to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 04.02.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας σε Ζ.Κ. Γιούνκερ: «Συμφωνία-γέφυρα για να σπάσει ο φαύλος κύκλος ύφεσης-χρέους» - Συναντήσεις με Ντ. Τουσκ και Μ. Σουλτς

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε στον πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής το θέμα της σύναψης μιας συμφωνίας-γέφυρα - αναφέροντας πως «η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους». Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε κατόπιν με τον πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, και ακολούθως με τον Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Το απόγευμα θα μεταβεί στο Παρίσι, προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα

Διαβάστε παρακάτω: Το περιεχόμενο της συζήτησης του Αλ. Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - Οι δηλώσεις Τσίπρα και Σουλτς (βίντεο) 

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Παρίσι όπου θα έχει συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τη δήμαρχο Παρισιού Αν Ινταλγκό. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού  θα γίνουν μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

2.30 μ.μ. Αποτίμηση της συνάντησης Τσίπρα - Γιούνκερ

Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Δόθηκε η ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να εκθέσει τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης σε μία σειρά ζητημάτων και να ενημερώσει τον κ. Γιούνκερ για τις θέσεις της.

Embedded image permalink

Πιο συγκριμένα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018. 

Τι θα περιλαμβάνει μια συμφωνία-γέφυρα

Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει:

• Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι όπως: την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.  

Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο. Στήνουν μια παγίδα ύφεσης και δημόσιου χρέους και συνθλίβουν την ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα.

Χαρακτηριστικά  ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ τόνισε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει και να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας. Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία.

Χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, όχι τελεσίγραφα

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τονίζεται ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται να συνομιλήσουν μαζί μας και συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα. 

Παράλληλα ενδεικτικό των συνομιλιών είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος και η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου με την ψήφο του άνοιξε ένα νέο δρόμο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλά και για όλη την Ευρώπη. Και επίσης επιβεβαιώνουν ότι έχει μία κυβέρνηση η οποία θα σεβαστεί την εντολή που της έδωσε.

 

2.00 μ.μ.

Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα:

Embedded image permalink

«Με χαρά υποδέχτηκα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, σήμερα στις Βρυξέλλες. Η συνομιλία μας ήταν ανοιχτή και ειλικρινής σε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. 

Οσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, υπογράμμισα την ανάγκη να βρούμε μια λύση αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Οι σχετικές διαβουλεύσεις θα λάβουν χώρα στο Eurogroup. Θα είναι δύσκολες, θα απαιτήσουν συνεργασία και διάλογο καθώς και αποφασιστική προσπάθεια της Ελλάδας. 

Συμφωνήσαμε στη σημασία της ενότητας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως σε σχέση με τις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».

 

1.05 μ.μ.  Δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα και του Μ. Σουλτς, μετά το πέρας της συνάντησής τους.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι στο ΕΚ. Αισθάνομαι πολύ άνετα που συζητώ με τον Μάρτιν», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΚ. «Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο δυνατό», πρόσθεσε. «Η ιστορία της ΕΕ είναι μια ιστορία διαφωνιών αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών και κοινών θέσεων. Σεβόμαστε την εντολή του ελληνικού λαού αλλά και τις θέσεις της Ευρώπης. Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε στον σωστό δρόμο».

Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε μεταξύ άλλων πως «ο Ελληνας πρωθυπουργός μάχεται με τον σωστό τρόπο για τη χώρα του» ενώ τόνισε ότι «οι απλοί πολίτες στην Ελλάδα πληρώνουν το λογαριασμό τα τελευταία χρόνια και τώρα είναι καιρός οι κατέχοντες, όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους από τη χώρα κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, να συνεισφέρουν στις λύσεις των προβλημάτων». «Και νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση» συμπλήρωσε (διαβάστε αναλυτικά τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Σουλτς).

Δεν υποβλήθηκαν ερωτήσεις λόγω του ασφυκτικού χρονικά προγράμματος του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος θα μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Φρ. Ολάντ.

Ολες οι δηλώσεις Σουλτς - Τσίπρα

Στο πλαίσιο των επαφών για την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ακολούθησε η συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Embedded image permalink

Να σημειωθεί ότι ο υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε το πρωί με τον Μάριο Ντράγκι

Πλάνα από την άφιξη του έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρός του, Ντ. Τουσκ:

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε ακολούθως συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΚ, Μ. Σουλτς.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί μετά τις 3:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Διαβάστε σχετικά: Ζ.Κ. Γιούνκερ: «Συγχαίρω τον ελληνικό λαό για το θάρρος του»

  •  

Διαβάστε σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού στη Ρώμη με τον ιταλό ομόλογό του:

Με τον Ματέο Ρέντσι συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας - «Εργαζόμαστε για μια συμμαχία της λογικής στην Ευρώπη, χωρίς νέο διχασμό Βορρά - Νότου»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)