to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:28 | 02.06.2021

Κοινωνία

Συναγερμός για νέα μετάλλαξη κορωνοϊού στην Κρήτη

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα και αφορούν σε Έλληνες και όχι σε τουρίστες


Σπάνιο είδος μετάλλαξης του κορωνοϊού εμφανίστηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, τα κρούσματα της μετάλλαξης έχουν ανιχνευθεί σε πολίτες της Κρήτης και όχι σε τουρίστες, και αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο έχει διαδοθεί το συγκεκριμένο σπάνιο στέλεχος, το οποίο ως τώρα είχε ανιχνευθεί στην Ρωσία και την Νορβηγία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το στέλεχος φέρει την ονομασία Β.1.1.523 και αναμένεται να λάβει ελληνική ονομασία από το ελληνικό αλφάβητο σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ.


Το συγκεκριμένο στέλεχος εμφανίζει 2 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη - ακίδα του ιού και αναμένεται να υπάρξει εξελιγμένη Γονιδιωματική ανάλυση για την κάλυψη του από τα εμβόλια. Τα δείγματα που παρέλαβε το Ιολογικό εργαστήριο της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, προέρχονται από 3 κέντρα αναφοράς σε Εσταυρωμένο, Βιάνο και Βενιζέλειο και εντοπίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Ιολογικού εργαστηρίου της ιατρικής σχολής Γιώργος Σουρβίνος, σημείωσε ότι τα κρούσματα αφορούν σε Κρητικούς και όχι σε τουρίστες και τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο, και Βιάννο.

Ανέφερε ότι πραγματοποιείται ιχνηλάτηση των κρουσμάτων δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε ανήσυχοι αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για δούμε πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις από τα εμβόλια», επιβεβαιώνοντας ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία.

«Να συνεχίσουμε να εμβολιάζομαστε. Ο εμβολιασμός συνιστά φραγμό και εμπόδιο στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Σουρβίνος μιλώντας στο cretalive.gr.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)