to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 13.09.2014

πηγή: kathimerini.gr

Διεθνή

Συναντήσεις Κέρι στην Άγκυρα με στόχο σύμπραξη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας στον διεθνή συνασπισμό που οικοδομούν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) επιδιώκει να εξασφαλίσει ο Τζον Κέρι.


 Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε χθες στην Αγκυρα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Στη διάρκεια της διήμερης παρουσίας του στην τουρκική πρωτεύουσα, επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η αποστολή του Αμερικανού αξιωματούχου προοιωνιζόταν δύσκολη. Την Πέμπτη, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, με τη συμμετοχή αραβικών χωρών και των ΗΠΑ και αντικείμενο την αντιμετώπιση του ISIS. «Τα χέρια μας είναι δεμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά Τούρκος διπλωμάτης, αναφερόμενος στους 49 ομοεθνείς του που κρατούνται όμηροι από τον ISIS από τις αρχές Ιουνίου, όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη. Μέχρι χθες, η Τουρκία εμφανιζόταν απρόθυμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον του ISIS, περιορίζοντας τη συνδρομή της στον ανθρωπιστικό τομέα.

Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις με τους ηγέτες του Ιράκ αναφορικά με την αντιμετώπιση του ISIS. Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε τη συμμετοχή της χώρας του στις στρατιωτικές προσπάθειες εναντίον του ISIS, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Στη συνέχεια, ο Ολάντ επρόκειτο να επισκεφθεί το Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ τη Δευτέρα θα προεδρεύσει στο Παρίσι διεθνούς διάσκεψης για τον συντονισμό των προσπαθειών εξουδετέρωσης του ISIS. Ερωτηθείς αν το Ιράν θα συμμετάσχει στην εν λόγω διάσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος άφησε το θέμα ανοιχτό.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της CIA δήλωσε ότι μια νέα έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών ανεβάζει τους μαχητές του ISIS σε Ιράκ και Συρία, από 10.000, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, σε 20.000 έως 31.500. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της CIA, Ράιαν Τραπάνι, οι γραμμές του ISIS πύκνωσαν μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες του στο Ιράκ τον Ιούνιο και τη συνακόλουθη αναγγελία περί ίδρυσης χαλιφάτου. Παράλληλα, ενισχύθηκε η μαχητική ικανότητα της οργάνωσης και το δίκτυο πληροφοριών που έχει δημιουργήσει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)