to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:14 | 03.09.2020

Πολιτική

Συναντήσεις Δένδια με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και τη δήλωση Πομπέο

Νέο επεισόδιο ανοιχτά του Καστελόριζου σημειώθηκε σύμφωνα με την ΕΡΤ την περασμένη εβδομάδα, όταν τουρκική φρεγάτα έστρεψε τα όπλα της κατά της ελληνικής


Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ πραγματοποίησε την Πέμπτη 3/9 στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η συνεργασία Ελλάδος- ΗΠΑ και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στην παραβατικότητα της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο κ. Δένδιας είχε επίσης συνάντηση με τον πολιτειακό γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη, στην οποία συζητήθηκε ο θετικός ρόλος της ελληνικής διασποράς στην Αμερική, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από τον Γερμανό Πρέσβη

Τουρκική φρεγάτα έστρεψε τα όπλα της κατά της ελληνικής, σύμφωνα με την ΕΡΤ

Σημείωνεται επίσης ότι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, την περασμένη εβδομάδα τουρκικά πολεμικά πλοία σημάδευαν "ηλεκτρονικά" ελληνική φρεγάτα και την εγκλώβισαν με τα ραντάρ των όπλων τους έχοντας τα όπλα στραμμένα προς το ελληνικό πλοίο, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η ΕΡΤ.

Τα τουρκικά πλοία εξέπεμψαν σήματα ηλεκτρονικά προς την Ελληνική με στραμμένα τα όπλα προς αυτή σε μια κίνηση που ανεβάζει την ένταση "στο κόκκινο".

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το άκρως επιθετικό, από πλευράς Τουρκίας, περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Άγκυρα κλιμάκωνε την ένταση με το συμβάν που συνέβη στα ανοιχτά της Χάλκης όταν ελληνικές αρχές πραγματοποιούσαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και τουρκικά σκάφη προχώρησαν σε επικίνδυνες προκλήσεις.

«Η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας»

«Η Ελλάδα με μεθοδικότητα και συνέπεια εμπεδώνει την πεποίθηση σε όλο τον κόσμο ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε στο μεταξύ ο Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Και συνέχισε: «πέρα από την παραδοσιακή συμμετοχή της σε όλα τα διεθνή φόρα που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τους τελευταίους μήνες οριοθέτησε με την Ιταλία και την Αίγυπτο θαλάσσιες ζώνες με απόλυτο σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο δίκαιο της θάλασσας. Αντίθετα η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης πως «η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται. Περιμένουμε λοιπόν από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Με ειλικρινή διπλωματία. Όχι τυχοδιωκτική προπαγάνδα. Με ρεαλιστικό πλαίσιο. Όχι αυθαίρετες και παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο διεκδικήσεις. Και τελικά με ένα και μόνο χαρτί: τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, έτσι ώστε να επιδιώξουμε κοινά αποδεκτή συμφωνία για τη μόνη διμερή εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Κι αν δεν συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται την πολιτική λύση “win-win”

Για επιδίωξη της Τουρκίας για ανεύρεση πολιτικής λύσης με την Ελλάδα -όπου όλοι θα είναι κερδισμένοι- στο θέμα των διαφορών τους για τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας όμως παράλληλα την Αθήνα ότι δεν το αποδέχεται.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την -κατά το σύνηθες- ρητορική της Τουρκίας φαίνεται πως έχει παίξει η χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον κάλεσε Αθήνα και Άγκυρα σε έναρξη διαλόγου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα. Τους καλούμε όλους να υποχωρήσουν, να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουμε να έχουμε διπλωματικές συζητήσεις για τις διαφωνίες που υπάρχουν εκεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διαφωνίες για την ασφάλεια, τους ενεργειακούς πόρους και τις θαλάσσιες ζώνες», ήταν οι σχετικές δηλώσεις του Μ. Πομπέο, ο οποίος συνέχισε προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να καθίσουν και να συζητήσουν γι’ αυτά και να τα λύσουν διπλωματικά. Δεν είναι χρήσιμο να αυξάνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή: μόνο αρνητικά πράγματα μπορεί να βγουν από αυτό».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: kalami.us: «Σφαλιάρα» στην Ελλάδα μετά τον Τραμπ και από τον Πομπέο

Άγκυρα: «Αποκύημα φαντασίας» το δημοσίευμα της Die Welt

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέταξε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να βυθίσει ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο χωρίς να προκληθούν θύματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι οι κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον της Τουρκίας στο άρθρο είναι φανταστικές.

Πρόσθεσε πως η νέα προκλητική πολιτική της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα και ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο. Προέτρεψε, τέλος, τις ελληνικές αρχές να τερματίσουν τις πολιτικές που κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Hurriyet”, ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας την Τρίτη σε κλειστή σύσκεψη στελεχών του κόμματός του, υποστήριξε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει 100% δίκαιο, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη διεκδίκησή του.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε -μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια της διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική “καζάν- καζάν (win-win)”.

