to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:54 | 07.04.2013

Διεθνή

Συνάντηση Μιχαλολιάκου με Καταλανούς ακροδεξιούς στην Αθήνα

Το παρακάτω άρθρο δημιοσιεύτηκε στην Καταλανική εφημερίδα la Directa.


Μπορείτε να το διαβάσετε στα καταλανικά εδώ.
 
Δημοσίως προωθούν ακίνδυνες δραστηριότητες, όπως εκδρομές στα βουνά, calçotades (καταλανικό έθιμο που αφορά το ψήσιμο στην εξοχή calçots, ένα είδος πράσινων κρεμμυδιών) και πολιτιστικές δραστηριότητες. Κατ 'ιδίαν όμως, οι νέοι που δίνουν ώθηση στην Καταλανική ακροδεξιά με την Casal Tramuntana* ή με οργανώσεις όπως η νεολαία της PxC** (Plataforma per Catalunya - Πλατφόρμα για την Καταλονία: ακροδεξιό κόμμα της Καταλονίας) καυχιούνται ότι ταξίδεψαν στην Ελλάδα, οτι επισκέφτηκαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και ακόμη οτι συναντήθηκαν με τον ηγέτη της νεοναζιστικής οργάνωσης Νικόλαο Μιχαλολιάκο. Ο Μιχαλολιάκος συμβρέθηκε τουλάχιστον με τον Sergio Concepción, πρώην υποφήψιο της PxC και πολύ ενεργό μέλος της νεολαίας του κόμματος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του Concepción στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο, ο οποίος συνοδευόταν απο άλλους τέσσερις μεταξύ των οποίων και τα ηγετικά μελη της Casal Tramuntana, Alberto Sanchez και Alejandro Fernandez. Είναι η δεύτερη επαφή που πραγματοποιεί η Καταλανική ακροδεξιά με την ελληνική οργάνωση, η οποία έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ευρώπη με την κατάληψη 18 έδρών στην Ελληνική Βουλή μετά τις τελευταίες εκλογές, έχοντας υιοθετήσει έναν λόγο όχι μόνο λαϊκίστικο αλλά σαφώς νεοναζιστικό. Η PxC διαβεβαιώνει οτι δεν έλαβε γνώση σχετικά με το ταξίδι των μελών της.

Ωστόσο, η αποστολή αυτή τεκμηριώνεται με φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε προσωπικά προφίλ στο Facebook μεταξύ 25 και 28 Ιανουαρίου, στις οποίες είχε πρόσβαση η la Directa. Οι εικόνες είναι από το ταξίδι στην Αθήνα, που πραγματοποιήσαν οι ιδρυτές της Casal Tramuntana. Πρόκειται για τον Alberto Sanchez, ο οποίος είναι ένας από τους δύο δημοτικούς συμβούλους της PxC στην l'Hospitalet, την μεγαλύτερη πόλη, στην οποία αυτός ο κομματικός σχηματισμός εκπροσωπείται, και για τον Alejandro Fernandez, πρώην ηγέτη του MSR*** και τωρινό συνεργάτη της PxC. Τους συνοδεύαν οι Sergio Concepción, Cristian Amaya (ενεργό μέλος της νεολαίας της PxC Girona), και ένα ακόμη πρόσωπο. O Concepción, γνωστός και ως «Conce», συμμετείχε στις συγκεντρώσεις των ταξιαρχιών Blanquiazules, μιας φατρίας των φανατικών οπαδών της Εσπανιόλ, στις οποίες συνέπεσε με τον τρέχοντα επικεφαλής της νεολαίας της PxC, Carlos Oliva. Το 2011 ήταν ο πρώτος αναπληρωματικός στην λίστα για την Καταλανική Γερουσία που παρουσίασε η PXC στην πόλη Lleida και κατείχε την έκτη θέση στο ψηφοδέλτιο στην περιοχή Salt. Επί του παρόντος, o Conce είναι μια απο τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες της νεολαίας της PxC στη Girona. Τον περασμένο Ιανουάριο ο ίδιος, καθώς και οι Amaya, Sanchez, Fernandez, και ένας ακόμη φωτογραφήθηκαν μαζί σε ένα απο τα πιο γνωστά σημεία της Αθήνας.
 
“Σπουδαίοι άνθρωποι” σχολιάζουν για τους νεοναζί 
 
Το ταξίδι, όμως, δεν ήταν μόνο τουριστικό. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, όπως φαίνεται σε μια από τις φωτογραφίες, επισκέφθηκαν την έδρα της Χρυσής Αυγής. Ο Cristian Amaya φωτογραφήθηκε με το έμβλημα του κόμματος, που μοιάζει με την ναζιστική σβάστικα. Και ο Sergio Concepción έβγαλε μια φωτογραφία με τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, τον πολιτικό που έχει υιοθετήσει ύφος φασιστικής ηγεσίας και έχει τον πλήρη έλεγχο του κόμματος. Το κόμμα αυτο βρέθηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο στις ειδήσεις, καθώς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, ισχυρίστηκε ότι η θανατική ποινή πρέπει να επανέλθει στην Ελλάδα και να ισχύει για τους αλλοδαπούς που έχουν διαπράξει βίαια εγκλήματα. "Σπουδαίοι άνθρωποι!" ήταν το σχόλιό του πρώην υποψηφίου της PXC Sergio Concepción, για τους Έλληνες νεο-Ναζί, όταν ανέβασε στο facebook την φωτογραφία του μαζί με τον Μιχαλολιάκο. Οι σύντροφοι του Concepción και των Amaya, Sánchez και Fernández, ωστόσο, δεν εμφανίζονται στις φωτογραφίες από την επίσκεψή του στη Χρυσή Αυγή.
 
