to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:14 | 08.04.2019

Διεθνή

Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΕΕ: Προτεραιότητα η εφαρμογή ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λιβύη

Η κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων ήταν το βασικό -αν και εκτός ατζέντας- θέμα του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.


Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, κατά τη συζήτηση για τη Λιβύη τονίστηκε η ανάγκη προβολής της ενότητας της ΕΕ για στήριξη των πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Εθών, ενώ όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι η εφαρμογή εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους, η αποκλιμάκωση της έντασης και η έκκληση για επιστροφή σε πολιτικό διάλογο πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίστηκε πως η εθνική συμφιλίωση πρέπει να είναι λιβυηκής κυριότητας και η ΕΕ δεν θα πρέπει να φεισθεί προσπαθειών για τη διευκόλυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης που θα οδηγήσει σε εκλογές.

Εξάλλου, στο σημερινό Συμβούλιο συζητήθηκε και το ζήτημα του Αφγανιστάν. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη διαρκή υποστήριξη της ΕΕ και της Ελλάδας στις προσπάθειες συμφιλίωσης στη χώρα, τονίζοντας τη σημασία του να προσδιορίσουν οι ίδιοι οι Αφγανοί το μέλλον που επιθυμούν. Εξέφρασε δε ανησυχία για την πορεία των εξελίξεων στη χώρα και τις επιπτώσεις στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Περαιτέρω, επανέλαβε την ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες για τη διεξαγωγή εκλογών, τη σύνταξη νέου συντάγματος που θα περιέχει πρόνοιες για τη συμμετοχή των γυναικών στο δημόσιο βίο και την ανοικοδόμηση της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους παριστάμενους για την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ενώ εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά της να διαμεσολαβήσει εκεί όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Τέλος, κατά το γεύμα των υπουργών συζητήθηκε η κατάσταση στη Βενεζουέλα στο πλαίσιο της πάγιας θέσης της ΕΕ, την οποία υποστηρίζει και η Ελλάδα, για την εξεύρεση ειρηνικής και πολιτικής λύσης μέσω ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών. Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, η οποία άλλωστε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αποτελούσε ελληνική πρόταση. Κατέστησε επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία και με τις δύο πλευρές προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια και στην επίτευξη των στόχων της διεθνούς ομάδας. Η πρωτοβουλία αυτή θεωρήθηκε ενισχυτική του έργου της τελευταίας.

Βενεζουέλα επίσης στο τραπέζι

H κατάσταση στη Βενεζουέλα καθώς και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Διεθνούς Ομάδας Επαφής στην οποία συμμετέχει η ΕΕ για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης κατά το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργου, χωρίς ωστόσο να ληφθούν επίσημες αποφάσεις.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε δύο βασικούς άξονες. Την πρόσβαση στη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες και, πολιτικά, την προετοιμασία του εδάφους για ελεύθερες, δημοκρατικές προεδρικές εκλογές το συντομότερο δυνατό», ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Συμβουλίου, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, επισημαίνοντας ότι ο στόχος των εκλογών είναι «πολύ μακρινός» για την ώρα, δεδομένης της στάσης του Νικολά Μαδούρο.

Ερωτηθείσα σχετικά με την προθεσμία των 90 ημερών που είχε θέσει η Διεθνής Ομάδα για τη διενέργεια εκλογών και φτάνει μέχρι τα μέσα Μαΐου, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε ότι η εν λόγω ομάδα στην οποία συμμετέχουν εκτός από ευρωπαϊκά κράτη και χώρες της Λατινικής Αμερικής, «δεν έχει ημερομηνία λήξης». Όπως είπε, κοντά στη λήξη της τρίμηνης προθεσμίας, η ομάδα θα «αξιολογήσει» τα αποτελέσματα της δράσης της και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, η Φ. Μογκερίνι ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν κυρώσεις που επηρεάζουν τη Βενεζουέλα, ως κράτος ή τους πολίτες της. Αυτό που υφίσταται είναι «συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα» απέναντι σε άτομα που είχαν βίαιη δραστηριότητα ή που είχαν δράσει ενάντια στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Επιπλέον τέτοια μέτρα, ανέφερε, ενδέχεται να αποφασιστούν στο μέλλον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)