to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:20 | 01.02.2013

Κοινωνία

Συνάντηση - παρέμβαση κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο ΤΕΙ Λάρισας

Συνάντηση-παρέμβαση με τη διοίκηση και το επιστημονικό προσωπικό του ΤΕΙ Λάρισας, με αφορμή τις δραστικές αλλαγές -στα τμήματα που εδρεύουν στη Λάρισα καθώς και στα Παραρτήματα της Καρδίτσας και των Τρικάλων- που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στο ΤΕΙ Λάρισας ή ΤΕΙ Θεσσαλίας όπως εφεξής θα ονομάζεται, πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αποτελούμενο από το βουλευτή Λαρίσης Δημήτρη Γελαλή, το συντονιστή Πέτρο Παπαγεωργίου, τον Αλέξη Μπατζανούλη και το Χρήστο Καββαδία.


Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Θόδωρος Τσιρίκογλου ανέφερε ότι: «Το σχέδιο «Αθηνά» , που δόθηκε  χθες από το Υπουργείο  Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού προς διαβούλευση, για την αναμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας, προβλέπει  μεταξύ  άλλων την «μετακόμιση» του τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Λάρισας στο αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Λαμίας, άλλα τρία τμήματα απορροφούνται από αντίστοιχα τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας, ένα τμήμα του παραρτήματος Καρδίτσας απορροφάται από τμήμα της Λάρισας και τα δύο τμήματα του παραρτήματος Τρικάλων απορροφούνται από τμήμα του ΤΕΙ Λάρισας».

Από τη πλευρά του ο βουλευτής Δημήτρης  Γελαλής, δήλωσε ότι: «Το σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις, μετακινήσεις, καταργήσεις τμημάτων στα ιδρύματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που δόθηκε  για  προσχηματική διαβούλευση με ασφυκτική διορία 45 ημερών, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για το δρόμο της πλήρης ιδιωτικοποίησης της παιδείας στις επιταγές της αγοράς. 

Η τρικομματική κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα λειτουργίας, εκπαίδευσης και έρευνας στα ΤΕΙ που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα,  προκρίνει ένα φτηνό λογιστικό σχέδιο περικοπών. Το σχέδιο «Αθηνά» οργανώνει μια νέα συγκεντρωτική διοικητική  υπερδομή, που θα διευκολύνει σε δεύτερη φάση νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, την εμπέδωση της εργασιακής ευελιξίας και εξάρτησης διδασκόντων και εργαζομένων. Το σχέδιο «Αθηνά»  συγγράφει το τέλος του μαζικού πανεπιστημίου με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, την περιθωριοποίηση αρχικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών υπέρ μιας αποτυχημένης γενικευμένης αγοραίας προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης και των τίτλων σπουδών. Ειδικότερα στον κλάδο των ΤΕΙ μεθοδεύεται μια ισοπεδωτική κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων και σχολών. 

Υπό συνθήκες συνεχιζόμενης φτωχοποίησης της πλειοψηφίας των ελληνικών οικογενειών και της διάλυσης του κοινωνικού ιστού, οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο επιβίωσης τα περιφερειακά ιδρύματα και τμήματα, ιδιαίτερα στα γνωστικά αντικείμενα που δεν απαιτούν υψηλού κόστους υποδομές και ταυτόχρονα είναι ελκυστικά στην αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
 
Το σχέδιο «Αθηνά» είτε θα κλείσει άμεσα, τμήματα με στενά δημοσιονομικά κριτήρια, είτε θα οδηγήσει σε σταδιακή υποβάθμιση κάποια άλλα, μεταφέροντάς τα σε μικρότερες πόλεις, όπου όχι μόνο δεν υπάρχουν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις λειτουργίας τους, αλλά επίσης δεν υφίστανται τα κρίσιμα μεγέθη εγχώριου φοιτητικού πληθυσμού, που να εξασφαλίζει την μεσοπρόθεσμη έστω επιβίωσή τους, καθώς η αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών θα τα κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτική των κομμάτων της κυβέρνησης, είναι κυρίως υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης και για τον χωροταξικό σχεδιασμό της χωρίς ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια. Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του προβλήματος, αφού «επέλυσαν» τα υπόλοιπα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, έρχονται σήμερα, μέσα από το σχέδιο «Αθηνά», δήθεν να προτείνουν τον ορθολογικό επανασχεδιασμό της οργάνωσης και της χωροταξικής διάρθρωσης της  ανώτατης εκπαίδευσης. Προφανώς δεν επιχειρούν να επιλύσουν τίποτα, καθώς όπως έχουν ήδη αποδείξει περίτρανα, το τελευταίο που διαθέτουν είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια και κίνητρα. Στόχος τους, η συρρίκνωση της δημόσιας  και δωρεάν παιδείας.» κατέληξε ο βουλευτής.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν εκ μέρους της διοίκησης ο Πρόεδρος κ. Θόδωρος Τσιρίκογλου και οι καθηγητές του Ιδρύματος κ.κ. Ηλίας Σαντουρίδης, Γιώργος Σούλτης, Αποστόλης Ζαούτσος και Δημήτρης Βέντζας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)