to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:32 | 24.02.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Σύμβουλος γερμανικής κυβέρνησης: Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση

"Η Ελλάδα πρέπει στο τέλος να βγει νικήτρια από τις διαπραγματεύσεις", τονίζει ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών (DIW) και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Marcel Fratzscher, σε σχόλιό του στη Die Welt


"Η Ελλάδα πρέπει στο τέλος να βγει νικήτρια από τις διαπραγματεύσεις", τονίζει ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών (DIW) και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Marcel Fratzscher, σε σχόλιό του στη Die Welt και τονίζει: "Η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να πιέσει την Ελλάδα. Μόνο αν η κυβέρνηση στην Αθήνα βγει νικητής από τη διαμάχη για το πρόγραμμα βοήθειας, θα θέσει σε εφαρμογή τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".

Ο Marcel Fratzscher υποστηρίζει ότι "η Ελλάδα θα βγεί από την κρίση μόνο όταν η ίδια η χώρα αναλάβει ίδια ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν και η ελληνική κυβέρνηση βγεί από τις διαπραγματεύσεις νικήτρια".

Επισημαίνει ότι "σπάνια στα τελευταία 30 χρόνια η υποστήριξη για μια κυβέρνηση ήταν τόσο μεγάλη. Η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει αυτήν ευκαιρία και να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μετατρέψει αυτή την δημοτικότητα σε ένα εποικοδομητικό πρόγραμμα, δίνοντας στην κυβέρνηση τουλάχιστον τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ορισμένες από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις".

Επιπλέον, ο σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι "η Ευρώπη πρέπει να μάθει από τα λάθη της όταν θα διαπραγματεύεται για την παράταση και το τρίτο πρόγραμμα. Μόνο με μια ισχυρή, αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση θα έχει επιτυχία το επόμενο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Δεν επιτρέπεται κατά τις διαπραγματεύσεις να ερευνάται ποιές θα ήταν οι καλύτερες μεταρρυθμίσεις, αλλά ποιές πραγματικά μπορούν να γίνουν.

Ενα τρίτο πακέτο βοήθειας πρέπει να αντιμετωπίσει τρία βασικά προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το αποτυχημένο κράτος. Είναι αδύνατον, να έχεις ασφάλεια δικαίου και να αυξήσεις τα συνολικά έσοδα από τους φόρους, εάν δεν υπάρχει κτηματολόγιο, αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και άλλους λειτουργούντες θεσμούς.

Τα πρώτα δύο προγράμματα βελτίωσαν τους θεσμούς, ιδίως χάρη στην τρόικα και τη διαρκή της πίεση", ισχυρίζεται και συμπληρώνει: "Τώρα πρέπει να γίνουν οι δυσκολότερες μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τα περικοπούν τα συμφέροντα των ελίτ ώστε να να λειτουργήσουν οι αγορές. Οι προοπτικές είναι καλύτερες με τον νεοεισερχόμενο στην εξουσία ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι με τα προηγούμενα πολιτικά κόμματα".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)