to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:14 | 12.12.2013

πηγή: in.gr

Κοινωνία

Συναγερμός για τα ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής

Μετά τη νέα απόπειρα εναπόθεσης νοσοκομειακών απορριμμάτων


Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα απόρριψης ραδιενεργών αποβλήτων σε χωματερές και χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. 

Καμπανάκι στον ΧΥΤΑ Φυλής για ραδιενεργά απόβλητα

Το πρωί της Τετάρτης υπάλληλοι του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) εντόπισαν ένα δημοτικό απορριμματοφόρο και ένα ιδιωτικό όχημα μεταφοράς με περίπου 8 τόνους νοσοκομειακών απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Οι υπάλληλοι του ΕΔΣΝΑ απέτρεψαν την εναπόθεση των αποβλήτων (σακούλες με ορούς, σωληνάκια, γάζες, πανιά από χειρουργείο, σύριγγες κ.ά.), ενώ κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε μετρήθηκαν υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας (ραδιενέργεια). Φορτίο με επικίνδυνα απόβλητα είχε μπλοκαριστεί στον ΧΥΤΑ Φυλής και πριν 12 ημέρες.

Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός συζήτησε για το θέμα με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσων ενεργειών, «ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία».

Αποκαλυπτική έρευνα 

Με αφορμή το περιστατικό της Τετάρτης, η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκαλύπτει σε έρευνά της τα κυκλώματα που θησαυρίζουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

Τι ισχύει

Η ρίψη νοσοκομειακών αποβλήτων μαζί με τα οικιακά απορρίμματα απαγορεύεται ρητά βάσει νόμου. Τα νοσοκομειακά απόβλητα πρέπει να οδηγούνται για επεξεργασία αδρανοποίησης υλικού σε ειδικές μονάδες ενώ όλα πρέπει να οδηγούνται στη μόνη στην Ελλάδα περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα αποτέφρωσης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) που λειτουργεί στη Φυλή (προβλέπεται χρέωση για αποτέφρωση ανά τόνο αποβλήτων). Συχνά τα νοσοκομεία έχουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση και μεταφορά ιατρικών απορριμμάτων.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)