to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 03.12.2019

Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την Τετάρτη στο Λονδίνο

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ


Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αύριο (Τετάρτη, 14:30 ώρα Λονδίνου) ο Κυρ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

    Στη συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 ώρα Λονδίνου.

Θυμίζουμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως προσθέτει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης  θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση.

   Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Όπως υπογραμμίζουν, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας.

   Επίσης, στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις της υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

   Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Αίγυπτο (1.11) και συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

   Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης,ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (28/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε (29/11) και ο πρέσβης της Λιβύης από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει άμεσα το περιεχόμενο του μνημονίου, ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.

   Ταυτόχρονα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας έθεσε το θέμα στο πλαίσιο του Coreper.

   Τέλος, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

«Η Τουρκία δεν θα συζητήσει με άλλες χώρες για τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας από την πλευρά του απέρριψε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας για την χάραξη θαλασσίων συνόρων, την οποία συνομολόγησε με την Λιβύη και η οποία επιτρέπει στην Αγκυρα θα εγκαθιδρύσει δικαιώματα επί τεραστίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους», προειδοποίησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το θέμα.

«Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα, εμείς επίσης έχουν το δικαίωμα να λάβουμε. Θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα, αλλά επίσης από την Αίγυπτο και την κυπριακή κυβέρνηση, για την αποτυχία της τουρκο-λιβυκής θαλάσσιας συμφωνίας «δεν θα έχουν καμία συνέπεια, διότι έχουμε συνομολογήσει γραπτή συμφωνία με την Λιβύη». «Η Τουρκία δεν θα συζητήσει γύρω από ένα τραπέζι, με άλλες χώρες, για τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο Ερντογάν.

Επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας - Κριτική στην πολιτική κατευνασμού της κυβέρνησης

Επέκταση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ζήτησε από την Αλεξανδρούπολη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε, παράλληλα, κριτική στην κυβέρνηση για «αδράνεια και πολιτική κατευνασμού» και ζήτησε να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γ. Κατρούγκαλος: «Φαίνεται να κινούμαστε στα άκρα ενός εκκρεμούς. Από την κατευναστική πολιτική, σε ενέργειες που έχουν χαρακτήρα σπασμωδικότητας»

Όπως ανέφερε επίσης σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος: «Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική. Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας. Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων» (περισσότερα).

Το αυστηρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, μήνυμα στην Τουρκία πως «η Ε.Ε. έχει κατ' επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές», στέλνουν οι Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια του καθημερινού briefing της Επιτροπής, κληθείς να σχολιάσει το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης «σχετικά με την μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ, θαλασσίων συνόρων και άλλων θεμάτων που φέρονται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας», υπενθύμισε ότι στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Ερωτηθείς για τη θέση της Επιτροπής επί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί εφεξής στο θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ό,τι διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις».

Σημειώνεται πως η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαίκή Ένωση έλαβε οδηγίες την Παρασκευή  να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερικά Μογκερίνι, γα τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, στην παρέμβασή του κατά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη, ζητώντας την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ζητάει και το Κίνημα Αλλαγής

Αντίστοιχα, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να καθοριστεί κοινή στάση και εθνική γραμμή απέναντι στην προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας. Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια η χώρα «πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή».

«Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση στη νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, αλλά και την ίδια τη γεωγραφία», ανέφερε η Φ. Γεννηματά και πρότεινε, μεταξύ άλλων, να ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση.

Ερώτηση από ΚΚΕ στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εξαπέλυσε κριτική τόσο κατά της νυν κυβέρνησης όσο και κατά της προηγούμενης, σημειώνοντας πως «τόσο η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που εναπόθεσαν και συνεχίζουν να εναποθέτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη δήθεν “προστασία” του ΝΑΤΟ, είναι πολλαπλά εκτεθειμένες απέναντι στον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας  με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζ.Μπορέλ ο ευρωβουλευτής Κώστας Παπαδάκης.

«Είναι πολύ επικίνδυνη για τους λαούς η πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για τον αυθαίρετο καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με ταυτόχρονη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και η υπογραφή «μνημονίου κατανόησης» με την αποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία μάλιστα αναγνωρίζει και στηρίζει η ΕΕ. Με τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ τους, αγνοώντας την Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρόκειται για προκλητικές κινήσεις που συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας», τονίζει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Επιπλέον, προσθέτει: «Οι ενέργειες αυτές προστίθενται στην προκλητική παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στην Κυπριακή ΑΟΖ, την προώθηση διχοτομικών σχεδίων για την Κύπρο. Συνοδεύουν τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και την ενίσχυση της στρατιωτικής δράσης της στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή της Α. Μεσογείου, τη διεκδίκηση εδαφών και την αλλαγή συνόρων».

Όπως υπογραμμίζει: «Η ΕΕ είναι "στρατηγικός εταίρος" της Τουρκίας, τους συνδέουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κι αυτό δεν μπορεί να αποκρυφτεί με τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα περί "κυρώσεων" που προβάλλει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Παράλληλα, η επιθετικότητα αυτή της Τουρκικής κυβέρνησης εντείνεται στο πλαίσιο της παρουσίας τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Frontex στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύουν πως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως ισχυρίζονται οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αλλά με τους σχεδιασμούς τους στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς».

Έτσι, το ερώτημα που απευθύνει είναι: «Πώς τοποθετείται στη νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Α. Μεσόγειο και την ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)