to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 10.11.2022

Διεθνή

Συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Θα μπορούσε να χαρακτηριστει και ως συνάντηση κορυφής - Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει για πρώτη φορά, από τότε που εξελέγη πρόεδρος, διά ζώσης τον Σι Τζινπίνγκ


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Θα είναι η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν εκλέχθηκε πρόεδρος.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας), θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης μια σειρά περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων", ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Η αμερικανική πλευρά αντιμετωπίζει αυτή τη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί χωρίς προσδοκίες για σημαντική πρόοδο ή ακόμη και την ελπίδα ότι οι εντάσεις θα χαλαρώσουν σημαντικά.

Ελπίζουν όμως ότι ο Μπάιντεν μπορεί να «βάλει τις βάσεις» για μια λειτουργική σχέση που δεν θα εκτρέπεται εύκολα σε συγκρούσεις και θα επιτρέπει ακόμη και παραγωγική συνεργασία σε τομείς όπως το κλίμα και η Βόρεια Κορέα.

«Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι οι δύο ηγέτες θα καθίσουν και θα μπορέσουν να λύσουν όλες τις διαφορές ή τα προβλήματά τους», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Αλλά έχω την πεποίθηση ότι προσδοκούμε ότι ορισμένα από αυτά τα βήματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά στην πορεία».

Αντί για σημαντικά συμπεράσματα, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ελπίζουν ότι οι δύο ηγέτες μπορούν τουλάχιστον να καταλήξουν σε μια αμοιβαία κατανόηση σχετικά με το πού βλέπουν τη σχέση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου οι συνομιλίες θα είναι «σε βάθος» και «ουσιαστικές». «Ένας από τους κύριους στόχους είναι πραγματικά η εμβάθυνση της κατανόησης των προτεραιοτήτων και των προθέσεων του άλλου, όπου είναι δυνατόν, με στόχο τη μείωση των παρεξηγήσεων και των λανθασμένων αντιλήψεων», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας είχαν παγώσει εντελώς μετά την επίσκεψη της Νάνσυ Πελόζι στην Ταϊβάν.

Ο Μπάιντεν και ο Σι έχουν μιλήσει τηλεφωνικά πέντε φορές από τότε που ο πρόεδρος μπήκε στον Λευκό Οίκο. Έχουν ταξιδέψει πολύ μαζί, τόσο στην Κίνα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν και οι δύο υπηρετούσαν ως αντιπρόεδροι της χώρας τους.

Και οι δύο εισέρχονται στη συνάντηση της Δευτέρας έχοντας πίσω τους σημαντικές και θετικές πολιτικές εξελίξεις. Ο Μπάιντεν τα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και ο Σι αναδείχθηκε σε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)