to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:53 | 09.10.2015

Κοινωνία

Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων (ΣΠΔ): Να ψηφιστεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

"Η ΣΠΔ, ζωντανό κομμάτι του πανεπιστημιακού κινήματος της τελευταίας πενταετίας, απαιτεί την άμεση συνέχιση των διαδικασιών ψήφισης του πολυνομοσχεδίου χωρίς απολύτως καμία έκπτωση από το σημείο όπου σταμάτησαν, λόγω της διακοπής των εργασιών της Βουλής. Η δημοκρατία πρέπει να επανέλθει άμεσα στα πανεπιστήμια."


Η ΣΠΔ εκφράζει την αποδοκιμασία της για τις παλινωδίες σε σχέση με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία και την, όπως φαίνεται από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ενδεχόμενη απόσυρσή του τελικά. Το Ν/Σχ. αυτό έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση μετά από πολύμηνη επεξεργασία και συζήτηση και θα έπρεπε να είχε ήδη ψηφιστεί, μιας και ήταν ουσιαστικά έτοιμο από τον Απρίλιο. Χωρίς να φέρνει τις τομές που έχει ανάγκη συνολικά η εκπαίδευση στη χώρα μας, το Ν/Σχ. αποκαθιστούσε ορισμένες σοβαρότατες στρεβλώσεις στη λειτουργία των ΑΕΙ, στρεβλώσεις που είχαν επιβάλει οι διαβόητοι νόμοι Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου.

Καταργούσε το κραυγαλέα αντιδημοκρατικό μέτρο της προεπιλογής των υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων από τα Συμβούλια Ιδρύματος, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε στήριγμα των πιο ακραίων αντιδημοκρατικών εκτροπών μέσα στα ΑΕΙ και ως εκ τούτου καταργούνταν. Αποκαθιστούσε την εκλογή αντιπρυτάνεων, που τώρα είναι όλοι τους διορισμένοι.  Αναγνώριζε το προφανές, ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι οι διδάσκοντες, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, και επανέφερε τη συμμετοχή όλων των μελών της στις διαδικασίες ανάδειξης οργάνων διοίκησης.  Επανέφερε το Τμήμα ως βασικό εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό κύτταρο ενός αυτοτελούς επιστημονικού πεδίου.  Επανέφερε τη διαφάνεια στις διαδικασίες εξέλιξης και εκλογής των μελών ΔΕΠ, οι οποίες συχνά είχαν καταντήσει γελοιογραφίες (μη) ακαδημαϊκότητας. Τέλος, απέρριπτε τη διαβλητή ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχειώδεις απαιτήσεις δημοκρατικής λειτουργίας. Η ψήφιση των μέτρων αυτών δεν θα συνιστούσε ριζική μεταβολή αλλά στοιχειώδη επαναφορά της δημοκρατίας (ακόμα και της κοινής λογικής).  Η «λύσσα» με την οποία τα αντιμετώπισε το «μαύρο μέτωπο» οφείλεται  στον συμβολικό χαρακτήρα που έφερε η ανατροπή των επιβεβλημένων  από τα έξω αντιδημοκρατικών διατάξεων στα ΑΕΙ. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα του 2015 αποτελεί πεδίο διεκδίκησης η λειτουργία των αυτοδιοικούμενων ΑΕΙ με στοιχειώδεις όρους δημοκρατίας αποτελεί τραγικό γεγονός. Η ανάκληση του κατατεθειμένου Ν/Σχ., εκτός από την υπογράμμιση του γεγονότος ότι η άσκηση μνημονιακών πολιτικών συμβαδίζει κατ' ανάγκη  με την καταστολή και τον περιορισμό της δημοκρατίας, θα αποτελέσει θρίαμβο για τους φανατικούς υποστηρικτές της διάλυσης των Δημόσιων Πανεπιστημίων, οι οποίοι θα αναθαρρήσουν απαιτώντας ακόμα περισσότερα. Το προοδευτικό μέτωπο φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων στα πανεπιστήμια, που έδωσε μεγάλες μάχες ενάντια στους Νόμους Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου, θα απαντήσει με αποφασιστικότητα και με όλες του τις δυνάμεις στο ενδεχόμενο της διατήρησης αυτών των νόμων με κάποιες επιφανειακές διορθώσεις.

Η ΣΠΔ, ζωντανό κομμάτι του πανεπιστημιακού κινήματος της τελευταίας πενταετίας, απαιτεί την άμεση συνέχιση των διαδικασιών ψήφισης του πολυνομοσχεδίου χωρίς απολύτως καμία έκπτωση από το σημείο όπου σταμάτησαν, λόγω της διακοπής των εργασιών της Βουλής.  Η δημοκρατία πρέπει να επανέλθει άμεσα στα πανεπιστήμια.

9 Οκτωβρίου 2015

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)