to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 10.01.2017

Διεθνή

Συνάντηση Φιγιόν - Μέρκελ για να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης

Ο υποψήφιος των συντηρητικών στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν θα συναντηθεί στις 23 Ιανουαρίου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για να της εκθέσει τα σχέδιά του για την Ευρώπη, για την οποία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επικεντρώσει στην άμυνα, την ασφάλεια και μια στενότερη ευρωζώνη.


Μολονότι η Ευρώπη σπάνια αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, το μέλλον της Ένωσης έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο, με τους υποψηφίους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και των κύριων κομμάτων της αριστεράς και της δεξιάς παράταξης να εκφράζουν πολύ διαφορετικές απόψεις.

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ήπειρός μας πιθανόν δεν θα αποτελεί πια προτεραιότητα και για τη Γερμανία μια ιδέα περί πασιφισμού έχει παρέλθει», είπε ο Φιγιόν, αναφερόμενος τόσο στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ όσο και στην επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Η Γαλλία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να επανακινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω από στρατηγικές προτεραιότητες: τη συλλογική ασφάλειά μας, την άμυνα, την καινοτομία και την επανασύσφιγξη της ευρωζώνης», δήλωσε ο Φιγιόν, ο οποίος είναι φαβορί στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ο Φιγιόν, ο οποίος δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στα σχέδιά του και δεν είπε τι εννοεί όταν μιλάει για μια στενότερη ευρωζώνη, δήλωσε πως θα συναντήσει την Μέρκελ μέσα στις ερχόμενες ημέρες «για να της διατυπώσω τους προσανατολισμούς μου για την Ευρώπη». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, διευκρίνισε ένας συνεργάτης του υποψηφίου.

Ο Φιγιόν θεωρείται από την κυβέρνηση της Μέρκελ σύμμαχος σε τομείς όπως η οικονομική μεταρρύθμιση, όπου έχει προτείνει μια προσέγγιση σοκ και δέους που περιλαμβάνει βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Όμως σε άλλα θέματα, από τη Ρωσία και την Τουρκία μέχρι τη μετανάστευση και την Ευρώπη, οι απόψεις του Φιγιόν διαφέρουν απ' αυτές της Μέρκελ, η οποία επιδιώκει μια τέταρτη θητεία ως καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο Φιγιόν, ο οποίος απευθυνόταν σε δημοσιογράφους και βουλευτές, δήλωσε επίσης πως θέλει να ενισχύσει την άμυνα της Γαλλίας και να κινηθεί προς μια πιο «επινοητική» εξωτερική πολιτική.

Ο Φιγιόν, ο οποίος έχει ήδη επαινεθεί από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, περιγράφηκε χθες θετικά και από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Οι δηλώσεις του για την τρομοκρατία, το γεγονός ότι καθιστά προτεραιότητα την καταπολέμηση των τρομοκρατών και δεν επεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων χωρών, είναι ευπρόσδεκτα», δήλωσε ο Άσαντ μιλώντας σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)