένο ότι οι ανοικτές δομές που, αυτή τη στιγμή, επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Βορείου Αιγαίου, θα κλείσουν οριστικά με το νέο σχέδιο. Υπάρχει ήδη χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης ότι αυτό πρέπει να γίνει το καλοκαίρι του 2020».

Διάψευση από Μουτζούρη

Από την πλευρά του ωστόσο, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης διέψευσε τον υπουργό, λέγοντας ότι «ακόμα δεν υπάρχει καμία συναίνεση από πλευρά τοπικής αυτοδιοίκησης σε κανένα σχέδιο. Τονίζω πως εμμένουμε στις θέσεις μας και στο ψήφισμα το οποίο καταθέσαμε».

Στη δήλωσή του επισήμανε ακόμη πως «η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης με τους νησιώτες. Μας ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει εξαγγελία και υλοποίηση μέτρων αποσυμφόρησης και μείωσης των ροών. Καταγράψαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την τροπολογία που θα καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες για τον έλεγχο των ΜΚΟ, κάτι που οι νησιώτες το απαιτούν. Περιμένουμε άμεσα τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουμε ότι θα υπάρξουν απτά παραδείγματα υλοποίησης των εξαγγελθέντων μέτρων και σύμφωνα με τις εξελίξεις θα αντιδράσουμε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην Αθήνα»

Μένει ωστόσο να αποδειχθεί αν ο Κ. Μουτζούρης - προερχόμενος από τη ΝΔ άλλωστε - εννοεί ότι δεν συναινεί στα σχέδια της κυβέρνησης, ή απλώς επιδιώκει να δώσει μια εικόνα διαπραγμάτευσης χωρίς να χαλάσει την εικόνα του στην εκλογική του πελατεία (αυτή που χαϊδεψε χθες στα συλλαλητήρια με ακροδεξιάς έμπνευσης ρητορείες)

Αποκλεισμοί από τη συνάντηση;

Σημειώνεται από τη συνάντηση των αιρετών με τον υπουργό αποκλείσθηκαν κάποιοι από την πολυμελή αντιπροσωπεία - ανάμεσά τους δε και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, εκλεγμένος με την παράταξη Μουτζούρη! Αποκλεισμός που «έχει επιφέρει μια γκρίνια που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κλυδωνισμούς την περιφερειακή αρχή του κ. Κώστα Μουτζούρη», όπως σημειώνει το astraparis.gr της Χίου. Ο αντιπεριφερειάρχης Χϊου, Π. Μπογδάνος, μιλώντας στον astraparis.gr εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό από την σύσκεψη, διερωτάται γιατί μετέβησαν τόσοι άνθρωποι στην Αθήνα και ποιά η σκοπιμότητα να αποκλειστούν από την σύσκεψη, ενώ τόνισε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, ο αποκλεισμός του αντιπεριφερειάρχη Χίου, δεν ήταν ο μοναδικός, καθώς αποκλείστηκε και εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης του ΚΚΕ. «Είναι απαράδεκτη η ενέργεια του υπουργού μετανάστευσης Ν. Μηταράκη να αποκλείσει από τη συνάντηση, που είχε με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και δημάρχους των νησιών, τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδυασμών στο περιφερειακό συμβούλιο. Ανάμεσα στους αποκλεισμένους ήταν και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Στ. Τάσσος», όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ.

«Συνυπεύθυνος», προσθέτει η Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ, «για αυτούς τους αποκλεισμούς είναι και ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, ο οποίος δεν αντέδρασε και τους αποδέχθηκε, αν δεν ήταν προσυνεννοημένοι. Είναι φανερό ότι έχουν πράγματα να κρύψουν και ο υπουργός και ο περιφερειάρχης από τις συνεννοήσεις και τα παζάρια που γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες». «Καλούμε το λαό των νησιών να συνεχίσει και να δυναμώσει την πάλη του κατά της πολιτικής του εγκλωβισμού που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ και της λειτουργίας παλιών και νέων hot spot. Να απορρίψει τα διλήμματα και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης. Να γυρίσει την πλάτη στα ακροδεξιά παραληρήματα του περιφερειάρχη και να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη στις αντικυβερνητικές δηλώσεις και διεκδικήσεις του. Άλλα δηλώνει ότι διεκδικεί δημόσια και άλλα συνεννοείται πίσω από τις κλειστές πόρτες», καταλήγει η ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)