to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:37 | 28.09.2016

Πολιτική

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου-Π. Καμμένου: Για το μάθημα των θρησκευτικών χρειάζεται διάλογος από μηδενική βάση

Στην αναγκαιότητα διαλόγου από μηδενική βάση σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών, συμφώνησαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, στην ημίωρη συνάντησή τους στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Επισήμαναν μάλιστα την προϋπόθεση, ο διάλογος να γίνει από νέα πρόσωπα, επιλεγμένα, τόσο από την Πολιτεία όσο και την Εκκλησία, χωρίς πολιτική σφραγίδα.


Ο αρχιεπίσκοπος αποκάλεσε μνημόνιο θρησκειών και όχι μάθημα Θρησκευτικών το πρόγραμμα σπουδών το οποίο υφίσταται, ενώ παρομοίασε τη χώρα με ένα καράβι που βουλιάζει και «όταν βουλιάξει το καράβι, εμείς δεν μπορεί να τραγουδάμε. Έχουμε όλοι ευθύνη. Σας παρακαλώ, με το λόγο σας να πείτε στον κ. πρωθυπουργό την επιθυμία του αρχιεπισκόπου ότι χρειάζεται πολύς αγώνας για να επιτύχουμε το καλύτερο και όχι να ασχολούμαστε με γκρίνιες» τόνισε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος μίλησε για την πατρίδα, τη θρησκεία και το καλό του λαού, που πρέπει να αποτελέσουν τα χαρακτηριστικά του διαλόγου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απουσία πρόσκλησης για συνομιλία, από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, «στον οποίο η Εκκλησία κατέθεσε από καιρού τις απόψεις της».

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να διαρρήξει τους δεσμούς της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού», δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο το συναίσθημα των Ελλήνων και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο πρωθυπουργός, «όπως το είπε στη Βουλή», με κανέναν τρόπο δεν θέλει να αποκοπεί η Ορθοδοξία από την πατρίδα μας.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε τίποτε αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της ιεραρχίας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε τη δυσφορία του για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη, με την εκτίμηση ότι είναι «απαράδεκτα αυτά τα οποία ειπώθηκαν» και υπογράμμισε πως «ο ρόλος της Εκκλησίας είναι απόλυτα σαφής και στη διάρκεια της Κατοχής, που είχαμε ιερείς οι οποίοι έπεσαν για την πατρίδα, αλλά και στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρχαν ιερείς που πρόβαλλαν αντίσταση και βεβαίως σε κάθε αγώνα του έθνους».

Επίσης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος, διότι στη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο υπήρξε λύση και διαβεβαίωσε ότι οι ΑΝΕΛ είναι στη διάθεση της Εκκλησίας σε αυτό το διάλογο, προκειμένου να γίνουν απόλυτα «διακριτές οι θέσεις της Εκκλησίας μας, οι σχέσεις της Ορθοδοξίας με το γένος και κάποιες αλλαγές που πιθανώς να πρέπει να γίνουν».

Τέλος, αναγνώρισε ότι στα σχολεία πλέον φοιτούν και παιδιά άλλων θρησκευμάτων, τα οποία πρέπει να έχουν τη δική τους θρησκευτική εκπαίδευση, ωστόσο η πλειονότητα είναι ορθόδοξοι μαθητές, με το δικαίωμα να μαθαίνουν την αλήθεια από τα Θρησκευτικά, με βάση το ορθόδοξο δόγμα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, πριν από τη συζήτηση ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για την Παιδεία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, με την οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, αλλά και τις παρατηρήσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών. «Άραγε, στη δημοκρατική μας πατρίδα έχει χώρο η λουδοβίκεια άποψη ότι Πολιτεία είναι μόνον ο Υπουργός;», διερωτάται και τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «η Εκκλησία δεν κρύβεται πίσω από το Σύνταγμα · η σχέση του ελληνικού Λαού με την ορθόδοξη πίστη είναι ενεργό συλλογικό βίωμα με ιστορικό βάθος, για το οποίο οι κληρικοί είμαστε κυρίως υπεύθυνοι και δεν επιβάλλεται εξουσιαστικά από νομικούς κανόνες».

Επιπρόσθετα, θέτει το ερώτημα: «Υφίσταται ευρύτερος σχεδιασμός, ώστε οι επόμενες γενιές Ελλήνων πολιτών να αποτελούνται από μια σχετική πλειοψηφία ελληνογενούς πληθυσμού με ασθενή ταυτότητα και ένα άθροισμα εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, για τις οποίες θα ακολουθείται η πολιτική της μη ομαλής αφομοιώσεώς τους από την ελληνική κοινωνία;». Παράλληλα, ασκεί κριτική και στη στάση και τα λεγόμενα της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)