to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 01.02.2017

Πολιτική

Συνάντηση βουλευτών με Μοσκοβισί και Γκουαλτιέρι: «Όσοι επαναφέρουν το Grexit, υπονομεύουν τη θετική πορεία της Ελλάδας»

Συνάντηση του Πρόεδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Μ. Μπαλαούρα, με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί & τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κ. Γκουαλτιέρι


Ιδιαίτερη συνάντηση με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) κ. Γκουαλτιέρι, είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής, Μάκης Μπαλαούρας, στο περιθώριο του διαλόγου των εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε. με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ΒτΕ ενημέρωσε τον κ. Μοσκοβισί για τις διαρροές του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ περί ενδεχόμενου Grexit σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ.

Είπε στον Γάλλο Επίτροπο ότι όσοι επαναφέρουν το Grexit, υπονομεύουν σκοπίμως τη θετική πορεία της Ελλάδας, μετά από 7 χρόνια λιτότητας. 

Ο κ. Μοσκοβισί έδωσε την απάντηση που επανέλαβε και αργότερα, στην αίθουσα της Ολομέλειας, προσθέτοντας, επιπλέον, ότι ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του δεν πρόκειται να επιτρέψουν τέτοια σενάρια τρομοκράτησης. «Να μην τα παίρνουμε στα σοβαρά», πρόσθεσε. Δήλωσε, επίσης, ότι δε θα περάσουν οι τιμωρητικές αντιλήψεις που διακατέχουν ορισμένους, κι ότι είναι αισιόδοξος για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, διότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της. 

Είναι σημαντικό ότι ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε δημόσια, στους Ευρωβουλευτές και τους Βουλευτές των εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε., όσα είπε στον Μ. Μπαλαούρα.

 
 

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, Νίκου Μανιού, Νάσου Αθανασίου, του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Σταικούρα, καθώς και του ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο επικεφαλής του ΕSM τόνισε ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στο πρόγραμμα, το οποίο έχει διανύσει το ήμισυ της πορείας του, και έχουν εκταμιευθεί 32 δια. ευρώ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι συμφωνίες με τις ελληνικές αρχές από τον Αύγουστο του 2015, και γι΄ αυτό υπάρχει καθυστέρηση των εκταμιεύσεων. Σημείωσε, πάντως, ότι πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά πάντα καταλήγαμε σε συμφωνίες.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι είναι πολύ θετικά τα αποτελέσματα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απόδοση των δημόσιων οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί Grexit, είπε ότι οι Συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν έξοδο κάποιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ και τόνισε ότι κανείς δεν προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ε.Κ., Ρομπέρτο Γκουατιέρι, συνοψίζοντας τη συζήτηση, είπε ότι δεν είναι δυνατό να συζητάμε για το αν πρέπει να ισχύουν τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα.

Ο ίδιος, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί πολύ σύντομα λύση για τη δεύτερη αξιολόγηση και σημείωσε ότι θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό να αφήσουμε να εκτροχιαστεί πάλι η ελληνική οικονομία. Ο Ρ. Γκουατιέρι προσέθεσε, πάντως, ότι υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις- συγκρούσεις με το ΔΝΤ, οι οποίες θα μπορούσαν να ρυθμιστούν. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «δεν φαίνεται λογικός ο νέος όρος του ΔΝΤ» και ότι κάποιοι θεωρούν ότι αντιβαίνει στο κοινοτικό κεκτημένο.

Αναφερόμενος, τέλος, στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του ΕΚ, τόνισε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες από τις προβλέψεις και τους στόχους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)