to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:08 | 27.05.2021

Πολιτική

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

Από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής Κορινθίας, Γ. Ψυχογιός και ο συντονιστής του αρμόδιου τμήματος, Μ. Σαρρής και από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε ο Ε. Λαμπαδάς, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου


Μετά από σχετικό αίτημα του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών (Ε.Φ.Μ.), πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραβρέθηκαν ο αρμόδιος τομεάρχης Γιώργος Ψυχογιός, ο συντονιστής του τμήματος της Κ.Ε., Μανώλης Σαρρής και το μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας, Ευθύμης Λαμπαδάς. Το Ε.Φ.Μ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του και ένα μέλος του ΔΣ ενώ στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε και η οργάνωση Generation 2.0.

Από την πλευρά του ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι η διαδικασία πολιτογράφησης είναι το επιστέγασμα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μετανάστευση και την ένταξη και πρέπει να είναι ταχεία, δίκαιη και προσιτή σε όσους/ες το επιθυμούν, χωρίς άμεσους ή έμμεσους αποκλεισμούς.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξέτασης με κλειστού τύπου ερωτήσεις, από κατάλογο ερωτήσεων,  σχολίασε ότι από μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις παραπάνω απαιτήσεις καθώς, αφενός, πρέπει να συνοδεύεται από επαρκείς προβλέψεις για όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μια τέτοια διαδικασία και, αφετέρου, πρέπει οι ερωτήσεις να είναι ουσιαστικές, λογικές και να έχουν αντίκρισμα στην καθημερινή ζωή.

Παράλληλα, εξέφρασε την σαφή διαφωνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων και μάλιστα εξωπραγματικών ακόμα και για τους Έλληνες πολίτες σε περιόδους μάλιστα κρίσης και πανδημίας, ως προαπαιτούμενα για την αίτηση ιθαγένειας και οδηγούν στον αποκλεισμό χιλιάδων ανθρώπων που ζουν και εργάζονται επί πολλά χρόνια στη χώρα.

Ο κος Ψυχογιός σχολίασε ότι παρά τα όσα θετικά εισήγαγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 στη μεταναστευτική πολιτική και έφεραν στην επιφάνεια ανθρώπους που μέχρι τότε βρίσκονταν στο κοινωνικό περιθώριο και ήταν πρακτικά αόρατοι, πολλά από τα οποία έχει ξηλώσει η σημερινή κυβέρνηση, υπάρχουν πολλά περιθώρια προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα και θα προάγουν την κοινωνική συνοχή.

Ενδεικτικά, δεσμεύτηκε ότι είναι σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κατάργηση όλων των μέτρων που με ταξικό πρόσημο και άλλες μεθοδεύσεις, όπως το περιεχόμενο της τράπεζας θεμάτων, αποκλείουν την μεγάλη πλειοψηφία μεταναστών από τη διαδικασία κτήσης ιθαγένειας, αλλά και η επαναφορά ενός και μόνο παραβόλου καθορισμένου με ρεαλιστικά κριτήρια ώστε να μην λειτουργεί αποτρεπτικά προς την αίτηση, όπως και η επαναφορά της τριετίας, ως ελάχιστη παραμονή στη χώρα, για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες αντί των εφτά χρόνων που η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε, προκειμένου να αιτηθούν την ιθαγένεια.

Τέλος, αφού άκουσε τις σημαντικές προτάσεις και τις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων έκανε σαφές ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εμπεριέχει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις όπως η κτήση ιθαγένειας με τη γέννηση για παιδιά των οποίων ο ένας τουλάχιστον γονέας έχει επί 5 έτη άδεια διαμονής, η ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα, η προώθηση του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κ.α., ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι συνομολόγησαν ως αναγκαίο να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ τους για την ανάδειξη και διεκδίκηση των αιτημάτων τους τόσο στη Βουλή όσο και στο πεδίο αλλά και κινηματικά. ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)