to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 20.05.2019

Πολιτική

Συνάντηση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας - Ελβετίας

Συνάντηση αντιπροσωπειών της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου της Ελβετίας


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας, και ο κ. Νικόλαος Τόσκας, μέλος της ίδιας επιτροπής, συναντήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου (Κάτω Βουλής) της Ελβετίας με επικεφαλής την Πρόεδρο της επιτροπής, κυρία Elisabeth Schneider-Schneiter.

Ο κ. Δουζίνας αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, αποτελεί μοναδική διπλωματική επιτυχία της Ε.Ε. Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διεκδικήσεις που εγείρει η γείτονα στην έρευνα και εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης υπενθύμισε στους Ελβετούς βουλευτές πως η Λευκωσία παραμένει η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, καθώς η Τουρκία κατέχει παράνομα το βόρειο μέρος του νησιού εδώ και σαράντα πέντε χρόνια, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ενώ δεν έχει υπογράψει και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Τόσκας έκανε αναφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα λέγοντας ότι από το 2015 ως το 2017 οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας υπήρξαν ιδιαίτερα αυξημένες και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα στην αρχή της προσφυγικής κρίσης ήταν απροετοίμαστη να δεχθεί τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων κατάφερε να αντεπεξέλθει δημιουργώντας τις κατάλληλες δομές. Τόνισε πως η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να βασιστεί στην απάλειψη των αιτιών, κυρίως των πολέμων και της φτώχειας, ενώ η διαχείρισή του θα πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν αφορά μόνο τις χώρες υποδοχής. Ο βουλευτής εξήρε τη στάση της Ελβετίας, η οποία έχει δεσμευτεί να δεχθεί 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία και έχει προσφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Οι Ελβετοί βουλευτές θέλησαν να ενημερωθούν για τις επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα και κυρίως στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ελβετικής πλευράς για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων. Ο κ. Δουζίνας σημείωσε ότι η χώρα μας έχει καλές οικονομικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία έχει επενδύσει σε κρίσιμους τομείς, χωρίς το γεγονός αυτό να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Η ελβετική αντιπροσωπεία ενδιαφέρθηκε επίσης για την πορεία της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και το επίπεδο των κοινοβουλευτικών σχέσεων με τη Γερμανία, αλλά και για το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών.

tags: Βουλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)