»Πρέπει να αναδείξουμε τις συνεργασίες και προσπάθειες αλληλοϋποστήριξης που είχαμε με τις χώρες της περιοχής, κυρίως με την Ελλάδα. Αυτή την προσπάθεια να την αναδείξουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να την εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη».

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Handelsblatt” αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία», εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μία εμπόλεμη σύρραξη της Αθήνας με την Άγκυρα θα είναι απειλή για την οικονομική της σταθερότητα.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω άρθρο επισημαίνονται συνοπτικά τα κάτωθι:

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να ανταποκριθεί στην ολοένα εντεινόμενη ρητορική του Τούρκου αρχηγού κράτους Ερντογάν με αγορές όπλων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δεν εξυπηρετεί την ευημερία της χώρας που έχει υποστεί μακροχρόνια κρίση. Ένας αγώνας όπλων με την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας».

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι μάλλον… ζει στο δικό του «φανταστικό κόσμο», καθώς παρά την τάση της τουρκικής λίρας για συνεχή πτώση, εκείνος έχει προφανώς άλλη άποψη υποστηρίζοντας ότι «η συρρίκνωση στις ΗΠΑ ήταν 31,7%, αλλά σε εμάς 9,9% και ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν στο 14%. Η κατάστασή μας είναι καλή σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμένουμε τα μεγέθη ανάπτυξης να είναι πάνω από 12-13%. Η οικονομία μας είναι μια χαρά».

Αντι-Navtex από την Κύπρο για τις ρωσικές ασκήσεις

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε την Πέμπτη Navtex, στην οποία αναφέρεται πως η τουρκική Navtex, σε σχέση με τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Προστίθεται πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Επίσης σε Navtex που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρεται πως οι ρωσικές ναυτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν από τις 17 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου σε συγκεκριμένη περιοχή.

Η πρώτη Navtex αφορά τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου - Κύπρου στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο μέσα στη ζώνης ευθύνης της Τουρκίας η οποία θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα.

Η δεύτερη ωστόσο αφορά άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στα ανοικτά της Αμμοχώστου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα.

Μ. Σχοινάς: Πρέπει να τελειώνουμε με τη ρητορική των απειλών και των εκβιασμών

«Πρέπει να τελειώνουμε με τη ρητορική των απειλών και των εκβιασμών», τόνισε επίσης την Πέμπτη, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και συνέχισε προσθέτοντας πως «το πλέγμα κυρώσεων στην Τουρκία θα τεθεί στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε ωστόσο υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για διευθέτηση. Υπάρχει μια δομημένη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας στο πλευρό της Ελλάδας».

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι «η συμβίωση δεν είναι απλή, ή θα το κάνεις μέσα από συνεννόηση ή μέσα από μια χρόνια ένταση. Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει ένα ευρωτουρκικό πλαίσιο αναφοράς στο οποίο θα χωρέσουν και οι εθνικές επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί κι αυτό, δεν συμβαίνει με ευθύνη της Ευρώπης. Πρέπει να κατακαθίσει αυτή η σκόνη για να βρούμε πού θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ακόμη ότι η τουρκική στάση θίγει την Ευρώπη συνολικά και υπενθύμισε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, κατά την οικονομική κρίση, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα, με τα ελληνοτουρκικά, είναι η τέταρτη φορά που η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Πρόκειται, όπως είπε ο ίδιος «για μια ελληνική κατάκτηση όλου του πολιτικού κόσμου, όλων των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα γιατί αγκίστρωσαν τη χώρα στην Ευρώπη που είναι και οι ισχυρές της συμμαχίες».

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου τονίζουν σημειώνεται πρόοδος στις «προσπάθειες για αμυντική θωράκιση της Ελλάδας και της Κύπρου έναντι της τουρκικής προκλητικότητας». Μάλιστα η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής (Τετάρτη 2/9) επικοινωνίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τη Γαλλίδα ομόλογό του κυρία Φλωράνς Παρλύ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Ελλάδα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την προμήθεια αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική πλευρά διατηρεί τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μάλιστα σε χθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι «ο κύριος Ερντογάν είναι εξοικειωμένος με την αποικιοκρατία». Στον Τούρκο πρόεδρο αναφέρθηκε  επίσης χθες η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» η οποία σε δημοσίευμά της αναρωτιέται για τη στάση του Ερντογάν λέγοντας πως  «ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι ικανοποιημένος με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και θέλει τώρα να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;».

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη Νέα Υόρκη όπου μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Δένδιας για να συναντηθεί την Παρασκευή με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)