to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:25 | 10.03.2023

Διεθνή

Σικελία: Επιχείρηση διάσωσης για 1.300 μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο

«Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε παρατηρήσει αύξηση των προσπαθειών να διασχίσουν την Κεντρική Μεσόγειο», ανέφερε η Frontex με γραπτή δήλωση στο πρακτορείο Reuters


Η οργάνωση Alarm Phone, με δραματικό της κάλεσμα κάλεσε της αρχές σε διάσωση περίπου 500 μεταναστών που επιβαίνουν σε σκάφος ανοιχτά της Σικελίας. Η οργάνωση, η οποία λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα, ανέφερε στο Twitter ότι είχε ενημερώσει τις «αρμόδιες αρχές» και τους έγραψε: «Μην χάνετε χρόνο: στείλτε άμεσα βοήθεια!».

«Το Alarm Phone είναι σε επαφή με περίπου 500 άτομα σε ένα σκάφος που αναχώρησε από τη #Λιβύη, μας κάλεσαν από την ιταλική περιοχή SAR. Έχουμε ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές. Μη χάνετε χρόνο: στείλτε αμέσως τη διάσωση!» έγραψε στο Twitter η Alarm Phone, η τηλεφωνική υπηρεσία που δέχεται κλήσεις κινδύνου στη Μεσόγειο.

Στο αλιευτικό σκάφος υπάρχει «κατάσταση σοβαρού κινδύνου» ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής της Mediterranea Saving Humans, επισημαίνοντας ότι «μεταξύ 9 και 10 σήμερα το πρωί το αεροσκάφος Eagle 1 της Frontex πέταξε πάνω από τη θέση του σκάφους, όπως και ένα ελικόπτερο του αμερικανικού ναυτικού». Η Mediterranea ζητά να ξεκινήσει άμεσα επιχείρηση διάσωσης.

Το σκάφος έφυγε από τη Λιβύη και βρίσκεται «νότια της Σικελίας» στην θαλάσσια ζώνη έρευνας και διάσωσης (SAR) της Ιταλίας, πρόσθεσε η Alarm Phone. Η Frontex αρνήθηκε να κάνει άμεσα κάποιο σχόλιο.

Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι είχε επίσης αποστείλει δύο σκάφη για τη διάσωση περίπου 800 μεταναστών που επέβαιναν σε δύο ακόμη σκάφη πιο έξω στη θάλασσα. Ένα πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού κατευθυνόταν επίσης με πλήρη ταχύτητα προς την περιοχή για να βοηθήσει.

Ο πρόεδρος της νότιας περιφέρειας της Καλαβρίας Ρομπέρτο Οκτσιούτο δήλωσε ότι συνολικά περίπου 1.300 μετανάστες επέβαιναν σε βάρκες, για τις οποίες η συνοριακή δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex είχε προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Σε ένα άλλο περιστατικό, νωρίτερα την Παρασκευή, η ακτοφυλακή περισυνέλεξε σχεδόν 500 μετανάστες κοντά στο νότιο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε παρατηρήσει αύξηση των προσπαθειών να διασχίσουν την Κεντρική Μεσόγειο», ανέφερε η Frontex στο πρακτορείο Reuters με γραπτή δήλωση.

«Μόνο από χθες, τα αεροπλάνα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας εντόπισαν 20 σκάφη που μετέφεραν εκατοντάδες ανθρώπους και κατευθύνονταν προς τις ιταλικές ακτές. Οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν τις επόμενες ώρες».

Υπενθυμίζεται ότι οι ικανότητες της Ιταλίας στις θαλάσσιες διασώσεις μεταναστών βρέθηκαν στο μικροσκόπιο μετά το ναυάγιο της 26ης Φεβρουαρίου κοντά στην περιοχή της Καλαβρίας, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου τουλάχιστον 72 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους.

Η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, αυστηρότερες ποινές για διακινητές μεταναστών και δεσμεύσεις να ανακόψει τις παράτυπες θαλάσσιες διελεύσεις, ανοίγοντας παράλληλα νόμιμες μεταναστευτικές οδούς.

Η ανακοίνωση ωστόσο δεν ανέκοψε τις εισροές παράτυπων μεταναστών, με σχεδόν 3.000 ανθρώπους να φθάνουν στην Ιταλία από την Τετάρτη, συγκριτικά με περίπου 1.300 για το σύνολο του Μαρτίου πέρυσι. Μόνο χθες στη νήσο Λαμπεντούζα έφθασαν 1.869 μετανάστες με 41 διαφορετικά σκάφη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ANSA, κάνοντας λόγο για αριθμό ρεκόρ.

Δημοσιογράφος του Radio Radicale, αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «μαζική επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στο Ιόνιο Πέλαγος», με τη διάσωση «περίπου 1.000 ανθρώπων σε τουλάχιστον τρεις μεγάλες βάρκες». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, θα αποβιβαστούν στο Ποτσάλο, την Αυγούστα, την Κατάνια και τη Μεσσήνη. Ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το Cp325, απέπλευσε τώρα από το Ποτσάλο για την επιχείρηση διάσωσης στη θάλασσα των μεταναστών που αναφέρθηκαν περίπου 130 μίλια από το λιμάνι της Ραγκούσα. Θα μπορούσε να είναι η φορτηγίδα με περίπου 500 άτομα επί του σκάφους που αναφέρθηκε από το Alarm Phone. Οι νομαρχίες της Ραγκούσα, των Συρακουσών, της Κατάνιας και της Μεσσήνης φέρονται να έχουν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την υποδοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)