to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:49 | 20.09.2018

Κοινωνία

Συνάντηση για το trafficking στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

Συνάντηση της Υφυπουργού Εσωτερικών, Μ. Χρυσοβελώνη και της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φ. Κούβελα με εκπρόσωπους της Γαλλικής Διπλωματίας για το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων (trafficking)


Στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), στις 19/9/2018, η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Εθνικό Εισηγητή για το Trafficking, Η. Μοσκώφ, την κα Caroline Charpentier, δικαστική λειτουργό - εμπειρογνώμονα σε θέματα trafficking στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γαλλίας στα ΗΕ και με τα στελέχη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, κκ Yann Boulay (Σύμβουλος Α’) και Franck Billa (Αστυνομικό ακόλουθο).

Στόχος της συνάντησης υπήρξε η ενημέρωση για τις προτεραιότητες και τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) σχετικά με το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων και η αναζήτηση πεδίων συνεργασίας, προκειμένου για τη μέγιστη δυνατή αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αρχικά, παρουσιάστηκαν οι κυριότερες δράσεις της ΓΓΙΦ σε σχέση με την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, δεδομένου ότι η εμπορία ανθρώπων και η πορνεία αποτελούν μορφές βίας. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σε όλη του την έκταση (παροχή υποστήριξης και φιλοξενίας των θυμάτων, ενημέρωση για την Γραμμή SOS 15900, καμπάνιες ευαισθητοποίησης).

Επίσης, αναφέρθηκε η μελέτη των ευρωπαϊκών μοντέλων αντιμετώπισης της πορνείας, η οποία έγινε στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας για την πορνεία και η διοργάνωση ημερίδας για την έναρξη δημοσίου διαλόγου σχετικά με το ζήτημα της ποινικοποίησης της πορνείας, όπως ισχύει στο Σκανδιναβικό μοντέλο και στη Γαλλία. Ταυτόχρονα, έγινε λόγος και για την Ομάδα Διοίκησης Έργου, που έχει συσταθεί στην ΓΓΙΦ για την ευαισθητοποίηση, πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μέσω του διαδικτύου, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στη συνεργασία που έχει εδραιωθεί με το γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για το Trafficking, καθώς και στην πρόσφατη κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία ενισχύει σημαντικά το νομικό πλαίσιο. Ακόμη, έγινε αναφορά στις εκπαιδεύσεις επαγγελματιών, που έχει σχεδιάσει και οργανώνει η ΓΓΙΦ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, έγινε αναφορά και στο υπογεγραμμένο Πρωτόκολλο συνεργασίας της ΓΓΙΦ με διάφορους συναρμόδιους φορείς, το οποίο υλοποιείται για την αντιμετώπιση θεμάτων βίας γυναικών προσφύγων, πρωτοβουλία για την οποία εκφράστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκ μέρους των εκπροσώπων της Γαλλικής Διπλωματίας.

Από την πλευρά της, η κα C. Charpentier μίλησε εκτενώς για το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στη Γαλλία για το ζήτημα της πορνείας, από το 2016, στόχος του οποίου είναι η μείωση της ζήτησης και η ποινικοποίηση του πελάτη. Βάσει αυτού, ο νόμος δίνει την επιλογή πληρωμής προστίμου από τον πελάτη ή, αντί αυτού, της εκπαίδευσης σχετικά με το θέμα, ώστε να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας σε αυτή την ομάδα ανθρώπων. Ταυτόχρονα, λαμβάνονται και μέτρα στήριξης των εκδιδόμενων γυναικών.

Συνολικά, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά εποικοδομητικό κλίμα, με αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την πρόληψη και την αντιμετώπιση του trafficking και της πορνείας στην Γαλλία και στην Ελλάδα, ενώ η συζήτηση που ακολούθησε διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και εκφράστηκε η βούληση και των δύο πλευρών για αμοιβαία συνεργασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, όσο και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, δήλωσαν την αμέριστη στήριξή τους για συνεργασία, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και, γενικά, ενεργειών που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του trafficking, προάγοντας τον στόχο για ίσες ευκαιρίες για όλους και όλες ανεξαιρέτως.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)