to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:38 | 17.12.2014

Πολιτική

Συνάντηση Ευρωβουλευτών με Αβραμόπουλο για Σύρους πρόσφυγες - Καμία δέσμευση από τον Επίτροπο

Ο Επίτροπος δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένη παρέμβαση, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις ελληνικές Αρχές, η διαδικασία προστασίας στέγασης και παροχής ασύλου εξελίσσεται κανονικά.


Η ανακοίνωση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο:

Συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο  για το θέμα του ασύλου και των Σύρων προσφύγων είχε χθες (16.12) στο Στρασβούργο ομάδα ευρωβουλευτών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Οι βουλευτές, με επιστολή τους, ύστερα από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνας Κούνεβα και Κώστα Χρυσόγονου,  ζήτησαν την παρέμβαση του Επιτρόπου  για το μείζον θέμα με τους Σύρους πρόσφυγες.  

Ο Επίτροπος δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένη παρέμβαση, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις ελληνικές Αρχές, η διαδικασία προστασίας στέγασης και παροχής ασύλου εξελίσσεται κανονικά.

Όμως, η αλήθεια έχει ως εξής:

1. Από τα 603 ονόματα που περιείχε η λίστα την οποία επέδωσε η επιτροπή των Σύρων προσφύγων στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινή  στέγη έχει παρασχεθεί σε ελάχιστους.

2. Οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν από δυσκολία έως πλήρη αδυναμία να βρουν καταλύματα  που πληρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις.

3. Η υπηρεσία ασύλου δεν μπορεί να εξετάσει σε καθημερινή βάση  πάνω από 10 αιτήσεις προσφύγων. Με αυτό το ρυθμό θα χρειαστούν μήνες έως ότου εξεταστούν τα αιτήματα και των 603, πόσο μάλλον τα αιτήματα των  χιλιάδων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Μόνο φέτος πέρασαν από τη χώρα 28.000 Σύροι πρόσφυγες.

4. Κατά την  αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης τους από το Σύνταγμα  πολλοί  Σύροι πρόσφυγες έχασαν προσωπικά τους αντικείμενα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, 22 από αυτούς έχουν χάσει τα πιστοποιητικά τους. Αδυνατούν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία τους και πήραν από το τμήμα αλλοδαπών υπηρεσιακά σημειώματα απέλασης εντός 30 ημερών.

5. Αυτή η κατάσταση εγκυμονεί και τον κίνδυνο ορισμένοι από τους πρόσφυγες να αναζητήσουν οδό διαφυγής μέσω παράνομων κυκλωμάτων, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε σοβαρούς κινδύνους.

Επομένως, το αίτημα προς τον Επίτροπο και την Κομισιόν, στην παρούσα φάση και ανεξάρτητα από τη γενικότερη συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική, παραμένει συγκεκριμένο: Να ελεγχθεί εάν στην Ελλάδα εφαρμόζεται έστω κι αυτό το ανάπηρο πλαίσιο ασύλου και προστασίας για τους Σύρους πρόσφυγες . Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέσα.

Άρα, το ζήτημα των Σύρων προσφύγων παραμένει ανοικτό. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους.


 

Στη συνάντηση με τον Έλληνα Επίτροπο  μετείχαν οι εξής ευρωβουλευτές:

Κωνσταντίνα Κούνεβα (Ομάδα της Αριστεράς) Κώστας Χρυσόγονος (Ομάδα της Αριστεράς) Γιώργος Κατρούγκαλος (Ομάδα της Αριστεράς) Σοφία Σακοράφα (Ομάδα της Αριστεράς) Barbara Spinelli (Ομάδα της Αριστεράς-Ιταλία) Laura Ferrara (Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας-Ιταλία ) Ely Schlein (Σοσιαλιστές-Ιταλία), Albiol  Guzman (Ομάδα της Αριστεράς-Ισπανία) Νεοκλής Συλικιώτης (Ομάδα της Αριστεράς-Κύπρος), Judith Sargentini (Πράσινοι-Ιταλία) Soraya Post (Σοσιαλιστές-Σουηδία) Kashetu Kyenge (Σοσιαλιστές-Σουηδία).




 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)