to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:54 | 08.11.2013

Κοινωνία

Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων: Ο αγώνας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται

Η σημερινή μέρα θα καταγραφεί στη μνήμη της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας ως μια από τις πιο μελανές στην ιστορία της μεταπολίτευσης.


 Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια και οι δημοκρατικά εκλεγμένες Πρυτανείες, καθώς και η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: Η Κυβέρνηση επιχειρεί για πολλοστή φορά, με αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, να φιμώσει κάθε φωνή και μορφή αντίστασης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της είτε πηγάζει από το μνημόνιο είτε όχι.

Η Κυβέρνηση αφού οδήγησε σε αδιέξοδο τα Πανεπιστήμια, με τον οικονομικό στραγγαλισμό, την ερευνητική ασφυξία και την εγκατάλειψη της φοιτητικής μέριμνας, σήμερα ολοκληρώνει το καταστροφικό της έργο, διαλύοντας τη ραχοκοκαλιά της διοικητικής του υποστήριξης με την ένταξη σε καθεστώς “διαθεσιμότητας” μεγάλου μέρους του διοικητικού προσωπικού. Για να το επιτύχει αυτό, επιχειρεί, μέσω του Υπουργού ΠΑΙΘ, να κάμψει τον επί 9 εβδομάδες αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στην κατεδάφιση του δημοσίου Πανεπιστημίου χρησιμοποιώντας έσχατα μέσα αυταρχισμού και αυτοεξευτελισμού της:

    Θέτει σε αναγκαστική αργία 276 διοικητικούς υπαλλήλους, επειδή δεν απογράφηκαν ατομικά, και τους παραπέμπει στα πειθαρχικά συμβούλια για τα “παραπτώματα” της παράβασης καθήκοντος, της σοβαρής απείθειας και της μη απογραφής.

    Προσφεύγει δικαστικά, για λόγους δήθεν δημοσίου και εθνικού συμφέροντος, κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, με σκοπό την κήρυξη της απεργίας τους, “παράνομης και καταχρηστικής”.

    Συκοφαντεί εκείνους – και με ιδιαίτερο μένος τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ – που αντιστέκονται στη διάλυση του δημόσιου Πανεπιστημίου που επιχειρείταιμε την κυβερνητική πολιτική.

Η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων αποδοκιμάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον ολισθηρό αυταρχικό κατήφορο που έχει υιοθετήσει ο Υπουργός ΠΑΙΘ και η Κυβέρνηση, συνολικά. Καταγγέλλει τις απαράδεκτες δηλώσεις του Υφυπουργού ΠΑΙΘ, κ. Σ. Κεδίκογλου, για τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θ. Πελεγρίνη, τον οποίο ο Υφυπουργός με περισσή προπέτεια χαρακτήρισε «ακατάλληλο για τη θέση που κατέχει». Εμείς, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ΔΕΠ, στηρίζουμε τη στάση του δημοκρατικά εκλεγμένου Πρύτανη κ. Θ. Πελεγρίνη, μια στάση υπεράσπισης του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου υψηλής στάθμης . Καταγγέλλει, επίσης, το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το οποίο λειτουργεί για άλλη μια φορά ως αρωγός στην πυροδότηση της έντασης που επιδιώκει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο, αν και το ίδιο παραπαίει λόγω παραίτησης μελών του. Το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, αντιλαμβανόμενο την πλήρη έλλειψη νομιμοποίησής του από την πανεπιστημιακή κοινότητα, επιδιώκει να διαπρέψει στη θέση του ιμάντα μεταβίβασης των εντολών της κεντρικής εξουσίας και του χρήσιμου πληροφοριοδότη της. Στην κατεύθυνση αυτή, βρίσκει συμμάχους στα γνωστά συγκροτήματα που ελέγχουν τα ΜΜΕ, τα οποία εδώ και δύο μήνες αποκρύπτουν από τον Ελληνικό λαό, σκόπιμα και συστηματικά, το τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια της χώρας, κατασυκοφαντώντας τα με κάθε ευκαιρία.

Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές δεν θα τους επιτρέψουμε να διώκουν, να συκοφαντούν και να σπιλώνουν!

Η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την υπεράσπιση του δημοσίου Πανεπιστημίου, για την απόσυρση της ΚΥΑ που στερεί τα Πανεπιστήμια από το διοικητικό προσωπικό τους και – κυρίως – για το δικαίωμα της νέας γενιάς σε υψηλού επιπέδου μόρφωση. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται όχι μόνο υπερασπίζοντας αυτό το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο που επιχειρούν να διαλύσουν, αλλά για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, στην υπηρεσία του λαού, το οποίο θα ανταποκρίνεται στην πρόοδο της επιστήμης και θα θέτει ως μέγιστη προτεραιότητα τις πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας.

Η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων, τέλος, καταγγέλλει και καταδικάζει τη σημερινή εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής. Όσο η αντίσταση απέναντι στα ανάλγητα μέτρα κατά της κοινωνίας μεγαλώνει και διαρκεί τόσο η Κυβέρνηση δείχνει τον ακραία απολυταρχικό αντιλαϊκό χαρακτήρα της. Η αντιδημοκρατική και αυταρχική στάση της Κυβέρνησης γιγαντώνει τη πεποίθηση όλων ότι η μάχη που δίνεται για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση και στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης πρέπει να γίνει μια μάχη ολόκληρης της κοινωνίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)