Αυτή είναι η πιο σημαντική επαφή που έλαβε χώρα μεταξύ της Ιβηρικής ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής, η οποία διαφέρει από την λαϊκίστικη ακροδεξιά της μετα-βιομηχανικής Ευρώπης, που εκπροσωπείται από σχηματισμόυς όπως το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο ή η PxC, γιατί δεν καμουφλάρει το λόγο της ούτε τις δραστηριότητές της που είναι καθαρά νεοναζιστικές.
 
Η προηγούμενη επαφή των Ιβηρικών εξτρεμιστών και των Ελλήνων νεο-ναζί έλαβε χώρα σε ένα ξενοδοχείο στη Μαδρίτη στις 18 Νοεμβρίου, όταν ο επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του ελληνικού κόμματος συμμετείχε στις "Ημερίδες Διαφωνίας", που διοργάνωσε μια οργάνωση συναφής με την MSR. Σε εκείνη την περίπτωση, ο Έλληνας νεο-ναζί καθόταν μαζί με τον ηγέτη αυτής της ομάδας, Juan Antonio Llopart, όπως φαίνεται σε μια φωτογραφία που δημοσιευτηκε στην la Directa. Πριν και μετά, υπήρξαν φήμες σχετικά με την υποτιθέμενη παρουσίαση μιας ισπανικής θυγατρικής της Χρυσής Αυγής, και στα κοινωνικά δίκτυα εμφανίστηκε μια ομαδούλα με την ονομασία "Νέα Αυγή", καθοδηγούμενη από έναν Ανδαλουσιανό επιχειρηματία, αλλά στον επίσημο κατάλογο των κομμάτων της Ισπανίας δεν έχει καταγραφεί κάποιος σχηματισμός με κανένα απο αυτά τα ονόματα.
 
Η PxC ισχυρίζεται ότι δεν έχει “καμία ιδέα” για το τι κάνουν οι υπόψηφιοι της
 
Η PxC για άλλη μια φορά, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, δεν παραδεχτηκε τις δραστηριότητές των πρώην υποψηφίων της, ακόμη και των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους. "Δεν είχα ιδέα", δήλωσε ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης, David Parada, σχετικά με το ταξίδι στην Ελλάδα ένος από τους δύο δημοτικούς συμβούλους της PxC στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Καταλονίας, L’Hospitalet, και ενός πρώην υποψηφίου στην Girona για την Γερουσία και το δήμο της Salt, αλλά και για τη επίσκεψη, τουλάχιστον, του δευτερου στον ηγέτη της Χρυσής Αυγής. "Δεν είχαμε καμία γνώση του ταξιδιού, επέμενε ο Parada. "Αυτό δεν είναι το στυλ μου", πρόσθεσε, αλλά δεν θα ήθελε να απαγορεύσει την επίσκεψη στα γραφεία της Χρυσής Αυγής «εάν επρόκειτο να μάθουν τι κάνουν εκεί."
 
Μετάφραση/Επιμέλεια: @mpatman@krotkie
 
* Casal Tramuntana: Ένας χώρος στην γειτονία Clot της Βαρκελώνης, που ενώ δεν ξεκαθαρίζουν ποιοί είναι, και σε τι στοχεύουν, έχει σαφείς φασιστικές αποχρώσεις. Αρκετές αντιφασιστικές διαδηλώσεις έχουν γίνει με στόχο το κλείσιμο του. Περίσσοτερες πληροφορίες στα καταλανικά απο την εφημερίδα la Directahttp://www.setmanaridirecta.info/tag/casal-tramuntana
 
**Στις εκλογές για το Καταλανικό Κοινοβούλιο του 2012 έλαβε το ποσοστό του 1,66%, χωρίς όμως να πραγματοποιήσει προεκλογική καμπάνια, ενώ στις εκλογές του 2010 2,4%, και για λίγες ψήφους έμεινε εκτός Καταλανικού Κοινοβουλίου. Και στις 2 εκλογές κατέβηκε με το σλόγκαν "Πρώτα, οι του σπιτιού", χρησιμοποιώντας μια ρητορική εναντίον των ξένων και ειδικότερα των μουσουλμάνων. Αίσθηση είχαν προκαλέσει τα τηλεοπτικά σποτάκια που είχαν δημιουργήσει για τις δημοτικές εκλογές του 2011 http://www.youtube.com/watch?v=BKr9yxDDqr0
 
***MSR: Movimiento Social Republicano - Κοινωνικό Ρεπουμπλικάνικο Κίνημα: Μια ακροδεξιά εθνικιστική Ισπανική οργάνωση που σχετίζεται με τα περισσότερα εθνικιστικά Ευρωπαϊκά κομματα, όπως πχ το Front National του Λεπέν στη Γαλλία, το Jobbik-Το κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία, που έλαβε 16,67% στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2010 στην Ουγγαρία και το British National Party στην Μ. Βρετανία.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)