to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 20.04.2022

Πολιτική

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ

«Απαιτούνται παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια» τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας του με τη Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ.


Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τους Σωκράτη Φάμελλο, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Γιώργο Αλεξανδράκη, Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής ΔΕΚΟ, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο του ΔΣ, Γιάννη Παπαθανασίου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ανδρέα Σιάμισιη, καθώς και στελέχη τη Διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και βασικά θέματα το κόστος καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, τη στρατηγική του Ομίλου, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πράσινη μετάβαση, την έρευνα υδρογονανθράκων και τις εργασιακές σχέσεις.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσαν εισαγωγικά τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχετικά με το ρόλο του ομίλου ΕΛΠΕ στην εθνική οικονομία και στην κοινωνική και οικονομική λειτουργία της χώρας μας, στην ανάγκη δημοσίου ελέγχου και στη στρατηγική και στη λειτουργία του ομίλου και στην ανάγκη πλειοψηφικής εκπροσώπησης του Δημοσίου στη διοίκηση του Ομίλου, πλειοψηφία που απεμπόλησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όσον αφορά στο κόστος καυσίμων, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβαν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μέτρο που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το κυβερνητικό μέτρο για επιδότηση του ντιζελ κίνησης κατά 0,12 λεπτά στα διυλιστήρια για το μήνα Απρίλιο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα μείωσης κόστους για τον τελικό καταναλωτή. Συζήτησαν αναλυτικά με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ για τη δυνατότητα παρεμβάσεων μείωσης του φορολογικού βάρους και του περιθωρίου διύλισης, για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, καθώς και για την αύξηση των δημόσιων εσόδων από την πρόσφατη κρίση ακρίβειας και στα καύσιμα και την υποχρέωση επιστροφής αυτών των άδικων δημόσιων εσόδων στους καταναλωτές.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της αισχροκέρδειας στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, όπου η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει ευρωπαϊκές πρωτιές και τις τελευταίες ημέρες, και ιδιαίτερα στο ρόλο των καθετοποιημένων παραγωγών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Elpedison, στην οποία έχουν μερίδιο τα ΕΛΠΕ. Επέμειναν ως προς την ανάγκη ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και στην ανάγκη επιβολής πλαφόν στην προημερήσια αγορά, με θέσπιση ελάχιστου περιθωρίου κέρδους με βάση το μεταβλητό κόστος κάθε μονάδας και την υποχρεωτικότητα των διμερών συμβολαίων και εργαλείων αντιστάθμισης κινδύνου.

Στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμαναν τη σημασία να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία στις προσλήψεις και επιλογές στελεχών στον Όμιλο, τονίζοντας την κακή εμπειρία από τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν με τις προσλήψεις γαλάζιων παιδιών στη ΔΕΗ και στο ΔΕΔΔΗΕ. Σημείωσαν επίσης την ανάγκη διασφάλισης της συμμετοχής των εργαζομένων στο ΔΣ του Ομίλου και όχι μόνο στις επιμέρους εταιρείες, καθώς και της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ, εταιρεία του Ομίλου ΕΛΠΕ. Τόνισαν επίσης την ανάγκη εμπέδωσης εμπιστοσύνης μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων, και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αναδεικνύουν τα ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις στον Όμιλο.

Συζήτησαν τέλος με τους εκπροσώπους της Διοίκησης τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ στις έρευνες υδρογονανθράκων, τη στρατηγική των ΕΛΠΕ για τον τομέα αυτό, τις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές και τα περιβαλλοντικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και τις εξελίξεις και τον προγραμματισμό των ερευνών στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου οι έρευνες έχουν καθυστερήσει εδώ και τρία χρόνια, κάτι που δεν σχολιάστηκε στις πρόσφατες επικοινωνιακές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επίσης αιτηθεί συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ), η οποία δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί σήμερα, και θα προγραμματιστεί μετά το Πάσχα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)