to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:33 | 29.11.2019

Διεθνή

Επίθεση στο Λονδίνο: 2 νεκροί πολίτες - Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον δράστη

Δύο πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση που εξαπέλυσε ένας άνδρας, οπλισμένος με μαχαίρι, στη Γέφυρα του Λονδίνου, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη, ο οποίος φορούσε μια ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά.


«Σε αυτό το στάδιο, οι συνθήκες γύρω από το συμβάν στη Γέφυρα του Λονδίνου δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Επομένως, για προληπτικούς λόγους, το αντιμετωπίζουμε ως να ήταν τρομοκρατικό», ανέφερε στο Twitter η αστυνομία.

Λίγο νωρίτερα, οι αστυνομικές αρχές, που κλήθηκαν στο σημείο στις 13.58 τοπική ώρα, ανέφεραν ότι «ένας άνδρας συνελήφθη» και υπάρχει «ένας αριθμός τραυματιών».

Ο άνδρας που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς στη Γέφυρα του Λονδίνου έφερε επάνω του έναν ψεύτικο εκρηκτικό μηχανισμό, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νιλ Μπάσου.

«Ο ύποπτος, ένας άνδρας, πυροβολήθηκε από τους ενόπλους αστυνομικούς και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σκοτώθηκε επί τόπου», είπε ο Μπάσου. «Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι (η επίθεση) θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια, πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Λόγω των αναφορών ότι ο ύποπτος μπορεί να είχε στην κατοχή του έναν εκρηκτικό μηχανισμό, αναπτύχθηκαν στο σημείο πυροτεχνουργοί (της αντιτρομοκρατικής) και αποκλείστηκε μια μεγάλη περιοχή ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας περαιτέρω κίνδυνος για τους πολίτες», συνέχισε ο Μπάσου.

«Ωστόσο, μπορώ να επιβεβαιώσω σε αυτό το σημείο ότι πιστεύουμε πως η συσκευή που ήταν δεμένη στο σώμα του υπόπτου ήταν ψεύτικη», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε εκτάκτως απόψε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής κρίσης μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συνεδρίαση της επιτροπής "Κόμπρα" αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 21.30 τοπική ώρα (23.30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού.

Σε ένα βίντεο διάρκειας 14 δευτερολέπτων που αναρτήθηκε στο Twitter διακρίνονται τρεις αστυνομικοί να απομακρύνονται από έναν άνδρα που κείτεται στο οδόστρωμα. Δύο αστυνομικοί τον σημαδεύουν με τα όπλα τους.

«Είδα έναν άνδρα να πέφτει στο έδαφος, με ένα μαχαίρι δίπλα του» αφού προηγουμένως είχαν ακουστεί «πολλοί πυροβολισμοί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας άνδρας που εργάζεται σε ένα γραφείο απέναντι από τη γέφυρα. Όπως είπε, στην περιοχή βρίσκονταν περίπου δέκα αστυνομικοί με πολλά εκπαιδευμένα σκυλιά για να εξουδετερώσουν τον ύποπτο.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από τον χώρο εργασίας αυτού του μάρτυρα περίπου μισή ώρα αργότερα δείχνει έναν άνδρα να απομακρύνεται με φορείο και έναν άλλον, τραυματισμένο στον ώμο, να συνοδεύεται από τους τραυματιοφορείς.

Άλλος μάρτυρας είπε και αυτός ότι είδε έναν άνδρα στο έδαφος, με ένα μαχαίρι και ένα σακίδιο κοντά του.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για «σοκαριστικό» συμβάν και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών που ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Σε σοβαρή κατάσταση οι τραυματίες

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται ορισμένοι από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν.

«Επιβεβαιώθηκε ότι ένας αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε στην επίθεση, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά», είπε ο Καν μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Εκείνοι που επιδιώκουν να μας επιτεθούν και να μας διχάσουν δεν θα τα καταφέρουν ποτέ», συνέχισε, καλώντας τους Λονδρέζους να «επαγρυπνούν».

Ο δήμαρχος έπλεξε το εγκώμιο των απλών πολιτών που επέδειξαν «συγκλονιστικό ηρωισμό» και αφόπλισαν τον δράστη ο οποίος πρόλαβε να τραυματίσει πολλούς ανθρώπους.

«Το αξιοσημείωτο στις εικόνες που είδαμε είναι ο συγκλονιστικός ηρωισμός των απλών πολιτών που κυριολεκτικά έτρεξαν καταπάνω στον κίνδυνο, χωρίς να ξέρουν τι αντιμετωπίζουν», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι ο δράστης ήταν ζωσμένος με έναν ψεύτικο εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο Καν επισήμανε όμως ότι εκείνη τη στιγμή, ο κόσμος που έτρεξε να σταματήσει τον δράστη δεν το γνώριζε αυτό.

Σύμφωνα με τον Καν, η επίθεση φαίνεται ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς η αστυνομία δεν αναζητά κάποιον άλλον ύποπτο.

Δεν τρομοκρατούμαστε

Η Βρετανία «ποτέ δεν θα εκφοβηθεί, δεν θα διαιρεθεί, δεν θα τρομοκρατηθεί από τέτοιου είδους επιθέσεις και οι βρετανικές αξίες θα επικρατήσουν» δήλωσε από τη Ντάουνινγκ Στριτ ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, για το περιστατικό της επίθεσης από ένοπλο δράστη στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι όσοι εμπλέκονται στο έγκλημα και στην επίθεση θα κυνηγηθούν και θα δικαστούν, ενώ εξήρε την «γενναιότητα» των υπηρεσιών άμεσης επέμβασης και πολιτών που παρενέβησαν άμεσα.

Ο πρωθυπουργός, που ενημερώθηκε από τις αστυνομικές αρχές για την κατάσταση, δήλωσε αμέσως μετά ότι «από ότι γνωρίζουμε το περιστατικό έχει περιοριστεί», αλλά προέτρεψε όλους να είναι σε εγρήγορση καθώς «δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τι συνέβη το 2017 στο ίδιο σημείο της πόλης» και εξέφρασε την ελπίδα όλοι να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Εξέφρασε τη συμπαράστασή του και στα θύματα - τους τραυματίες του περιστατικού - αλλά και στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, δύο από τα θύματα που ενεπλάκησαν στην επίθεση και είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, τελικά κατέληξαν.

Καταδικάζει την επίθεση ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση που σημειώθηκε στην περιοχή της Γέφυρας του Λονδίνου νωρίτερα σήμερα μέσω του εκπροσώπου του Τζουντ Ντίρι. "Δεσμευόμαστε να παράσχουμε την πλήρη υποστήριξή μας στον σύμμαχό μας, το Ηνωμένο Βασίλειο", τόνισε ο εκπρόσωπος.

"Ο πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ ενημερώθηκε για την επίθεση σήμερα στη Γέφυρα του Λονδίνου και παρακολουθεί την κατάσταση", αναφέρει ο Ντίρι σε γραπτή ανακοίνωση. "Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα όλες τις φρικτές πράξεις βίας σε βάρος αθώων πολιτών και δεσμευόμαστε να παράσχουμε την πλήρη υποστήριξη μας στον σύμμαχό μας, το Ηνωμένο Βασίλειο".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)